Megszállottak viadala

Bakancslistához adom
Killing Eve
amerikai thrillersorozat, 2018

Értékelés:

54 szavazatból
Szerinted?

A Luke Jennings regénysorozatán alapuló thriller két megszállott nő küzdelméről szól. Mindkettő intelligens, okos és ügyes, a különbség, hogy a törvény két oldalán állnak. Villanelle egy elegáns, tehetséges, luxusban utazó pszichopata bérgyilkos (Jodie Comer), míg Eve (Sandra Oh) egy hírszerző ügynökség munkatársa, akinek azonban csak a kémszakma unalmasabb része jut, és akit nem elégít ki íróasztalhoz kötött munkája. A macska-egér játékukban brutális kegyetlenség és a pátosz keveredik egymással, ugyanakkor nem nélkülözi a csípős humort sem.

Évadok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
agathasirmio 2023 ápr. 26. - 23:46:48 6/10
Egy üdítően friss és meglepő sorozat. Négy nagyon jó színész viszi a hátán, a rendezéstől a zenén át a díszletekig mindenkit hagytak dolgozni és kicsit túlnyúlni azon, amit megszoktunk.
Sajnos van néhány hibája a sorozatnak, amitől nem jobb ez, mint egy stabil hetesAz egyik nagy baj a szerzőnél van - a Trónok harcához hasonlóan itt is érződik, hogy a szerzőnek volt pár remek karakterötlete, de mindezeket jól mozgatni, ívet adni évadokon keresztül mindegyiknek, fejleszteni őket és végül révbe vinni mindegyiket ... hát az más tészta. Ilyenkor kellene olyan magabiztos kéz, ami elgereblyézi ezeket. Én döcögősnek éreztem a végeredményt.

Nagyon szeretem a zenét és hogy hagynak szüneteket, hagyják lélegezni a jeleneteket. De túl sok. Főleg a sokadik résznél már azt érzi az ember, hogy csak húzzák ezzel az időt. És hát van mit húzni, mert a cselekmény elkezd körbe-körbe járni, kínos módon ismétlődik minden. És mint minden ilyennél, elkezdenek bejönni új szálak, amik mivel nem voltak előkészítve. Vagy eluralják a sorozatot és ész nélkül fejezik be őket (a francia csaj, a keresztény subplot), vagy csak morzsákat kapunk és lezáratlanok maradnak (az eredettörténet, az erdei gyilkoscsaj, a balzsamozós csaj).

A végső fájdalma a sorozatnak pedig az, hogy miután az egész sorozatot egy nagy nyomozós rejtélyre célozták be (valamikor az első évad vége környékén, amikor az alapkoncepció már nem volt újdonság), és miután többször meghalt és szakított-összejött mindenki mindenkivel, a végén csak ez utóbbiból kapunk még egy falatot, a rejtélyről pedig semmit nem tudunk meg.

Konkrét példák mentén:
Carolyn a fia gyilkosát keresi, de végül az egészet ejti. Miért?
Konstantin halála egész egyszerűen csak fura és értelmetlen. És mivel előtte folyton meg akar halni, még idegesítő is.
A balzsamozólány érdekes karakternek tűnt, de végül nem lett igazán semmi belőle. Ahhoz nem elég erős karakter, hogy igazán súlya legyen a távozásának.

A két főszereplő kapcsolata a negyedik évadra teljesen elveszíti a talajt maga alól. Minden rész kb. 3 epizódra néz vissza, de ami az előtt történt és ellentmondásos lenne, azt ignorálja. Még van egy egy kiszólása Evenek, hogy "tudod, azzal a haverral voltam itt, akit meggyilkoltál", mintha csak kiszólna a szerző, hogy "hát igen, tudom, hogy teljesen random, bizarr és értelmetlen ez a kapcsolat, de ez van, egyétek meg". A két nő kapcsolatának paradoxonja amúgy a sorozat fontos összetartó ereje, de egy határon túl már szimplán értelmetlenné válik csak. Egyszerűen nem működik, hogy minden évadban megpróbálják megölni egymást, aztán egymásra is cuppannak és megmentik egymást.

A finálénak semmi értelme. Eve karaktere pont ugyanúgy üressé válik, mint a Good Wife végén Alicia Florrické. Villanelle pedig csinál valamit valakikkel, aztán úgy lövetődik le, hogy azt se tudjuk, miért. Vagy hogy mióta lett ennyire óvatlan egy olyan helyszínen, ahol bárki potenciális ellenség lehet. Külön röhej, hogy a végkifejlet helyett azt nézzük, hogy Eve egy random esküvőn táncol.Kissé zavart, hogy ez a sorozat is képtelen attól a modern hagyománytól eltérni, hogy minden részben három nagyvároson kell átrohannia a szereplőknek. Az a benyomásom keletkezik ettől, hogy ezzel is ki akarják tölteni az időt és etetni a népet.
7/10
rajdi 2022 jún. 28. - 23:08:04 7/10
Az első két évad 8,5/10 a harmadik 7/10, de az utolsó évad 5-öt is csak jóindulattal éri el. Sajnálom, de tudni kell abbahagyni egy sikeres (vagy inkább jól eltalált) sorozatot is. Volt már hogy abbahagytam elsőre tetsző sorozatot menet közben, és leginkább két dolog miatt. Az egyik amikor azt veszem észre hogy nem volt meg a koncepció hogy merre is menjen a történet és elindul az üresjárat, a másik amikor már olyan érzésem van hogy arra utaznak a készítők hogy ha eddig megnézted paraszt, letolhatunk bármit a torkodon, úgy sem hagyod abba mert kíváncsi vagy a végére. Akkor meg tökre hülyének nézve érzem magam. Na itt az uccsó évad pont ilyen. Céltalan üresjárat és kötelező lezáráshoz tartozó jelenetek összessége. Mint amikor sms-ben szakítanak az emberrel, kb annyi fáradtság és kreativitás volt benne.
Persze ahogy az előző hozzászólások is mutatják, tényleg jól ment a végéig, van valami furcsa abszurditás az egészben ami megfogja az embert, a zenék is passzolnak (még a fikázásom ellenére is, a 4. évadban különösen jók) és hát Jodie Comer mimikája, testbeszéde visz mindent.
Mind1, adok egy 7est, de szívem szerint most lejjebb pontoznám...
9/10
Lámai Dala 2022 jan. 01. - 09:48:43 9/10
9/10
Lámai Dala 2021 dec. 25. - 11:06:00 9/10
Az AMC-n láttam az ajánlóját, gondoltam belenézek. Aztán beszippantott 3 nap alatt letudtam a 3 évadot.
Jodie Comer szenzációsat alakít benne alig 25 évesen.
Az első évad nagyon ütős 10 csillag, a második 8,5 és a harmadik 7. Szval átlag 8,5.
A zenét is zseniálisan válogatták hozzá és tették alá.
A második évadban hatalmas dumák vannak.
Szval, véleményem szerint +lepően jó sorozat, kiemelkedik a mai szartengerből.
DUNAWÖLD 2021 dec. 07. - 00:17:44
Mi a jó bànat ez?!?
20 perc alatt 3 gyilok, egyik bizarrabb a màsiknàl, van, akit vasvilla, màst disznó takarítanak el*,
de mi értelme?!?
8/10
UncleSam 2020 ápr. 25. - 17:27:03 8/10
2. évad 5. részétől szerintem elcseszték. Sandra Oh akkor volt hozzá illő szerepben, amikor takarítónak öltözött. Nem jó választás.
5/10
Mása1 2019 júl. 09. - 16:42:26 5/10
Nekem az Eve-t alakító színésznő játéka nem tetszik. Eve egy okos, értelmes nő, aki bár nem terepmunkára kiképzett ügynök, de azért nem ennyire szánalmasan kétbalkezes.
8/10
bannor72 2019 máj. 05. - 23:03:07 8/10
A második évad is jól indul. Teljesen őrült a sorozat, de éppen ezért nagyon jó! Nem szokványos az bitzos. A két csaj nagyon jót alakit benne.