Raszputyin

Bakancslistához adom
Raspoutine
francia-orosz életrajzi dráma, 103 perc, 2011

Értékelés:

27 szavazatból
Szerinted?

1905. Egy szibériai muzsikot visznek az orosz cári családhoz, mert az terjedt el róla, hogy csodálatos gyógyítói képességekkel van megáldva. Miután a karizmatikus Raszputyin meggyógyítja a hemofíliától szenvedő cárevicset, korlátlan befolyásra tesz szert a cári családban és környezetében, Alexandra cárné egyenesen Isten küldöttjét látja benne. Az első világháború kitörésekor Raszputyin a nép érdekében azt kéri a cártól, hogy Oroszország maradjon ki a vérontásból. Az udvar befolyásos körei, amelyek már eddig sem nézték jó szemmel a "sátáni muzsik" ténykedéseit, elhatározzák, hogy kioltják az életét.

Stáblista:

Szereplők

Alekszandra Fjodorovna cárné
II. Miklós
Félix Youssoupov
Anna Vyrubova
Zinaida Youssoupova
Dimitrij nagyherceg

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
offtopic
Hans Gruber 2015 máj. 26. - 20:56:38 6/10
Nem a reklám helye...de ncore-on fenn van. És valamelyik online filmes oldalon is láttam fenn. Mindenképp írj véleményt, ha megnézted, kíváncsi vagyok! :)
6/10
Hans Gruber 2015 máj. 25. - 20:54:20 6/10
Ezt a változatot emlegettem a hozzászólásomban. :) Csak ajánlani tudom. Sajnos Magyarországon csak VHS-en jelent meg, DVD-n nem. TV szokta adni néha, úgy tudom. Viszont fenn kering a neten a VHS-es változat...
6/10
Hans Gruber 2015 máj. 22. - 09:15:56 6/10 Előzmény olahmiki1959
Érdekes volt végigolvasni itt a véleményeket, van itt mindenféle. Utólagosan én is hozzászólnék a témához.
Elõzetesen annyit, hogy mielõtt ezt a filmet megnéztem, rengetegszer láttam már a -sajnos kevésbé ismert- 1996-ban készült Raszputyin filmet Alan Rickman és Ian McKellen fõszereplésével. Az a film egy csoda számomra, és itt egyben reagálnék arra is, hogy melyik színész lenne alkalmas (szerintem) Raszputyin megformálására: Alan Rickman, aki be is bizonyította ezt. Sajnálom, hogy némileg feledésbe merült a '96-ban készült film.
Rátérve a Depardieu-féle Raszputyinra: olvastam itt többektõl, hogy nem éppen illik hozzá ez a karakter, bármilyen jó színész is Gerard Depardieu. Én is ezt érzem, pedig tényleg nagyon tehetséges és nagyszerû színésznek tartom õt.
A történet és a kivitelezés kísértetiesen hasonlít a '96-os filmére, olyan érzésem volt néha, mintha annak a hibáit próbálná javítani, kiegészíteni a történetet. Szerintem nem volt jó a szereposztás, az egész film hangulata erõltetett volt számomra és cseppet sem "hiteles". Nem igazán tetszett összességében. Ám nyilván ennek oka lehet, hogy a másik Raszputyin film sokszori megnézése után ültem le megnézni ezt az újabbat, és némileg elfogult vagyok már az elõzõ változat felé.

Minden esetre akinek nem tetszett ez a film, vagy csak kíváncsi, mindenképpen ajánlom megnézni az 1996-ban készült Raszputyin filmet.
olahmiki1959 2015 márc. 22. - 17:01:20
"Beszélgetünk még Raszputyinról vagy itt privát klub van?"

Ezennel megalapítom a "Raszputyin-kedvelõk" - privát - klubját.

Aki pedig - szerintem - az összes szóbajöhetõ, Raszputyint alakító színészt kenterebe verhetné, - zsenialitásban, a színészi eszköztár gazdagságában, a jó értelemben vett õrületben, - õ Eperjes Károly, aki a napi politikai elkötelezettségétõl teljesen függetlenül, egy elképesztõen tehetséges színész, rossz, hibás, vagy gyenge alakítást soha nem láthattunk tõle, bár az igaz, hogy szerepelt eléggé eltérõ színvonalú filmekben.
Az Eldorádó hatalmas film, viszont a Hídember már erõsen megkérdõjelezhetõ - nem Eperjes hibájából!...

