Precious - A boldogság ára

Bakancslistához adom
Precious
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai filmdráma, 109 perc, 2009

Értékelés:

145 szavazatból
Szerinted?

Precious Jones, a zárkózott harlemi gimnazistalány élete nem tündérmese. A túlsúlyos lányt az iskolában kiközösítik, otthon pedig kegyetlen anyja terrorizálja. Mindezek tetejébe még terhes is immáron második gyermekével. Precious nem üldöz elérhetetlen álmokat - csupán boldog szeretne lenni, mint mi mindnyájan -, így amikor felcsillan a lehetősége annak, hogy átkerüljön egy alternatív iskolába, ahol végre emberszámba veszik, a lány azonnal kap az alkalmon. Önző édesanyjának azonban más tervei vannak vele.
Bemutató dátuma: 2011. február 24. Forgalmazó: SPI és Corner Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • Golden Globe-díj

  2010
  Legjobb női mellékszereplő: Mo'Nique
 • Oscar-díj

  2010
  Legjobb női mellékszereplő: Mo'Nique
 • Oscar-díj

  2010
  Legjobb adaptált forgatókönyv: Geoffrey Fletcher
 • BAFTA-díj

  2010
  Legjobb női mellékszereplő: Mo'Nique
 • Golden Globe-díj

  2010
  Legjobb film - drámai kategória jelölés
 • Oscar-díj

  2010
  Legjobb film jelölés: Lee Daniels
 • Oscar-díj

  2010
  Legjobb rendező jelölés: Lee Daniels
 • Oscar-díj

  2010
  Legjobb női alakítás jelölés: Gabourey Sidibe
 • Oscar-díj

  2010
  Legjobb film jelölés: Gary Magness
 • BAFTA-díj

  2010
  Legjobb női alakítás jelölés: Gabourey Sidibe
 • Golden Globe-díj

  2010
  Legjobb színésznő - drámai kategória jelölés: Gabourey Sidibe
 • BAFTA-díj

  2010
  Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Geoffrey Fletcher
 • BAFTA-díj

  2010
  Legjobb film jelölés: Gary Magness
 • Oscar-díj

  2010
  Legjobb vágás jelölés: Joe Klotz

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
sexykex 2022 okt. 21. - 14:53:19 7/10
A Földön élő emberek túlnyomó része boldogtalan. Kiszolgáltatva, megnyomorítva és embertelen körülmények közé kényszerítve élnek még a fejlett országokban is. Szükség van az ilyen filmekre, hogy senki se dughassa fejét a homokba, hogy minél hamarabb kezdődjön valamiféle változás, hogy az emberi jogok ne csak elméletben létezzenek. Persze ez még nem jelenti azt, hogy ezek a filmek, olyan eszementen jók is lennének.
4/10
Dörflinger 2022 júl. 15. - 21:43:13 4/10
Az első 1 óra, az úgy ahogy van, nem tetszett az egysíkúsága és vontatottsága miatt. Aztán mikor a kisgyerekkel hazakerült a szülés után, akkor volt egy 5 perces jelenet, ami kicsit megnyomta a filmet, és az ingerküszöbömet. Onnantól a film a végéig már egy fokkal elviselhetőbb volt. Jobb lett volna, ha a főszereplő lány, egy kicsit még mulyább lett volna. Nem volt hiteles az egész történet. Nem volt benne semmi átütő, azon az 5 percen kívül, amit már említettem. Kevés... 4/10
10/10
851205 2020 aug. 08. - 00:17:51 10/10
10/10
10/10
drkotasz 2020 jan. 15. - 11:28:06 10/10 Előzmény freeself
Buta vagy. De mint ilyen, még felismerhetnéd korlátaid. talán. egyszer...
10/10
drkotasz 2020 jan. 15. - 11:25:59 10/10 Előzmény InteriorLulu
Szépen foglaltad keretbe. Tetszik a látásmódod. Majdnem mindenben egyetértek Veled, talán annyit fűznék hozzá, akit a film nem szippant be azonnal, és nézése közben a vélt hibákra figyel, annak hiába magyarázol.10/10
8/10
InteriorLulu 2018 márc. 06. - 14:30:43 8/10 Előzmény freeself
"A legbosszantóbb az, hogy a sok szakértõi kritika ezt a filmet a családon belüli erõszak "elleni" küzdelem, ill. figyelemfelkeltés alkotásaként állítja be. Ez kb. olyan, mintha úgy akarnánk küzdeni pl. a nõk szexuális tárgyként való "kezelése" ellen, hogy leforgatunk egy hardcore pornófilmet godzillákkal, mondván tessék, íme, ilyen is van, lehetne rosszabb is."

Nem, nem olyan. Pornófilm godzillákkal teljesen irreális és abszurd, a valósághoz az égvilágon semmi köze. Ellenben bõven vannak olyan játékfimek, melyek többek közt úgy küzdenek a nõk szexuális kizsákmányolása ellen (valójában sokkal inkább "csupán" a figyelmet hívják fel, a küzdelmet meghagyják magának a társadalomnak), hogy a bemutatott kizsákmányolt nõ amúgy halmozottan hátrányos helyzetû. Ami nem is csoda, hiszen a valóságban ezek az adott személyt illetõ negatív jelenségek többnyire kéz a kézben járnak, azaz jellemzõen (mély)szegénység, tanulatlanság, munkanélküliség, reményvesztettség, teljes egzisztenciális kilátástalanság az alapja a családon belüli "hagyományos" és szexuális erõszaknak, legyen az akár kiskorú sérelmére is elkövetve.
És nem, egyértelmûen nem az volt a készítõk célja, hogy megmutassák, tessék nézõ, a te eseted lehetne rosszabb is. Hanem egyrészt ahogy írod, felkeltsék, felhívják a figyelmet, másrészt hogy mutassák: az ennyire halmozottan hátrányos élethelyzetekbõl is lehet kiút. Az egyén kellõ akarata, elszántsága, és persze legalább alapszinten biztosított intézményes társadalmi segítség kell hozzá, semmi más.

Veled ellentétben azt sem gondolom, hogy a film beteges és szürreális lenne. Pláne hogy öncélúan sokkolna, hogy ne lenne üzenete. Utóbbit az elõbb részleteztem. Nem állítom ugyanakkor, hogy ne lenne némileg hatásvadász, ám talán fontos látni, hogy (valódi!) figyelemfelkeltéshez bizony provokálni kell. Mûvészeti alkotás esetében teljesen elfogadott és mindennapos, hogy az alkotás ezen cél eléréséhez bizonyos dolgokat felnagyít és összesûrít. A filmben valóban durván összetorlódnak a fõhõst illetõ egyes negatív ismérvek (kezdve onnan, hogy társadalmi kisebbség tagja, egészen odáig, hogy már egészen kicsi korában megerõszakolta az apja), ám semmiképp nem lehet azt mondani, hogy ilyen csak a mesében van. A filmben még ez a fajta koncentráció is életszerûnek mondható, mégha a valóságban kevés ilyen súlyosan halmozott helyzet is létezhet, mint Precious-é. Ám ez nyilvánvalóan nem is lényeges: a film úgy nagyít, sûrít és ezáltal provokál, hogy mindvégig a realitás talaján marad; valójában sehol nem megy át sem szürreálisba, sem betegességbe. A motívum, mely szerint a gyereket az apja rendszeresen megerõszakolja, az anyja pedig ezt mindvégig passzívan tûri, kétségkívül igen beteg dolog, ám ettõl még a világ talán minden táján, ilyen-olyan mértékben, de valóságosan és ténylegesen jelen van.
És nem árt, ha erre néha felhívják a figyelmünket, pláne ha azt ilyen figyelmet megragadó formában teszik.

(A karaktergenerálás egyébként vicces, és nem is mondom, hogy ne lenne benne valami, lásd feljebb, fõleg hogy valóban nem teljesen mentes a film a kissé bántó sablonoktól; ám ettõl még igazságtalan).
10/10
tirszin 2018 febr. 27. - 18:38:46 10/10 Előzmény Xxy92
:D Ez tényleg jó idõzítés!
Egyébként a film nálam rendben van. Érdemes megnézni!
6/10
Xxy92 2017 aug. 07. - 17:06:03 6/10
Éljen a Filmbox-logika!

2017. augusztus 07. (hétfõ)
22:30
Filmbox Plus
22:40
Filmbox Extra HD

bogotizsolt 2014 márc. 09. - 21:58:50 Előzmény freeself
Egyetértek
kiskoma 2012 okt. 07. - 22:15:43 Előzmény csaysee
Igen, molesztálta. Amikor megkéri, hogy menjen be hozzá, tkp. arra kéri, hogy elégítse ki (kényeztesse).
richi95slipknot4ewer 2012 júl. 08. - 18:33:27
Már megvan,sapphire:push(myomd),már csak valaki megmondaná honnan tölthetném le,pdf ben?googli nem nan segitet...
richi95slipknot4ewer 2012 júl. 08. - 11:11:34
Valaki megmondaná a novella címét,ami alapján a film készült...elolvasnám...kösz a választ
freeself 2012 máj. 02. - 17:42:45
Számomra ez egy hatásvadász, beteges és szürreális alkotás, jó színészi játékkal. Senkinek nem ajánlom, mert nem tudok egyetlen olyan "értéket" sem kiemelni, amiért érdemes lenne akár egy jelenet is megnézni, nemhogy egy egész estét erre áldozni. A filmnek semmilyen üzenete nincs, öncélú, idegesítõ sokkolás.

