Nevem Sam

Bakancslistához adom
I Am Sam
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai filmdráma, 132 perc, 2001

Értékelés:

355 szavazatból
Szerinted?

Sam Dawson (Sean Penn) okos, mint egy hétéves. A baj csak az, hogy elmúlt harminc és egy betegség miatt sosem fogja meghaladni egy kisgyerek szellemi színvonalát. Ő neveli kislányát, Lucy Diamondot (Dakota Fenning), aki lassacskán okosabb lesz az apjánál. A gyámügyi hatóságok a gyerek érdekében nevelőszülőkhöz költöztetik Lucyt, ám Sam agya vissza akarja kapni lányát. A kirendelt védőügyvéd, Rita Harrison (Michelle Pfeiffer) kezdetben vonakodik az ügytől, ám lassacskán rájön, milyen sokat tanulhat szellemileg visszamaradott védencétől.
Bemutató dátuma: 2002. június 20. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Oscar-díj

    2002
    Legjobb férfi alakítás jelölés: Sean Penn

Hozzászólások

Szerinted?
szikszai_s 2022 nov. 28. - 13:35:57 Előzmény andru1@freestart.hu
Csak a következő egy percet nézd meg, és megérted, miről beszélt egon_von_compact : https://youtu.be/eD9gH_jIwE4?t=370
10/10
andru1@freestart.hu 2022 júl. 16. - 15:02:03 10/10 Előzmény egon_von_compact
Ugyanezt a béna szöveget írtad egy youtube videóhoz is.
8/10
pihes 2020 máj. 13. - 15:10:00 8/10
Ennél mélyebb dolgot az őszinte szeretetről, keveset látni.
Tetszett, ritkán találkozni ilyennel!

8/10

gladiolus 2019 aug. 03. - 21:09:41
Valóban színvonalas színészi alakítás, teljes azonosulás a kicsit zizi, de annál nagyobb szívű és önzetlen figurával. Nem lehet könnyű egyetlen pillanatra sem kiesni egy ennyire másfajta ember bőréből. Dakota Fanning nagyon aranyos kislány volt, erre szokták azt mondani, hogy de kár, hogy megnőtt ez a gyerek. Elgondolkodtató, kedves, szeretetre méltó film, ajánlható bármely korosztálynak.
10/10
Csokika2009Csokika 2018 márc. 14. - 09:36:40 10/10
Csodálatos. Napokig foglalkoztatott.
egon_von_compact 2018 febr. 18. - 15:15:54
\"Sose nyomd fullba a kretént! Nem hiszed-e? Kérdezd Sean Pennt, Nevem Sam, rémlik? Full kretént nyomott, oszt Oszkár bácsi meg nem gyütt.\"
Andi9670 2016 okt. 18. - 21:19:21
csak a szeretet szàmit!
Sean Penn nagyon jòl jàtsza Sam szerepèt. 10/10 egy meghatò ès gyönyörü törtènet!
_goldie_ 2015 dec. 23. - 22:28:17
perryhez hasonlóan a film megnézése elõtt én is tartottam a Dustin Hoffman Esõemberével való hasonlatosságtól..
az autizmus sokféleségén kívül talán annyi mégis itt a különbség a karakterekben h Sam tisztában van gyenge értelmi képességével (még az elején mondja is az ügyvédnek ***spoiler*** maga helyében én otthonba tenném Samet ***spoiler vége***
a kislányt játszó Dakota imádni való és látni h felfogja mi a lényege a történetnek
Sean Penn remek a szerepben kijárt volna neki az Oscar
és dicséret a kitûnõ szinkronért Görög Lászlónak! http://iszdb.hu/?szinkron=577
Michelle Pfeifferhez pedig mint mindig Kovács Nóra hangja
remek film csak ajánlani tudom!
eIemes 2015 dec. 23. - 17:32:50
Igen, kétségtelenül gyagyás vagyok, de valamennyire mindenki az.

Két nehéz feladat áll elõttünk. Legalábbis elõttem biztosan.

1. belátni saját gyagyaságunkat és nem törekedni arra, hogy mindenki azt fogadja el helyesnek, ahogyan mi látjuk a világot
2. belátni, hogy rokonainknak és barátainknak is megvan a saját gyagyasága, amit mi nem tudunk megváltoztatni, tehát erre már törekedni is fölösleges (csak a kapcsolatot mérgesíti el).

Szép estét :)
offtopic
eIemes 2015 dec. 20. - 20:46:41
Kedves Gab19,

Különös, de egy csomó olyan film tetszik neked, ami nekem is.
8/10
Jagdglück 2015 máj. 09. - 09:03:18 8/10
Nagyon jó film. Viszont!
SPOILER
Szánkba rágják, hogy Sam egy 7 éves gyerek értelmi szintjén áll és jujuj mi lesz, ha a lánya több, mint 7 éves lesz. Kérdem én, 7 éves koráig ki nevelte azt a gyereket? Hol voltak a családgondozók, szociális munkások stb.? Egy 7 éves gyerek értelmi szintjén lévõ férfi tehát akkor képes arra, hogy a csecsemõt, a járni tanulót felnevelje, viszont 7 éves kora után már nem; mert ahogy a bíróságon érveltek: nem tud szorozni és lehet, hogy nem tud segíteni neki tinédzserkorában a problémái megoldásában. Akkor most kik is az "értelmi/érzelmi fogyatékosok"? Mert az, hogy erõszakkal elveszik az apjától, akivel eddig élt, biztosan nem okoz torzulást a személyiségfejlõdésében...és az sem volt fontos, hogy a gyerek mennyire értelmes (tehát egy "7 éves" apuka egy átlagos 7 évesnél értelmesebb gyereket nevel fel; ez teljesen természetes?!)
Szóval lett volna pár erõsebb érv Sam védelmére, mégis folyton a szeretettel jöttek...
SPOILER VÉGE
proklima 2015 febr. 27. - 05:36:48 Előzmény antibond
"Régen vallom: egy film értékelésekor felesleges és értelmetlen azt elemezgetni, mennyire valószerû a történet, lehetséges-e ilyesmi az életben." Végre egy szívem szerinti hozzászólás! Teljesen egyetértek veled.
10/10
Deniss 2015 febr. 26. - 19:22:52 10/10
Fantasztikus film ! Sean Penn ahogy eljátszat a szerepet az hihetetlen mennyire jól csinálja ,nem hiszem hogy ennél jobba elõ tudta volna valaki adni !!! 10/10
antibond 2015 jan. 27. - 10:22:08
Régen vallom: egy film értékelésekor felesleges és értelmetlen azt elemezgetni, mennyire valószerû a történet, lehetséges-e ilyesmi az életben. A "Hét mesterlövész" mennyire valószerû?! Mégis, az ember azt gondolja: akár meg is történhetett volna, vagy még inkább: bárcsak történne néha ilyen! Tehát csakis az a kérdés, MEGÉRINTI-e az ember szívét, lelkét az alkotás. Milyen érzéseket, gondolatokat ébreszt.
Ezt a filmet - ha lenne elég idõm - akár naponta, háromszor is meg tudnám nézni. Felemelõ, megunhatatlan.
A színészi alakítások kivétel nélkül zseniálisak. Szívbemarkoló, ami pl. Dianne Wiest arcáról leolvasható.
Aki pedig Michelle Pfeifer játékát soknak, vagy éppen kevésnek értékeli - olvastam ezt is, azt is - az mutassa már meg, hogyan kellett volna jobban megcsinálni. Tudom, a kritikához mindenkinek joga van, de legyünk már kissé mértéktartóbbak! Az a gyanúm, hogy ennél szebb, jobb filmet már nemigen fogok látni életemben. Pedig sok van még, ami tetszik.
Dakota Fanningról csak annyit, hogy PONTOSAN ÉRTETTE mirõl is van itt szó. Az is lehet, felnõtt színészként nem alkot igazán maradandót - majd meglátjuk - de mindenképpen beírta magát a filmtörténelembe.
perry 2014 júl. 20. - 17:10:06
Sokáig õriztem ezt a filmet a gépem merevlemezén, talán azért mert féltem Dustin Hoffman Esõember alakítástól, talán azért is mert szûkebb ismeretségi körömben is van ilyen ember.
Így aztán nem is arról szeretnék írni, hogy mennyire jó vagy , nem jó ez a film inkább arról , hogy milyen vékony "pókfonálon" függenek ezek az emberek, akiknek az "egészségesek" között kell megküzdeniük a lét örömeiért. Hiszem közöttünk élnek, kicsit mások mint mi, de talán sokkal jobban szeretnek, többet adnak mint mi ebben a rohanó világban, egy jó szót a villamoson, ülõhelyet a buszon. Mi meg csak az ajkunkat biggyesztjük, vagy válasz nélkül elmegyünk mellettük , mert sem idõ sem energia nincs a pillanatnyi megállásra.
Nevezhetjük õket autistának, másnak, vagy speciálisnak egy bizonyos a jóség bennük lakozik.
Persze, a filmen és az életben is úgy van , hogy vannak, mint Samnak speciális barátai vagy ép barátok és jóakarók, és olyanok is akiket irtózattal tölt el a közeledésük, Hiszen ezerféle belsõ világunk van és rengeteg féle képen szocializáltak minket szüleink, iskoláink , barátaink.Így aztán a reakció más és más.
Mert õk csak adnak szüntelenül, érzelmet, kedvességet, szolgálatkészséget.
Ezért aztán marad a gépezet /gyámhiatal/ és Sam párbaja Dakota Fanning-t és a ki nevel kit néha szívbemarkoló, néha komikus helyzetei, a jó dramaturgia és forgatókönyv amely szétválaszt és összefûz és nem utolsó sorban megoszt, hiszen lehet olyan nézõ akinek elszorul a torka és bizonyára lesz olyan is aki gagyi amerikai limonádénak fogja titulálni.
Pedig csak az egymásra figyelés nehéz munkájáról van szó, ami ki kellene járjon neked nekem és Samnak is. A film tudatosan apellál az érzelmekre de mögötte feltárja azt is ,hogy Sam súlyos beteg és mi lesz ha rosszra fordul az állapota.
De lehetne írni a kirekesztésrõl, a szeretetrõl aminek nincs patikamérlege és jobb esetben feltétel nélküli.
Be is látom , hogy a Nevem Sam manipulál, érzelmes és azt is sugározza , és igen lehet ez hollywoodi disney cukormáznak is kikiáltani, egy bizonyos, hogy minden ami a vásznon látszik ÉRTELMET nyer és én ezt hagyom.
Marcsi91 2014 jan. 12. - 00:47:43
Ezt a filmet úgy ültem le nézni,hogy fogalmam se volt mirõl szól...és telibe talált.Szép film és nagyon jó alakítások pl:Dakota Fanning imádnivaló és nagyszerû! Sean Pennek 10/10, a filmnek 10/8. Sokáig jóformán azt se tudtam ki õ, elég ciki.De ami késik az nem múlik, azt hiszem ma még egy csodálója akadt Mr. Penn!
7/10
Edmond Dantes 2013 júl. 19. - 08:52:29 7/10
Nehéz ügy: Esõember után írni a filmrõl és véleményt formálni a lehetséges életszerû megoldásról. Kulcsmondat sztem a kislányé az egyik tárgyaláson: nekem a szeretet kell vagy valami ilyesmit mond. Tehát õ úgy érzi, neki ennek a papának, ilyen papának a szeretete és a társasága kell. Meg tudja-e ítélni egy 6-7-8 éves gyermek, mi kell, mi szükséges neki most és 2-3-5-8 év múlva=amikor már nagylány/tinédzser, de még nem nagykorú azaz nem lehet önálló? Nem tudjuk. Valamivel rövidebb idõ alatt is körbejárhatták volna a témát, nekem kicsit hosszú. Aki meg nagyon szereti a kutya-gyerek-szívszorító papa-bíróságosdis filmeket, annak rövid. 10/7
10/10
Dozer 2013 máj. 30. - 18:04:03 10/10
Nehezen néztem meg ezt a filmet, azt gondoltam nem nekem valo. Az elején majdnem abba is hagytam, de aztán folytattam. Érdemes volt...Nem irok nagy szavakat, hogy erre meg arra tanit a film, és nem is okoskodok, nem játszom a szakembert, hogy márpedig ez nem igy müködik a valoságban. Csupán jo volt megnézni.
10/10
Pötyidanon 2013 máj. 25. - 21:53:39 10/10
Egyik kedvenc filmem, már hosszú idõ óta. Valahogy úgy van összerakva, hogy akárhányszor megnézhetem, mindig meg fog hatni egy kicsit. Rengeteg toleranciát lehetne tanulni belõle, fõleg az ügyvédnõ karakterének jellemfejlõdését nézve.
És nem utolsó sorban: Zseniálisak az alakítások!
Egyetlen ilyen kiváló gyerekszínészt sem láttam még, mint Dakota Fanning. Az újabb filmjeivel nem vagyok tisztában annyira, de a kiskori szerepei egytõl-egyig csodálatosak. Egy ilyen szerepet ráadásul nem könnyû egy hat év körüli kislánynak átérezni, õ viszont valahogy igazivá varázsolja a karaktert. Utálom, mikor egy gyereket csak azért szerepeltetnek, mert "hát olyan cukii!", közben meg affektál, mint az állat, és tönkreteszi még a legkirályabb filmet is. Szóval le a kalappal a kislány elõtt!
Láttam, hogy van, akinek Michelle Pfeiffer alakítása kicsit sok volt, érdekes módon engem nagyon megfogott. Ebben a filmben figyeltem fel rá elõször (elõtte csak Csillagporban láttam, de az a film úgy sz*r, ahogy van...), és azóta is követem a pályáját. Imádom, ahogy föl van építve a karaktere.
Sean Pennrõl pedig csak annyit, hogy az ilyen szerepek a legnehezebbek. Én nem értek ezekhez a betegségekhez, de laikus szemmel azt mondom, hogy remekül megoldotta a feladatot. Csöppet sem volt idegesítõ a karakter, legalábbis számomra, pedig a túljátszás szokott a leggyakoribb hiba lenni ilyenkor.

Mindenkinek ajánlom a filmet, a mai világban igazán szükség van toleráns emberekre. Talán ez a film felnyitja párunk szemét...
horleus 2013 jan. 04. - 13:53:15 Előzmény anbra
Ez nem dokumentum film, hanem egy játékfilm. Méghozzá a legjobbak közül!!!
Összes hozzászólás