Öt akadály

Bakancslistához adom
De fem benspand
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott dán-belga-francia-svájci dokumentum játékfilm, 88 perc, 2003

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

Lars von Trier legújabb munkája kapcsán vissza kell mennünk az időben, egész pontosan 1967-be, amikor Jorgen Leth elkészítette a Det perfekte menneske (A tökéletes ember) című filmjét. Az alkotást Lars von Trier - saját bevallása szerint - legalább hússzor látta, majd mikor úgy érezte elég jól ismeri, megkereste Leth-et, és felvetette neki, hogy forgassák le a filmet újra, együtt. Kettejük munkájának eredménye Az öt akadály, amely az újdonságokat kedvelő mozinézőknek egyedülálló élményt tartogat. Leth az eredeti alkotást öt változatban vette fel újra - von Trier minden egyes verzióhoz külön meghatározott elképzeléseit és utasításait követve. A végeredmény igazi filmtörténeti tanulmány: érthetővé válik, hogyan is születik meg egy film.

A dán filmművészetben új fejezetet nyitó Lars von Trier - többek között a Hullámtörés, a Táncos a sötétben és a Dogville - A menedék rendezője - ezúttal dokumentumfilmes rendezőként mutatkozik be.
Bemutató dátuma: 2005. május 12. Forgalmazó: Másképp Alapítvány

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Európai Filmdíj

    2003
    Legjobb dokumentumfilm jelölés: Jorgen Leth

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Sadenal 2013 szept. 23. - 00:25:08 7/10
Érdekes egy filmélmény volt. :)


7/10
morzsa 2009 júl. 12. - 14:58:09
megvettem. nevetséges áron. zseniális.
megnéztem. azonnal. ZSENIÁLIS.
továbbra is tartom, hogy Lars von Trier a rendezõk legnagyobbika. pont.
Redfield 2007 jún. 02. - 12:36:56
Fogalmam sem volt róla, hogy dokumentum film címszó alatt ilyet is lehet csinálni, de elképesztõ alkotás, az biztos. Lars von Trier rendesen kieszelt terve Jørgen Leth számára, a filmrendezõnek, aki annak idején, még fekete-fehérben megcsinálta a Tökéletes Ember címû rövidfilmet. A jelenlegi doku-film keretében Trier ráveszi Jørgen-t, hogy az õ szigorú megkötései alapján rendezze meg újra a filmet, méghozzá ötször egymás után, más-más kikötésekkel. Ahogy halad elõre a project, Trier bizonyos értelemben megjáratja a poklok poklát a rendezõtárssal, egyre nehezebb elvárásokat támasztva neki, és filmjének: a Tökéletes Ember-nek.
Ez a film nem csak egy kiváló dokumentumfilm, de egy nagyon szép dráma is, érdekes stílusgyakorlat. Trier rajongóknak kötelezõ, egyébként meg annak, aki valami különleges, eredeti, valódi filmes élményre vágyik.
A második akadály szívszorítóan jól ki van találva, az ötödikben pedig az egész remekül kicsúcsosodik) Nagyon jó betekintést nyújt a filmkészítés világába, megmutatja az ember fontosságát a kamerák mögött.