SPOILER

Az egész film olyan, mintha a készítõk, Lee és Geoffrey (meg a film alapjául szolgáló regény szerzõje) a fõszereplõt egy karaktergenerátorral csinálták volna, csak épp megszaladt a kezük a potmétereken és mindent lecsavartak mínusz 100-ra, valahogy így:

"Alapanyag: családon belüli erõszak. Zsír, ez jó kiindulás lesz, faragjunk ebbõl valamit. Az erõszak természetesen szexuális zaklatás (mi más is lehetne...). Férfi vagy nõ? Legyen nõ, a meleg vonal az elmúlt években erõs volt, váltani kell. Jó, de ez így kevés, a szexen kívül verjék is kicsit, szeretet ne kapjon, apja se legyen igazán, csak az anyja, de az tartsa rabszolgaként és gyötörje lelkileg is. Alakul, de még mindig nem elég. Ne csak megerõszakolják, csinálják is fel! Remek ötlet Geoffrey, de tudod mit, ne egyszer, kétszer! Király vagy Lee, de rád licitálok: az egyik gyerek legyen Down-kóros! Neeee, nagyon zura vagy, respect, de nem hagyom annyiban: a csaj legyen mocskosul kövér és persze fekete, jó buta, hogy ne csak otthon legyen neki szar, hanem máshol is, esélye se legyen pl. egy pasira vagy bármilyen elismerésre, sikerre, de persze vágyjon rá! Huh, te vagy még beteg Geoffrey, kezdek félni tõled, de tovább megyek: ne csak az apja erõszakolja meg, hanem az anyja is! Azt meg hogy? Hát nyalassa ki magát vele! Kééész, nyertél Lee, nincs több ötletem, vagy várjuk csak, talán mégis... ááá, megvan,
tudod mit, legyen még AIDS-es is! Vége, minden karakterpontot szétosztottunk, ki is írta a gép, hogy megdöntöttük a legsanyarúbb sorsú karakter rekordját. Hát, örülök hogy ilyen jól összehoztuk, szerintem a szereplõkkel nem lesz gond, meghívhatnánk pár kiöregedett popsztárt is, még velük is beüt a film..."

Külön tetszik, hogy a végén a filmet a világ összes Precious-ének ajánlják, nem véletlenül, valószínûleg egyetlen ilyen ember sincs, de talán az összes hányattatott sorsú emberbõl össze lehetne gyúrni egy ilyen kreatúrát. Amúgy vajon miért ajánlják neki? Talán jobb kedvük lesz, ha látják, lehetne rosszabb is?

A legbosszantóbb az, hogy a sok szakértõi kritika ezt a filmet a családon belüli erõszak "elleni" küzdelem, ill. figyelemfelkeltés alkotásaként állítja be. Ez kb. olyan, mintha úgy akarnánk küzdeni pl. a nõk szexuális tárgyként való "kezelése" ellen, hogy leforgatunk egy hardcore pornófilmet godzillákkal, mondván tessék, íme, ilyen is van, lehetne rosszabb is.

Persze az én véleményem egy a nagyon sok közül, és a többségnek nagyon is tetszett ez a film.
oliverpeoples 2012 jan. 24. - 10:19:05
Nagyon jó!!!!
Akár egy igazi dokumentumfilm....
A legjobb, mikor Precioust szidja az anyja, mintha egy rapszám szólna.
10/10
Az osztályból az énekes csaj, aki sztár akar lenni, pedig pont olyan, mint Nicki Minaj...
koncbacsi 2011 dec. 13. - 23:51:52 Előzmény Marcipáncica_
SPOILER
persze, kivéve, ha épp a célja, hogy azoknak mutasson tükröt, akik az efajta hangulatkeltésre hajtanak. nekem az volt a legsokatmondóbb jelenet, mikor a szociális munkás addig provokálta a fõszereplõt, hogy márpedig itt nyíltan kell vallania, míg meg nem kapta "true-t", aztán még az "ápoltnak" kellett belé lelket öntenie...
Marcipáncica_ 2011 nov. 27. - 12:14:01
Úgy gondolom, hogy sokszor egy ilyen durván sokkoló témával, naturalisztikusan elõadott élethelyzettel már nem is tud megbukni egy film. Talán ez az amiért én annyira nem tudok lelkesedni érte. Kemény volt, megdöbbentõ, rengeteg érzést elõhoz és felkavar, de egy percig sem volt kétségem hogy ez is a célja. Szörnyû élethelyzetet mutat be, és teljesen bizonyos hogy nem ez a legrosszabb amit ember átélhet, de sokunk számára már ez is az elviselhetetlenséget jelentené. Nem tudom azt mondani hogy "tetszett", mert ez nem takarná azt mit igazán érzek. Sokkolt, elszomorított, elgondolkodtatott... ez is volt a célja.
Beks 2011 nov. 03. - 01:17:51 Előzmény Sasha Wins
SPOILER!!!
ja, az is elég szolid volt, amikor a csaj szülés után hazament, az anyja földhöz vágta a gyereket, aztán x emelet magasságból majdnem agyonütötte õket egy TV-vel., de csak miután alaposan szétverte a nemrég szülõ lányát. vagy az erõszakolós jeleneteket kellett volna többször elismételni, esetleg bevágni, amikor az apa épp a 3 éves lányával "játszik"? igen, az tényleg sokkal izgibb lett volna. bocs, nem akartam leszedni a fejed. csak szerintem a film így volt jó, ahogy, és egy normális érzelmi szinttel rendelkezõ embernél elérhette a kívánt hatást. SPOILER VÉGE!!!

nagyon jó film. engem legalábbis kirángatott az épp sebeimet nyalogató hangulatomból.
fishie 2011 szept. 21. - 14:22:14 Előzmény xy1000
xy1000, Ez nem néger téma, és nem is amerika téma, ez a családon belüli erõszak témája. És sajnos minden országban, (nálunk is) nagyon aktuális, faji, társadalmi hovatartozástól függetlenül. Meg lennél döbbenve a számadatoktól ha tudnád, hogy csak kishazánkban hány gyermek van kitéve nap mint nap hasonló borzalmaknak, hogy hány családban nézi ezt az anya tétlenül. És ez nemcsak a gettóban élõ társadalmi réteget érinti, szintén meglepõdnél hogy hány jól szituált családapa követ el hasonlókat, csak az nehezebben kerül felszínre, mert ott van pénz és ész például egy ilyen nagyon nem kívánt terhesség elkerüléséhez. És ez szerintem egy kicsit súlyosabb kérdés mint az, hogy egy darabig nem találok munkát, vagy megélhetési gondjaim vannak. Nekem is volt olyan idõszak az életemben, hogy nem találtam munkát, hogy egyik napról a másikra kellett élnem, de inkább élem át azt akár többször is az életem folyamán, mint hogy olyanokon menjek keresztül mint a film fõszereplõje.

Ami pedig azt a kérdést illeti, hogy az anya is molesztálta-e a lányt: Igenis molesztálta! Nemcsak azért mert volt egy közvetlenül erre utaló jelenet is, hanem azért, mert aki nem jelenti fel azonnal azt a férfit aki mellette fekve a 3 éves lányát molesztálja, az ugyanolyan részese a molesztálásnak. Aki szemet húny a gyermeke bántalmazása felett, az ugyanolyan bûnös. Erre nincs jó indok, nincs elfogadható magyarázat.

Ami a filmet illeti szerintem remek alkotás, egy sajnos örökké aktuális témát dolgoz fel, nagyszerû alakításokkal, emberien, úgy hogy még a megrázó dráma közepette is idõnként mosolyt tud csalni az arcunkra.
mushi 2011 aug. 20. - 16:42:05
Ilyen film után kell újraértékelni az életet..
Egyszerûen szörnyû, hogy vannak ilyen családok, ahol ilyenek történhetnek. És le a kalappal a lány elõtt, hogy ekkora lelki ereje van minden után.. Zseniális film volt zseniális alakításokkal.
10/10
Teszka 2011 aug. 05. - 00:49:11 10/10 Előzmény csaysee
spoiler!!!!!!!!!!!!!!spoiler!!!!!!!!!!


Szia!De molesztálta az anyja is.Van egy jelenet a filmben amikor utasította a lányát,hogy menjen és elégítse ki...
Összes hozzászólás