De Raszputyin õrületét, szuggesztív egyéniségét talán õ tudná a leghitelesebben megjeleníteni a filmvásznon.
Cordelia 2015 márc. 22. - 15:31:26
ezt a részét mondjuk értem, nekem is vannak hülye dolgaim: kalapos nõre mondtam már társaságban, hogy zöld hajú lány, lógattam már teafiltert a kávéba reggel, a hagymás-kolbászos rántottát csakis eperlekváros kenyérrel tudom megenni.

Beszélgetünk még Raszputyinról vagy itt privát klub van?
olahmiki1959 2015 márc. 22. - 14:45:19
Igen, azt én is észrevettem, hogy a szemetek néha sok gondot tudnak okozni...:)
Cordelia 2015 márc. 22. - 08:55:07
nem értem, lehet, hogy nem nekem szántad?
olahmiki1959 2015 márc. 22. - 00:52:05
Nem is tudtam, - eddig nem derült ki, - hogy ilyen jó humorod van...
Lehet, hogy nõi szemmel ez a kissé femininnek tûnõ, ábrándos arcú srác külsõleg nem rossz, - ehhez nem értek - de Raszputyin szerepére?... Még a felvetés is nevetséges...
Egyáltalán, ki ez?
olahmiki1959 2015 márc. 21. - 22:26:01
Mondjuk õ.
Teljesen véletlenül ugrott be nekem Viggo Mortensen, amikor elkezdtem végiggondolni, hogy ki játszhatná el hitelesen, vagy legalábbis hihetõen Raszputyint.
Mortensen is nagyon jó színész, testalkatilag pedig sokkal alkalmasabb lenne erre a szerepre.
olahmiki1959 2015 márc. 21. - 18:40:55
Végre megnéztem a filmet.

A maga módján egész jól sikerült, valamiféle képet kaphattunk arról a korszakról, amit általában talán kevéssé ismerünk.
Voltak persze kisebb-nagyobb hibák, hiányosságok, - például jót mosolyogtam azon, hogy az akkori, eredeti újságok példányai helyett láthatóan elég gyenge minõségû FÉNYMÁSOLATOKAT lapozgatták idõnként, az meg megmelengette a szívemet, hogy a mulatságokon a zenekar sokszor MAGYAR cigányzenét játszott, bár ez igazából nem volt hiba.

Viszont Depardieu szerepeltetése Raszputyinként - akármennyire jó színész egyébként, - szerintem nagy melléfogás volt.
Megnéztem a neten Raszputyin valódi fényképeit, egy beesett arcú, magas, sovány, démoni külsejû, szuggesztív tekintetû, kissé õrült arckifejezésû figura volt, az biztos, hogy volt az egyéniségében, a megjelenésében valami, ami megfogta az embert.
Ehhez képest Depardieu egy borzasztóan elhízott, delejes tekintet helyett inkább egzaltált nézést mutató, a fõhõs félõrült mivoltát a szembe lógó hajtincsekkel megjeleníteni kívánó SZÍNÉSZ lett, aki jól-rosszul, megpróbálta ELJÁTSZANI Raszputyint.
Nem tudtam felfedezni benne azt a legendásan erõs szexuális kisugárzást sem, - persze, én más szemmel néztem, mint egy nõ, - ami állítólag Raszputyin egyik legjellemzõbb tulajdonsága volt, és ami miatt a nõk bolondultak utána.

Egyszer meg lehetett nézni a filmet, - én még azt sem tartom kizártnak, hogy Depardieu ekkor, a forgatáson barátkozott össze úgy az oroszokkal, hogy nemrég emiatt költözött Oroszországba, - na meg persze az adóproblémák elõl menekülve...:)
moderator3 2015 márc. 20. - 17:53:40
Kedves Felhasználók!

Kérünk Benneteket, fejezzétek be egymás sértegetését, különben kénytelenek leszünk hozzászólásokat törölni, végsõ esetben pedig bezárni a topikot! Elõre is köszönjük a megértéseteket, valamint mai mantráitokat. :)

Üdvözlettel:
PORT.hu
olahmiki1959 2015 márc. 20. - 06:35:10
Szerintem 2 gramm érzelem helyett 2 gramm értelmet akartál írni, csak véletlenül félreütöttél...:)
10/10
DUNAWÖLD 2015 márc. 20. - 01:31:58 10/10
A film jó lett. úgy, ahogy van.

Persze, a VV-nézõknek biztosan nem.
proklima 2015 márc. 19. - 20:22:57
Olvastam
proklima 2015 márc. 19. - 20:13:23
Nyugi! Írtam kritikát. Lehet, hogy nem "jó", de kritika.. "Nomen est omen" (a név végzet). Azt talán nem árt tudni, hogy Raszputyin nevet társai adták fiatalkorában. A szó a paraszti nyelvben használatos raszputnyik szóból ered, jelentése züllött, csavargó, szoknyavadász. Tehát idolnak semiképp nem mondanám. Beceneve: „õrült pap”. Szexuális devianciája pl. abból is látható, hogy az általa bûnösnek talált nõket úgy szabadította meg a gonosztól, hogy miközben ütötte-verte testüket, magáévá is tette õket. S egy ilyen pszichopata szörny szerzett óriási befolyást a cári udvarban. Ezek után Jekatyerinburgon sem lepõdöm meg. Raszputyin életmódjával olyan mély gyûlöletet keltett maga iránt az orosz népben, hogy sírját felbontották és maradványait nyilvánosan elégették. Én sem mondanám, hogy Áldás és béke poraira! Nem igazán volt nyerõ ez a film...5/10
Cordelia 2015 márc. 19. - 17:02:26
próbáltam tapintatosan nem reagálni erre, örülök, hogy neked is szemet szúrt.
az ehhez hasonló kommentek ölik meg az élõ emberi beszédet. ha valaki talál nekem a beírásban legalább 2 gramm érzelmet, annak fõzök egy jó kávét.
olahmiki1959 2015 márc. 19. - 06:20:32
"A befolyasolas nem iranyitja az igaz hitet, kulonben barmely hittol, hitbol eredo megallapitas valamely fontos szemely iranyitasaval adott esetekben helyztere is hatassal bizonyulna befolyasolas hatalmaba keritheto lehetne barmely mas hittel rendelkezo szemely, ember csoportok."

Elnézést, hogy kiragadtam ezt a mondatot az írásodból, de tisztára olyan, mintha a Google fordította volna magyarról magyarra.:)
Cordelia 2015 márc. 12. - 09:12:32
a mai napig vitatkoznak Rászpútyin szerepérõl a cári család életében. olyan is volt, hogy több órán át tartó erõs vérzést táviratban állított le Rászpútyin. Ezt a cárevics francia tanára írta le a naplójában. Így megdõl a hipnózis elmélet. (a táviratban csak annyi állt, hogy "ne legyetek szomorúak, a gyerek addig fog élni, amíg én élek"). Az egész család megkönnyebbült, az addig fájdalomtól ordító gyermek azonnal megnyugodott és elaludt.
Cordelia 2015 márc. 09. - 10:00:28
még az is lehet :) az oroszoknál minden lehetséges: kedvenc ételük a vodkába morzsolt fekete kenyér, õk úgy mondják, hogy "kusáty vodocsku".
ez a fickó egy szibériai paraszt volt, tulajdonképpen kéregetett és abból élt. Amikor kicsi volt a szeme láttára fulladt bele a folyóba a testvére, akit kimentettek, de utána súlyosan megbetegedett és mégis meghalt. Biztos, hogy Rászputyinnak volt valami szuggesztív képessége, nem hiába irányította az országot egy idõ után.
proklima 2015 márc. 08. - 22:06:06
"Nomen est omen" (a név végzet). Azt talán nem árt tudni, hogy Raszputyin nevet társai adták fiatalkorában. A szó a paraszti nyelvben használatos raszputnyik szóból ered, jelentése züllött, csavargó, szoknyavadász. Tehát idolnak semiképp nem mondanám. Beceneve: „õrült pap”. Szexuális devianciája pl. abból is látható, hogy az általa bûnösnek talált nõket úgy szabadította meg a gonosztól, hogy miközben ütötte-verte testüket, magáévá is tette õket. S egy ilyen pszichopata szörny szerzett óriási befolyást a cári udvarban. Ezek után Jekatyerinburgon sem lepõdöm meg. Raszputyin életmódjával olyan mély gyûlöletet keltett maga iránt az orosz népben, hogy sírját felbontották és maradványait nyilvánosan elégették. Én sem mondanám, hogy Áldás és béke poraira! Nem igazán volt nyerõ ez a film...5/10
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu