Michael Collins

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol-ír-amerikai filmdráma, 127 perc, 1996

Értékelés:

72 szavazatból
Szerinted?

Hétszáz éve tartott már az írek véget nem érő harca az angol uralom ellen, amikor 1916-ban kirobbant a tragikus kimenetelű Húsvéti felkelés. A vezetőket kivégezték, számtalan résztvevőt - köztük Michael Collinst és Harry Bolandot - bebörtönöztek. Szabadulásuk után Collins megszervezte a sajátos taktikával harcoló Úr Önkénteseket és hamarosan a függetlenségi mozgalom legnépszerűbb vezetője lett.
Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Michael Collins
Eamon de Valera
Harry Boland
Joe O'Reilly

Alkotók

Díjak és jelölések

 • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

  1996
  Arany Oroszlán: Neil Jordan
 • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

  1996
  Legjobb férfi alakítás: Liam Neeson
 • BAFTA-díj

  1997
  Legjobb operatőr jelölés: Chris Menges
 • BAFTA-díj

  1997
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Alan Rickman
 • Golden Globe-díj

  1997
  Legjobb filmzene jelölés: Elliot Goldenthal
 • Golden Globe-díj

  1997
  Legjobb színész - drámai kategória jelölés: Liam Neeson
 • Oscar-díj

  1997
  Legjobb operatőr jelölés: Chris Menges
 • Oscar-díj

  1997
  Legjobb filmzene jelölés: Elliot Goldenthal

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
mikipapa56 2020 jan. 14. - 10:00:03 9/10
Nagyon jó film!
offtopic
fredi60 2013 jan. 07. - 14:57:21 Előzmény Sztrogacsev
Kissé megkésett válasz, de az Egyesült Királyságban és USA-ban elterjedt "Mick"-nek semmi köze a címszereplõ nevéhez.
Az ír családnevekben gyakran elõforduló Mc/Mac (-fi, -fia) elõtagból eredõ szlenges kifejezés.

- Mack, Mick, Mickey, Mickey Finn
(Britain, Commonwealth and US) an Irish person or a person of Irish descent. Mick is considered more offensive in the UK and US. From the prefix "Mc"/"Mac" meaning "son of" that is commonly found in Irish surnames.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ethnic_slurs#M
offtopic
fáklyás menet 2013 jan. 07. - 12:55:44 Előzmény J@ni
Nem gazdasági oldalról, hanem az egész sziget függetlensége szemszögébõl néztem, ha úgy tetszik, ír hazafias oldalról. Most már szinte lehetetlennek látszik egyesíteni a szigetet, de ha bentmaradt volna a királyság kötelékében, meg lett volna mostanában az ereje - és a többsége - az egész szigetrõl függetlenségérõl kiírt népszavazásnak. Meg egyébként se volt olyan feltûnõ, hogy a köztársaság fejlettebb a királyságnál, de ami látszott, 2007-tõl néhány év alatt gyorsan el is olvadt - ne felejtsük, Nyugat-Európában Írország jutott elõször gazdasági válságba (többekk között a kipukkadt ingatlanlufi miatt).
Skócia helyzete elég furcsa most, ahogy írod is, õk beleszólhatnak Anglia ügyeibe, de fordítva nem. Ezért is nem a mostani egyensúlytalan helyzet fenntartása, de nem is a teljes függetlensége lenne a jó megoldás, hanem az Egyesült Királyság föderalizálása, hogy ne London adjon át bizonyos jogokat Skóciának, Velsznek és É-Írországnak, hanem mindezek - az ugyanolyan jogú Angliával kiegészülve! - saját területükön önállóan kormányoznának, és adnának át bizonyos jogokat, ügyeket (pl. külpolitika) a királyság központi parlamentjének.
J@ni 2012 okt. 16. - 11:36:27 Előzmény fáklyás menet
Szerintem nincs igazad. Ma az ír életszínvonal Luxemburg után a 2. legjobb az EU-ban, megelõzve a briteket, németeket. Igaz válságban vannak, de ebbõl ki fognak lábalni, mivel nem fõtereket építettek uniós pénzbõl, hanem keményen belepumpálták az oktatásba. Ehhez jött az amerikai tõke és normális politikusok, meglett az eredménye. Ehhez képest az egykor fejlettebb Észak-Írország sehol nincs, és hatalmas összegekbe fog fájni õket felhozni a köztársasági szintre. Skócia meg elszakadhat, de most már semmi értelme: beleszólhatnak a Londoni ügyekbe, fordítva ez nincs így, élvezik a font nyújtotta elõnyöket, felelõsség gyakorlatilag meg 0. Ha elszakadnak, 20-30 év múlva elfogy az olajuk és visszakönyöröghetik magukat a Koronához...
offtopic
fáklyás menet 2012 márc. 20. - 18:01:28
Úgy gondolom, egyre inkább látszik, hogy nem kellett volna aláirniuk a paktumot, és lemondani hat megyéjükrõl a sziget többi részéért. Ha nem írják alá, és az egész bentmarad az EK-ban, akkor is megtarthatták volna korlátozott joggal mûködõ dublini parlamentjüket, egyre több hatalmat kapva a királyságon belül - ahogy a skótok és a velsziek meg is kapták (no meg az 'északírek') -, aztán ha eljön az ideje, egy népszvazást kiírni a függetlenségrõl - mint a skótok két év múlva akarnak - mind a 32 megyérõl. Jó eséllyel megnyerhetnék, a lojalisták nagyon kisebbségben vannak a szigeten.
DDT- 2012 jan. 19. - 14:53:06 Előzmény HgGina2
Abban igazad van hogy a történelem látott már nagyobb csodákat is de sztem rossz ellenpéldákat hozol fel. Jugoszlávia várható szétesését már a 70-es évek végén emlegette nekem nem más mint a saját nagyanyám aki a horvát határ mellett lakott Barcson, késõbb Gyékényesen. Csak Tito személye tartotta össze az egészet, ez nyílt titok volt. A Szovjetuniót a szabad sajtó szintén mint birodalmat emlegette, a szeparatista nemzetiségi törekvések a határain belül bomlasztották folyamatosan, valahol ennek a vége is várható volt (ha nem is 1991-re).
De Ulster kérdésében két dolog ma nagyon biztosnak látszik: 1. Az észak-ír unionisták miatt minden egyesülés-párti népszavazás bukásra van ítélve. 2. Az Ír Köztársaság politikai elitje a háta közepére kívánná az Ír-sziget lakosságának több mint 10%-át kitevõ unionistákat és protestánsokat, mint szavazókat. Az írek lehiggadtak, nem fogják erõltetni Ulster kiválását az Egyesült Királyságból, senkinek sem hiányzik a "Troubles". Persze ha a skótok kilépnének az zavart okozna a fejekben, de csak átmenetileg, mivel amúgy minden a maradás mellett szól. Szóval a meglátásom az hogy a mi életünkben nem fog változni semmi, az "örökre" kifejezés talán valóban nem megfelelõ kifejezés történelmi szemszögbõl.
HgGina2 2012 jan. 18. - 00:21:34 Előzmény DDT-
Örökre? Szamárság. A Szovjetúnió is örökre alakult, Csehszlovákia is, Jugoszlávia is.
Belgium a szétesés határán, xkótoknál idén a függetlenségrõl népszavazás. És ha a skótok a függetlenséget választják, akkor az angolok integethetnek Észak-Írországnak is. Nagy sansz van errea forgatókönyvre. A spanyoloknál is küszöbön van Euskadi kilépése. Szóval a geopolitikában az a szó, hogy örökre, nem létezik.
DDT- 2011 dec. 24. - 21:12:37
Nagyon jó film ez mint Neil Jordan mûvei általában, de annak aki valamennyire is ismeri a vérzivataros ír történelmet egészében zavaró lehet a rendezõ saját nézõpontjának demonstrációja. Ahogy az egy-két alábbi kommentbõl is kiderül, sikerült a rendezõnek Eamon de Valerát igazi negativ hõsként beállítani a világ mozinézõinek szemében, ami elég meredek dolog abból a szempontból hogy Valera mégis csak 10 évig volt miniszterelnök, aztán késõbb 14 éven át államelnök. Ha tényleg az õ bûne lett volna a polgárháború kirobbanása, akkor hogyan lett volna ilyen népszerû politikus évtizedeken át? A film mellesleg nagyvonalúan kikerüli hogy Collins mit is gondolt az északír kérdésrõl amikor aláírta a Paktumot, azt mondjuk nem sejthette hogy Ulster örökre brit fennhatóság alatt marad a hajthatatlan unionisták miatt.
ûrszellem 2011 szept. 30. - 23:00:47
ezekuttán ha valakinek kell vhs-en az szóljon.
ûrszellem 2011 szept. 30. - 22:59:48 Előzmény Sadenal
király spoiler ezután tuti hogy nem nézem meg mert minek. ok hogy errõl szól ******SPOILER****** dehátazér
8/10
Sadenal 2010 dec. 27. - 15:23:29 8/10
Eddig igen anglomániás voltam (fõleg a zene miatt), de ez kicsit betett nekem...és az a baj, hogy még most is nagyon utálják egymást az angolok és írek (sajnos). Érdemes legalább egyszer megnézni, az ír töri miatt (habár sok kritika érte történelmi bakik miatt)...Liam Neeson és Alan Rickman alakítása tetszett, de Stephen Rea is kellemes meglepetés volt...

8/10

SPOILER

Mi az már, hogy egy kis szaros fejbe lövi ezt az embert??!!
orgyen 2010 jún. 11. - 22:54:12 Előzmény Sztrogacsev
Liam Neeson magyar hangja Helyei László volt.
Nagyon jó, bár szerintem inkább Alan Rickman-t kellett volna inkább szinkronizálnia.
filiszteus 2010 márc. 16. - 16:45:13 Előzmény aboriginal
Hozzátenném: érdemes megnézni a "The wind that shakes the barley"címû filmet is. Egyetlen hátránya, ha megnézed, kissé megutálod az angolokat. Nekem az ulsteri protestáns skótok is nagyon a begyemben vannak. Undorító, hogy egy nép, a skótok, akik szintén évszázadokig szenvedtek az angol elnyomástól, engedelmes eszközei az angoloknak az ír nép elnyomásásban.
8/10
igiboy82 2010 márc. 16. - 15:45:41 8/10
Tényleg nagyon jó film, jól megvannak csinálva a jelenetek, de csatlakozok én is azokhoz, akik azt mondják jó film, de még 1x nem nézném meg... :(
Azért megy a 10/8!
Easy Rider 2009 ápr. 20. - 13:28:44
nekem is kapásból a szinkron furasága tûnt fel a film elején. Alan Rickman hangja szokott lenni Helyey László, Neesoné pedig Szakácsi Sándor (vagy Kovács 'Deziré' István). ettõl függetlenül tetszett a film, elég jól szemléltette az Ír Köztársaság kialakulása körüli zûrzavarokat. (meg úgy általában: ha egy nagyhatalom által elnyomott nép függetlenedni akar, köztársaságot kikiáltására törekszik, akkor bizony számos buktatója lehet egy ilyen átalakulásnak...)
9/10
poth18 2009 ápr. 10. - 21:40:38 9/10
Õ nem Tahi-Tóth László volt , hanem Helyey László. Nekem nagyon tetszett a film , Liam Neeson ismét zseniális volt , Alan Rickman szokás szerint hozta a rosszfiús formáját , bár ebben a szerepben végre nem volt olyan kétdimenziós gonosz. Összességében nálam 10/9 , Liam Neeson szinkronja nem tetszett.Bár ha igy belegondolok , nem is nagyon hallottam õt szinkronosan , talán a Star Warsban :)
7/10
Sztrogacsev 2009 ápr. 07. - 14:27:50 7/10
Még egy gondolat.

Az angol szlengben az ír embert a "Mick" kifejezéssel illetik. Erre láthatunk/hallhatunk példát a Tégla c. filmben is.

Gondolom Michael Collins becenevébõl eredeztethetõ e szleng kifejezés elterjedése.
7/10
Sztrogacsev 2009 ápr. 07. - 14:23:30 7/10
Tetszett a film, azonban annyira nem, hogy még egyszer meg akarjam nézni..

A film nagy értéke, hogy bepillantást nyújt az ír történelem talán legfontosabb eseményeibe.

Valahogy nem jött át a küzdelem, a kín, a "miért", az okok érzékeltetése és a megvalósítás (forradalom) komolysága elmaradt a várakozásaimtól.

Film közben kicsit elgondolkodtam, hogy mi a ****-t lehet tenni, ha a saját néped elvakult módon ellened fordul, pedig te a legjobbat akarod nekik... nehéz döntés, a saját néped közé lövetni, amikor elvileg értük harcoltál/harcolsz.. :S

Liam Neeson alakítása nem volt rossz, de engem nem nyûgözött le. Nem tudtam elvonatkoztatni a szinkronhangtól (Tahi Tót László asszem), aki többek között Gerard Depardieu-t is szinkronizálja. Szóval nekem film közben mindig elõjött a "Canten vagyok Montázsiból" emlék, és persze Obelix alakja is fel-fel derengett... :D:D
(ezért gyûlölöm a szinkront)
(OFF: egyébként a Chaplin-ben el tudtam vonatkoztatni Sörös Sándor Magnumjától.. :D de ott mondjuk a színészi alakítás is Oscar díjas volt.)
aboriginal 2009 ápr. 04. - 13:32:50
A Michael Collins-t sem szabad kihagyni, aki még nem látta volna. Errõl a témáról nem túl sok film készül...
zsouzs 2009 ápr. 04. - 10:20:55 Előzmény Macika5
..pedig azt a filmet sem szabadna kihagynod...szerintem..:-)
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu