Philemon és Baucis

Bakancslistához adom
magyar filmdráma, 49 perc, 1979

Értékelés:

23 szavazatból
Szerinted?

Az 1956-ban, a forradalom idején játszódó történet idős házaspárja csak egymásnak él. A külvilág kihívására azonban - mi legyen a hozzájuk menekült sebesült fiatalemberrel? - mégis kénytelenek kilépni zárt világukból.

Stáblista:

Szereplők

öregasszony
öregember
sebesült fiatalember
fiatalasszony
lány a téren

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
gladiolus 2015 nov. 06. - 15:08:47
Oké, rendben van, hogy két nagyon tehetséges ember tündöklõ alakítását láthatjuk a filmben, de mindez a röpke 48 perc életüknek csak egy nagyon kicsiny részét ragadja ki.
Csak az a bajom, hogy ha már koppra az eredeti címet adták neki, mint ami a görög mitológiai darab címe, akkor a cselekmény vezetésnek valamennyire hûnek kellene lennie az eredeti mûhöz.
Természetesen nem úgy képzelem el, hogy 56-ban szálljanak le a földre az antik istenek, nem... :-)

SPOILER*****
Itt mint tudjuk, valaki más esik be az ajtón, de nem hogy segítenének neki, hanem öreganyó még el is zavarja. Így aztán nem kimenekítést kapnak jutalmul, és süpped el a bûnös város, hanem pont fordítva, olyan, mintha ezért a kis kegyetlenségért kapnák meg a büntit a végén. Tehát még az erkölcsi tanítás sem ugyanaz. SPOILER vége****

Mert bármilyen korba is ágyazzuk, az erkölcsi mondanivalónak azért az alapvetõ szálat kéne követnie. Ettõl függetlenül egy szép, érzékeny és mély történet, csak nem Philemon és Baucis.
ezustfenyo 2013 febr. 06. - 23:57:39
A kép a Film-Szinház-Muzsika c. ujság 1978.junius 24-i számából való.
feketevipera 2010 nov. 02. - 21:45:33
Hihetetlen, hogy kb. 50 percbe mi minden fér bele. Igaz, a történet kicsit lassan indul, de ez is csak azt szolgálja, hogy a késõbbiekben fokozódhasson a feszültség, a "nyugalom tengerével" szembe lehessen állítani a kinti világot. Két fõszereplõnk szinte idilli módon, szeretetben él egymással, és igyekeznek tudomást sem venni a zûrzavaros helyzetrõl. Amikor a fiatalember beesik hozzájuk, akkor is megpróbálják a régi életüket élni, mondjuk ki: a feleség önzõ módon csak önmagukra gondol, és a férj sem szívesen látná a házukban a férfit. Valamilyen szinten meg is lehet érteni õket: idõsek, talán csak õk ketten vannak egymásnak, szeretnének kimaradni az eseményekbõl. A sors iróniája azonban ezt nem teszi lehetõvé, nem menekülhetnek el a szörnyû valóság elõl.

SPOILER

A legnagyobb tragédia az, hogy a fõszereplõk halála értelmetlen, hiszen õk harcoltak. Ráadásul egyedül kell meghalniuk, szeretett párjuk nélkül, holott ez a két ember a végletekig ragaszkodott egymáshoz.

Ahhoz, hogy ilyen mû szülessen, egy szerencsés együttmûködésre volt szükség. Kellett hozzá Déry írása, Makk tehetsége, valamint két olyan színész, mint Bulla Elma és Páger Antal. És elgondolkodtam azon, hogy vajon mikor lesz megint olyan szerencsés konstelláció, hogy egy hasonló színvonalú film létrejöhessen. Szerintem egy ideig még várnunk kell erre.
Sziluett2 2010 okt. 23. - 12:16:29
megunhatatlan
JulesF 2010 aug. 18. - 04:54:58 Előzmény bobbentyu
Tisztelt Barátom!
Örömmel venném a Páger-Bulla Elma filmet, mert szeretném megismertetni másokkal is élményszerzés céljából.
Köszönettel: Fazekas Gyula
bobbentyu 2010 márc. 30. - 22:23:21 Előzmény balazs0729
Ha még nem sikerült megszerezni, szívesen elküldöm.

Ü:
b.
8/10
Coleman 2008 nov. 06. - 22:57:29 8/10
Megrendítõen szép film volt, az valami lenyûgözõ, ahogy az õszt képes filmezni Makk. Érzékeny, finom alkotás.
balazs0729 2008 nov. 03. - 21:56:03 Előzmény Miki1900
valaki szerezze meg ez a filmet nekem.vagy küldje el vagy ilyesmi.


kéremszépen:)
8/10
Miki1900 2008 nov. 02. - 15:01:27 8/10
egészen jó volt. most láttam másodszorra, sõt: elsõre meg is ihletett

"Midõn Iuppiter és fia, Mercurius isteni jelvényeiket levetve ezen a tájon kerestek szállást, száz bezárult ajtó után a Philemon és Baucis együtt öregedésének otthont adó szegény kunyhó fogadta be õket. A házaspár e szegénységet könnyen, együtt viselte. A mintegy száz soros elbeszélés kétharmadát e szerény lak és vendégvárás aprólékos leírása adja. Jutalmuk sem marad azonban el: Az istenek fölfedik kilétüket, s a házaspárt a közeli hegytetõre küldik, ahonnan láthatják mocsárba pusztulni a tájat, s hogy csupán az õ házacskájuk marad meg, hogy azután márvány templommá váljék. Amikor pedig a maguk számára kívánhatnak folytatást, az agg pár egyfelõl a templom szolgájának ajánlkozik, másfelõl annyit kér: egyazon óra ragadja el õket, egyiküknek se kelljen párját temetnie. Kérésük beteljesül, halálukban pedig szomszéd fákká válnak, a helyhez és egymáshoz ragaszkodó hûségük örök jeleként.

Akik hagyományosan Ovidius költõi mértéktartását hiányolják, elcsemegézhetnek az aránytalan felépítésen, ahol költõnk valóban a mondandó rovására idõzik a környezet mikrokozmikus leírásán - ráadásul (bár a szegényes egyszerûség plasztikus megjelenítését szolgálva) kétségtelenül a római költészet nem egy közhelyét is felvonultatja. Amikor az idõs házaspár egyetlen lúdjának kergetésébe kezd, a groteszk jelenet szintén szégyellni valóan ovidiusi stílusvesztés: a költõ képtelen kihagyni egy ilyen különös epizódban rejlõ lehetõséget. Ugyanez mondható el a fává válás manierisztikusan életszerû-érdekes leírásáról. Csakhogy mindez nem érinti a történet valódi érdekességét és újszerûségét. "
http://www.vigilia.hu/2004/2/gloviczki.htm
10/10
luisfigo19 2008 nov. 01. - 22:23:25 10/10
gyönyörûûûû film....
ondok 2008 nov. 01. - 18:04:16
No és két színészóriás: Páger és Bulla Elma most is tökéletes,felülmúlhatatlan a szerepben.
verdeleth 2007 nov. 30. - 01:59:29 Előzmény Obránszky Ármin
még nem olvastam ezt a Déry mûvet de zat hiszem most meglesz A film pedig szavakkel leirhatatlan Csodálatossan szép és mégis nagyon fájó.
9/10
Obránszky Ármin 2007 nov. 04. - 00:44:52 9/10
Jól gondoltam, h Makk Károly és Déry együttmûködése sikerre van kárhoztatva. :-)
Nem gondoltam volna, h ilyen kis idõ alatt el lehet jutni addig, h a film végére szinte ismerõsként tekintessz a szereplõkre. Hála a csodálatos színészeknek mindent megtudtunk a két öregrõl. Sokkal többet, mint amit szavakkal elmondtak. Gondolkoztam a film után, h vajon nem lett volna jobb, ha Makk másfél órában bontja ki történéseket, de arra a következtetésre jutottam, h felesleges lett volna. Így is mindent megtudunk, így is kellõen fájóvá tudja tenni a befejezést (aki ismeri az Átváltozásokból Philemon és Baucis történetét, az nem sokat kételkedik a végkifejletben...).
Már a felütés is, amikor az öreg felolvassa a Nikit csodálatos. Igen elmés, hogy így értesülhetünk gyakorlatilag a történelmi helyzetrõl, a korról. Az a kérdés pedig, ami köré a történet felépül, nevesül, h kizárhatjuk-e a történelmet, a kellemetlenségeket az életünkbõl, élhetünk-e úgy, h nem veszünk tudomást a minket körülvevõ világról illetve, h mit kezdünk mindezzekkel, amikor "beesnek" az ajtón tényleg olyan kérdések, amikre mindenkinek választ kell keresnie.
Lélegzetelállító alkotás a Philemon és Baucis. Õszintén sajnálom, h még nem valami sok Makk Károly filmet láthattam. Sajnos, ez nemcsak az én hibám...
10/10
1954huber 2007 nov. 02. - 19:22:51 10/10 Előzmény Obránszky Ármin
Tényleg megér,mert bár vontatottnak tûnik, ha elég érett vagy rá /érzelmileg/,megérinti a lelked. Amikor készült, akkor láttam, de máig megmaradt bennem.
thorg 2007 nov. 02. - 19:19:47 Előzmény Obránszky Ármin
zseniális alkotás. a legmélyebb érzelmek apró mozzanatokban, tõmondatokban, gesztusokban. két egymásra utalt és egymásért élõ ember egy embertelen világban.
9/10
Obránszky Ármin 2007 nov. 02. - 11:04:56 9/10
Makk Károly, Déry Tibor... Egy próbát mindenképpen megér... :-)
perry 2007 okt. 24. - 22:41:42
Nézzétek meg, és tudni fogjátok mit jelent a szeretet. Mikor a világotokba eljön valaki, és döntenetek kell.
Makkról és a színészekrõl pedig oldalakat lehetne írni....