Mattia Pascal két élete

Bakancslistához adom
Le Due vite di Mattia Pascal
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott olasz-francia-német-spanyol filmdráma, 121 perc, 1985

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Luigi Pirandello 1904-ben írott nagy sikerű regénye ma is izgalmas, megoldhatatlan problémát feszeget. Kibújhatunk-e saját korábbi énünkből, a családban, a barátok között játszott szerepeinkből úgy, akár egy megunt kabátból? A film hősének, Mattia Pascalnak a sors is kezére játszik: halottnak gondolják, még el is temetnek valakit, akiről azt hiszik, hogy ő az. Sőt, hogy pénz nélkül ne maradjon új életében, még a játékszerencse is hozzászegődik egy időre. Valahogy mégis hiba csúszik a számításba.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
tapir761 2010 jún. 09. - 18:57:08 10/10
Nekem is kellene ez a film.
Wilde 2010 ápr. 04. - 14:43:41
Ez a film bemutatja, hogy Pirandello(a könyv írója)szinte egész életmûvének meghatározó motívuma a szerepjátszás, a lélekhasadás, mely mögött az egyéniség kiteljesedési vágyának, és az egyén tulajdonságait torzító társadalmi hatásoknak egyszerre tragikus, és komikus, ezért óhatatlanul groteszk küzdelme rejlik.
A kettõsség mögött ugyanakkor felsejlenek azok az életrajzi elemek, melyek közül több a "Mattia Pascal két életé"-ben éppúgy visszaköszön, mint a szerzõ számos novellájában és darabjában. A mindezeket józanul elõtáró és boncolgató életmû azonban nem kínál útmutatást!
Hatalmas film, és csak ajánlani tudom!!
dazo 2010 ápr. 04. - 13:24:10
Régóta keresem ezt a filmet. Nincs meg valakinek ?