Rommel

Bakancslistához adom
német-osztrák-francia háborús filmdráma, 120 perc, 2012

Értékelés:

51 szavazatból
Szerinted?

Erwin Rommel Hitler hadseregében érte el katonai karrierjének csúcspontját. Szinte verhetetlennek hitték, s főként a nyugati fronton, valamint Afrikában elért sikerei miatt ellenfelei tisztelték, félték a nevét; a Führer pedig igen kedvelte. A nagy hadi stratéga az egyetlen volt, aki nem csupán kritizálta, de ellent mert mondani Hitlernek. Valójában azonban sosem fordult ellene, és nem is kívánt részt venni a Führer elleni összeesküvésben. Ugyanakkor a készülő merényletről Hitler előtt is hallgatott.
FEA2 FEA2

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
ACR 2015 szept. 09. - 16:55:19
Nekem tetszett. Az látszik hogy kis kötlségvetésû fil, semmi akciójelenet nincsen benne. A színészek közepesek, a Hitler- színész kifejezetten gyenge (A bukás a viszonyítás), a szinkronja borzasztó. A film nekem mégis tetszett, jól rávilágított mennyire tehetetlen volt a katonai vezetés, és a világban ahol egy civil semmit nem ért, egy német katona viszont félisten volt, ami katona rettegett a német õrmestertõl, és így feljebb a tábornokig. Itt pedig látható, hogy a tábornok is egy gyenge senki a legfelsõbbekhez képest Berlinben. A filmbõl jól kijön, Rommel milyen hitvány, gyáva, karizmátlan ember volt alapvetõen. Még a vég pillanatában is inkább a saját nevét mentette, mint hogy szembeszállt volna Hitlerrel.

Egy gyenge és gyáva, hiú ember története ez. Igazi csatlós. És ezt a film jól bemutatta.
1/10
makovecz1972 2014 jan. 18. - 16:22:26 1/10
elég gyenge alkotás 10/1! a történelmi és logikai hibákat most hagynám!
7/10
oimuka 2013 aug. 29. - 10:07:40 7/10 Előzmény Pozsgay85
Teljes mértékben igazad van, nagyon elfuserált fércmû. Az idén láttam A tengeralattjárót és Sztálingrádot, pár évvel korábban a Bukást. Mindhárom mûvet mestermûnek tartom a maga nemében. Ezek után nem kell magyaráznom, miért lett számomra csalódás ez a film. Kidolgozatlan karakterek, szinte nulla cselekmény, történelmi hibák stb. Bruno Ganz után, aki meg akarja formálni Hitlert, annak nagyon fel kell kötnie a gatyáját, mert nagyon magasra állította a lécet a Bukásban nyújtott alakításával. Ilyen Hitler alakítást csak anno a szovjetek által készített propaganda filmekben lehetett látni, a szinkronhangról ne is beszéljünk. Akik többet akarnak megtudni Rommelrõl, azok nézzenek meg egy róla szóló dokumentumfilmet a Viasat Historyn. Pont.
webulon 2013 aug. 27. - 23:59:04 Előzmény Pozsgay85
ott a pont ez egy gyalázat....

Rommel ennél jobbat - többet - igazabbat érdemelt volna

Nem is tudom mi volt ezzel a szándék
3/10
Pozsgay85 2013 aug. 26. - 16:12:35 3/10
Magyarul láttam, ezért lehet, hogy a hadosztály szót rosszul fordították, de nem csak ez nem volt rendben. Jobban zavartak a történelmi hibák benne (Rommel sosem volt náci, ami át is jön a filmbõl, de az már nem, hogy 1943 óta látta, hogy Hitler nem nyerheti meg ezt a háborút).

A filmben engem különben nem zavartak a fekete-fehér, javarészt korabeli bejátszások, sõt az elején a Wochenschau-s megoldás külön tetszett.
juno_ 2013 aug. 26. - 14:42:20
Szerintem meg ne hagyd, hogy megtévesszen a szinkron és e tévedés miatt érdemeljen csupán 3 pontot...
3/10
Pozsgay85 2013 aug. 26. - 14:24:34 3/10
Sajnos igen gyengére sikerült film. A legnagyobb jóindulattal kapott három csillagot. Fatális hibák vannak benne, de persze a kisebbekbõl is kijut egy-kettõ. Pl. "7. hadosztály bekerítve a keleti fronton." utána kb. 1 perccel: "a 7. hadosztály támadjon Cherbourg irányába.", vagy a kedvencem: Stauffenberg ezredes légierõ-uniformisban (szárazföldi haderõnemnél volt), sérülések nélkül ('44-re nála a mérleg -1 szem, -1 kézfej, és -2 ujj volt).

Nem ajánlom megnézni annak, aki jó háborús filmre vágyik. Ha valaki ilyet akar nézni, és igazi, korhû akciókra van kihegyezve, az nézze meg a Sztálingrádot, vagy ha az intrikára, akkor a Bukást.
9/10
Viktor6665 2013 aug. 22. - 01:45:06 9/10
Szerintem elég jó film volt. Tény, hogy nem egy csúcskategória a mûfajában, de azért érdemes megnézni annak, aki szereti a második világháborús filmeket.
Heisenberg 2013 aug. 19. - 19:27:16
Rommel egy legenda volt. Okkal. A film elég gyenge lett, jobb lett volna ha be sem fejezik. Hol az Afrikakorps? Hol van a nyugati hadjárat? Egy nagyon klassz háborús filmet lehetne forgatni, Rommelrõl, kár hogy most nem sikerült.
mrmackayokay 2013 aug. 15. - 23:44:39
ha ebbõl a szempontból nézzük, valóban, becsapós volt a cím, mert tényleg kicsit átfogóbbra, bõvebbre, másként súlyozottra lehetett volna számítani. valójában azonban az egész film a "Valkûr"-nek a Rommel szemszögébõl való bemutatása, ebbõl a szempontból viszont nem lehet felelõsségre vonni a készítõket, mert ennek a kifejtéséhez aztán legkevésbé elsõvonalbeli csatajelenetek kellenek. mint ahogy a politika felé kénytelen-kelletlen sodródó Rommel is egyre kevesebbet lát a harcemzõbõl, úgy szerintem teljesen korrekt a korabeli német híradós megközelítés, de ízlések és pofonok.

ami Hitlert játszó színészt illeti. túl sok kétség nincs, hogy Bruno Ganz teljesítménye A Bukásban nehezen felülmúlható, gyakorlatilag az etalon. ennyire kényes szerepet eljátszani egynél több egymástól független filmben nem túl gyakori jelenség, meg lehet végõs soron érteni, hogy másra kellett bízni a figurát. ez a más valaki pedig a lehetõségeihez képest nem nyújtott rosszat, a testbeszéde, a gesztusai rendben voltak, csak a fizikai hasonlóság hiánya azért mindezek ellenére gátat szab a hihetõségnek, és ami azt illeti, bár Sörös Sándor fantasztikus szinkronszínész, és itt is megtette amit lehetett, de talán más hangfekvésével jobban járt volna a karakter.
SpencerBarnes 2013 aug. 14. - 15:03:46
Hatalmas csalódás a film, a szereplõk meg egyenesen bénák
Igaz, nálam ebben a témában etalon a Bukás, és Bruno Ganz játéka mint Hitler, de ha az 10 pontos, akkor ez jóindulattal 1 pont
Az egész hangulata nem jött át hiába igyekeztek, kb olyan volt mint egy régi tv játék.
A Hitlert játszó színész egyenesen vicc.
A harci jelenetek 90%-a fekete-fehér bejátszás. Megnéztem de minek?...
merkel 2013 aug. 14. - 07:25:08
Azt vártam, hogy mutatják Rommelt Afrikában, és bemutatják majd zsenialitását, csatákat, erre az egész film a partra szállástól kezdõdik, szinte szövegelés az egész, meg Hitler és a nácizmus kritikája. Ennek így nem sok értelme volt.
stenmore 2013 aug. 14. - 00:22:46 Előzmény csöki1
Pandacsöki Boborjánnál azé nem volt okosabb a Führer,meg aztán így veszíteni ahhoz is ész kellett ám.
perry 2013 aug. 13. - 23:57:04 Előzmény csöki1
Ez csak is így lehetett, mert neki az ülõgumójában is ész volt :)
SpencerBarnes 2013 aug. 13. - 23:38:32
Héten megnézem, bár elõre sajnálom, hogy Hitler nem Bruno Ganz játékában jelenik meg...
Számomra eddig bármilyen filmben Õ tudta vissza adni hitelesen a führert...a többin mosolyogni lehet
offtopic
mrmackayokay 2013 aug. 13. - 23:37:54
egy kis offtopic is engedtessék meg. az, hogy valaki a második világháború elõtt vagy alatt Németországban a nemzetiszocialista párt tagja volt, az még nem jelenti azt, hogy elkötelezett és elvakult náci lett volna, egész egyszerûen elvárás volt (ilyen alapon az átkosban, aki A Párt kötelékeibe lépett, kellett lépnie, mindenki kommunistának titulálható? erõs sarkítás). Rommelt a náci propaganda felhasználta és az egekig magasztalta, de a történelemkönyvek tanúsága szerint is igyekezett kerülni a párttal kapcsolatos szellemiséget, és az utókor joggal emlékszik rá elsõsorban és szinte kizárólag katonaként, hadvezérként, stratégaként.
a Hitlerrel kapcsolatos felvetésekre, hogy mit keres egy osztrák a nagy német birodalom élén, erre annyit lehet mondani, hogy ha kishazánkban 2014-ben egy székely úriember kerülne a miniszterelnöki székbe (fogalmam sincs, hogy van-e ilyen emberke, csak a példa kedvéért hozakodtam vele elõ), nála "mélyebb" magyar nem létezne, az egy óriási sikertörténet lenne. és mivel próbálkozna idõvel? ha nem is a Magyarországhoz való csatlakozással, mert az Unión belül ennek már sok értelme nincsen, de mindenképpen a lehetõ legszélesebb körû autonómia biztosításával Székelyföld és a határon túli magyarok számára. szóval van új a nap alatt...?
Hitler megítélését pedig nem elsõsorban kiváló (háború elõtti kül-)politikai tevékenysége, hozzá nem értõ katonai elképzelései, hanem az emberi élet értékét semmibevevõ nézetei és direktívái formálták.
mrmackayokay 2013 aug. 13. - 23:24:19
kissé érthetetlen számomra, hogy miért csak 6.0-át ér a film az imdb-n, de ez is legfeljebb azt bizonyítja, hogy nem feltétlenül az a mérvadó. német-osztrák koprodukcióról lévén szó, számítani lehetett arra, hogy a kultúrájukra és a filmiparukra jellemzõ precízség, tényszerûség fog visszaköszönni, és mindez egy kellõen drámai drámai köntösbe ültetve mutatja be elsõsorban a Hitler elleni merénylet hátterét egy eddig filmek által kevésbé feldolgozott szemszögbõl. a cím alapján "életrajzibb" ihletésû filmre számítottam, esetlegesen a sivatagi kampányra is, de már a kezdéskor behatároljuk, hogy a Rommel halálát megelõzõ 7 hónap eseményeit dolgozza fel.
bár háborús témájú, mégsem tekinthetõ klasszikus háborús filmnek, mint például egy Ryan közlegény megmentése, sokkal inkább azt a vonalat erõsíti, amit pl. a Tom Selleck-féle "A normandiai partraszálláshoz vezetõ út", vagy éppen a Valkûr filmek (utóbbiból nyilván a Tom Cruise-féle az ismertebb, de aki esetleg nem látta, a Sebastian Koch-félére is érdemes egy pillantást vetni, bár az itteni hozzászólások nem túl pozitívak azzal kapcsolatban). Az pedig, hogy az események nem közvetlenül a frontvonalon zajlanak, megkönnyíti a filmesek dolgát, azaz nem kell egy komor, mocskos, véres, füstös, lõporszagû, sötét környezetet és díszletet felállítaniuk, amivel mondjuk alaposan befürödtek a legutóbbi b-kategóriás háborús alkotások, többek között és fõleg a Saints and Soldiers: Airborne Creed is, ahol a veteránok is frissen borotváltan, patyolattiszta és élére vasalt pantallóban futkároztak a gyárból frissen kigördült, hibátlan jármûvek között. A Rommel ebbõl a szempontból is lényegesen komolyabb, az a kevés, amit a frontvonalból látunk, hihetõen lett megkomponálva.
nyilván, aki olvasott a témában vagy nem aludt el a történelem órákon, túl nagy meglepetést nem fog okozni a történet a konklúziójával együtt sem. a nem érdemtelenül sztárolt hadvezér vívódását lojalitás, kötelesség, hierarchia, katonai racionalitás és moralitás kérdéskörökben kihasználva maguknak igyekeznek megnyerni a Hitlert eltávolítani akarók.
a spanyolviaszt nem találja fel, de nagyon is megérte az a 2 óra, ameddig a képernyõ elõtt tartott, egy pillanatig sem éreztem azt, hogy untatna, vontatottá válna, vagy értelmetlen mellékszálakkal töltené ki az idõt. látom, hogy szokás itt 10-es skálán értékelni a filmeket. én ezt nem tenném meg, mert egy-egy film lényegesen több értéket hordoz magában, többrétûbb, bonyolultabb annál, minthogy egy szimpla számmá degradáljuk. annyit viszont mindenképpen tudnék javasolni, hogy akit érdekel a korszak, akik szeretik a háborús vagy politikai drámákat, az vessen rá egy pillantást, mert le fogja kötni.
Gergo56 2013 aug. 12. - 10:04:19 Előzmény wrossi
Egyet értek wrossi-val. Én sem nagyon értem, hogy egy olyan nép mint a német hogyan tudott egy osztrák õrvezetõt Führerének fogadni. Bár voltak akik megpróbálták megakadályozni (megölni) Hitlert, de annak a rohadéknak mindig olyan szerencséje volt, hogy megúszta a merényleteket. A legtöbb vezetõ csak bólogatós kutyának volt jó. Egyedül Rommel és Manstein voltak azok akik mertek vitatkozni Hitlerrel, de Manstein is inkább elfogadta a döntéseket. Rommelre visszatérve, õ is elkötelezett náci volt, de aztán látta, hogy Hitler egyáltalán nem ért a hadvezetéshez és ezért kritizálta a döntéseit.
csöki1 2013 aug. 12. - 09:15:14 Előzmény wrossi
Hitler volt félcédulás??? xd csak annyit mondok, hogy mindenkinél okosabb volt..
wrossi 2013 aug. 11. - 21:47:45
Több filmet láttam a témában és ezekbõl egyértelmûen kiderül,hogy a német vezetõk nem voltak idióták sõt úgy is mondhatnám,hogy Hitler volt az egyetlen félcédulás a csapatban.Már csak azt nem értem,hogy hogyan ruházhatták fel ekkora hatalommal?Õ nem örökletes úton lett a hatalom birtokosa mint ahogy az sok esetben történt az elmebeteg uralkodókkal.Hihetetlen,hogy mennyien aszisztáltak az ámokfutásához,pedig nem értettek egyet vele és lett volna lehetõségük tenni ellene.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu