Szerelem a kolera idején

Bakancslistához adom
Love in the Time of Cholera
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai romantikus dráma, 133 perc, 2007

Értékelés:

212 szavazatból
Szerinted?

Florentino első látásra beleszeret Ferminába. A gazdag kereskedő azonban nem hajlandó gyermekét szegény hivatalnokhoz adni. Hogy elszakítsa őket egymástól, Ferminát másik városba költözteti. Kezdetben a két fiatal még levelez egymással, de az évek múlásával a lány feleségül megy a jómódú orvoshoz. Dr. Urbino sokat tett a Cartagena városát pusztító kolerajárvány megfékezéséért. Miközben Fermina elfeledkezik volt szerelméről, Florentino sosem felejti őt. Megszállottan keresi a szerelmet, de képtelen szabadulni Fermina emlékétől.
Bemutató dátuma: 2008. február 14. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Szereplők

Florentino Ariza
Fermina Urbino
Ofelia Urbino
Dr. Juvenal Urbino
Sara Noriega
Lotario Thugut
Lorenzo Daza

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    2008
    Legjobb filmzene jelölés: Antonio Pinto

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Bonnie 13 2017 aug. 20. - 20:37:05 8/10
Nem volt rossz de reg^enyben 1000-szer jobb volt !GGM regényét nehéz megfilmesiteni mivel eléggé naturalisztikus regényrõl van szó.Ettõlfüggetlenül nézhetõ a film és nem volt rossz.
eIemes 2015 máj. 20. - 14:24:55
nem is tudom, hogy jutott eszébe filmet csinálni valakinek GGM-bõl :)

olvasni kell. olvasva megérteni, és utána esetleg megnézni a filmet, mint illusztrációt.
3/10
TitusLivius 2015 máj. 20. - 12:40:52 3/10
Phhíjjj, ez kegyetlenül semmitmondó film volt, pedig Javier Bardem egyik nagy kedvencem. Egy film a szerelemrõl, ami éppen csak a szerelemrõl nem tud semmit mondani. Hogyan lehet két órán keresztül boncolgatni egy ilyen témát úgy, hogy mindeközben semmi érdemleges, semmi érzéki, semmi átérezhetõ, csontig hatoló tapasztalásnak még csak az árnyéka sem vetül ránk? Így. Csak cammog a lagymatag, erõltetett, giccsbe borított cselekmény, folyamatosan azon ügyködve, hogy üres sémákkal és fáradt közhelyekkel súlyos károkat okozzon az ember esztétikai érzékében. A L'ecsó címû animációban, a mosogatófiú és a séflány románca többet adott a témában ennél.... Kap egy hármast, a hangulatos hátterek miatt.
1/10
SailorArwen 2014 szept. 19. - 07:16:10 1/10 Előzmény tortura
Életem egyik legrosszabb filmje...Borzalmas volt. Pedig a kedvenceim közé tartoznak a romantikus kosztümös filmek...Ezerszer jobb a Színes fátyol (Painted veil)-ha már a koleránál maradunk.
tortura 2014 aug. 26. - 10:59:28 Előzmény mandl
Tényleg nem kell. Szegény keresztanyám 67 és fél évesen halt meg. Gyönyörû bõre volt. Pedig soha nem sminkelt, még egy nyavalyás arckrémet sem használt. Egyszerûen ilyen adottságokkal rendelkezett. Szóval én el tudom hinni, hogy lehet valakinek idõs korában is nagyon szép, akár ránctalan bõre. Ahogy azt is kénytelen vagyok elhinni, mikor a saját szememmel látom, hogy némelyik fiatalnak milyen ronda bõre van.
profanumvulgus 2013 jún. 12. - 11:11:54 Előzmény southwind
Persze, gondolom a nõi fõszereplõ "átváltozására" gondolt a kommentelõ. Ami azt illeti, Florentino hitelesebben öregedett, mint Fermina, még ha az utóbbi (pucér) testét sikerült is valahogyan öregíteni... És ha Ariza alig 1 év alatt no name színészbõl Javier Bardemmé változott, miért nem történt ez Giovanna Mezzogiornóval is?
9/10
offtopic
Sumomo 2013 jún. 12. - 09:45:00 9/10
Nekem Marquez a kedvenc íróm. A 100 év magány mejelenése óta ( azt se most volt) és még senki nem tudta kiütni.
Szerintem Márquez regényeit nem lehet filmen visszadni. Annyi érzelem,annyi szín, annyi lüktetés van a könyveiben amitõl a mi kúltúránk kis kutúrával fényévekre van. Az olvasót, ha fogékony rá a könyv megérinti.
Az aki már járt Columbiában, vagy valamelyik hasonló országban, annak lehet elképzelése errõl a világról, de tudása nem.

Ezért a magam részérõl eleve úgy vártam a filmet, hogy ne akarjam a könyvet látni.Tegnap végre sikeült megnéznem.
Nekem tetszett.
A színészek jók voltak, a képek gyönyörûek és elhatároztam, hogy újra beleolvasok a könyvbe.


Jó ez a film kár lenne kihagyni, pláne pocskondiázni.
southwind 2013 jún. 11. - 23:15:34
mondjuk így mellélõni. Tényleg azt hitte a rendezõ, ha valakinek õsz parókát nyomnak a fejére, akkor az már hiteles? õsz haj, meg 28 éves fej :))))))))))))))) vicces
kovacsjné40 2013 jún. 11. - 09:45:25 Előzmény perry
olvastam most a Gabriel Garcia Marquez Búcsú levelét, gyönyörû szép, a bölcsesség és az önkifejezés csodálatos példája, nagyon meg rendített és jó lenne ha többen el gondolkoznának azon amit mondani akart nekünk, még ha nem is tudják be tartani, sajnos a mai rohanó világban nincs idejük az embereknek olvasni, egy könyv mindig más mint film, azt le lehet venni a polcról és újból és újból bele olvasni. olvasva a többi véleményt az tetszett a legjobban. Még nem láttam a filmet de ma meg fogom nézni. köszönöm a szép hozzá szólást. és ahogy írta akinek más az értékrendje, szíve joga és "jól megleszünk a saját világunkban"
10/10
Bucedli88 2013 febr. 04. - 19:51:47 10/10
Nagyon szép film, a színészek pedig isteniek benne.
10/10
deljuve 2012 nov. 14. - 03:17:10 10/10
Akármilyen díjat kapott a regény és Marquez ,és akárhogyan szépnek vagy gyengének tartják sokan a filmet itthon és külföldön,de akkor is nagyon elgondolkodtató és drámai!
Ki a szent szûzmária fütyije csinálna meg ezt a másikért és menne keresztül ennyi mindenen ,azért mert szereti a másikat...és ez az érzés nem ,hogy nem múlik hanem még erõsödik is!!??
Persze a mai világunkhoz képest szinte lehetetlenek tûnik mindez ami a filmben van és történik ,de én még emlékszem csak mesékbõl...arra....
Nagymamám mondta volt ,aki 95 évesen halt meg 2 éve:
"igen udvaroltak nekem sokan,sok fiú...
mikor fiatal voltam szolgálni voltam egy gazdag családnál,szégyenlõs voltam amikor ott idegen helyt udvarolni kezdtek nekem...
egy fiú nagyon érdekelt,de nem mertem közeledni felé...
nagyon kedves és figyelmes volt...FÉL ÉVIG CSAK beszélgettünk,és ismerkedtünk egymással...
majdnem egy év után volt az ,hogy titokban a széna közt... :P"
és ekkor Nagymamám elpirosodott :))
ókori???unalmas???hihetetlen,hogy sokáig duma és csak nagyon sokká sex???
NEM az --- ez kellene legyen a normális!!!
de hiába mond és mutat példát bárki,fenekestül felfordult a világ....
fõleg olyan volt dolgok,mint szerelem,figyelmesség,õszinteség,odaadás,kedvesség,törõdés,...stb.
igen tudom jelen vannak ,és sokan érzik úgy ,hogy mindezeket tudják és érzik stb stb.
igen igen....de nem úgy és nem olyan tûzzel,mint a régiek,mint a régi idõkben...
váltózunk,újulunk,stb. de ilyen áron???
szép,nem ellnézést nagyon csodálatosan szép!!!Hajrá "emberek" csak így tovább!
A kép alatt olvasható szöveget most az ego-ra is lehet érteni,sõt.....
7/10
Edmond Dantes 2012 nov. 05. - 21:53:58 7/10
Megnéztem.A könyvet nem olvastam. Nem is fogom. A vége felé (lehet, hogy korábban is) nagyot ugrottak idõben: megcsalt hitves el, a következõ jelenet pedig már jelen idõben, mint az elején. Ha európai író mûve lenne, valszeg eltûnt volna a süllyesztõben mint giccsparádé, némi Macskajáték-beütéssel. De mert Marquez, Kolumbia, Nobel-díj, hát szeressük. Bardem jó.
perry 2012 nov. 01. - 18:40:28
Tisztelt beszélõ86!

Számomra pedig az önnél említett írók , egyrészt más kor Lawrence más társadalmi kultúra Duras, másrészrõl pedig,
ha olvas több latin amerikai írót akkor látni fogja , hogy a szexualitás témája pregnánsan jelent van, és soha sem öncélú tetszelgésként akár csak Pantaleón és a hölgyvendégek Mario Vargas Llosa regényében.

Célom nem meggyõzni önt ennek ellenkezõjérõl, tõlem nyugodtan aposztrofálhatja énközpontúnak az írót, bár szerintem az alanyi létben mindenki egyedül van és azt fejezi ki magából amit igaznak és közlendõnek talál, ráadásul ha tudok ezzel azonosulni akkor számomra élményt, gondolatokat, érzéseket közvetít. Bele illeszkedni valakinek a világába szerintem nagyszerû világirodalmi lehetõség amiket évezredek során adnak nekünk olyan írók akikben annak a készsége van meg, hogy stílust és értéket teremtsenek.
Bár nem tartozik szorosan ide de nekem amit a lentiekben közöl a lóról és a kamatyolásról az elég ízléstelen és színvonaltalan kritikai észrevétel.
Egy szóval, én szeretem, ön silánynak tartja, remélem mindketten jól megleszünk a saját világunkban.
Valamint nem tudom megállni, hogy be ne másoljam :

Gabriel García Márquez: Búcsúlevél

Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám.

Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok.

Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem azért, amit érnek, hanem azért, amit jelentenek.

Keveset aludnék, többet álmodnék, hiszen minden becsukott szemmel töltött perccel hatvan másodperc fényt veszítünk.

Akkor járnék, amikor mások megállnak, és akkor ébrednék, amikor mások alszanak.

Ha Isten megajándékozna még egy darab élettel, egyszerû ruhába öltöznék, hanyatt feküdnék a napon, fedetlenül hagyva nemcsak a testemet, hanem a lelkemet is.

A férfiaknak bebizonyítanám, mennyire tévednek, amikor azt hiszik, az öregedés okozza a szerelem hiányát, pedig valójában a szerelem hiánya okozza az öregedést!

Szárnyakat adnék egy kisgyereknek, de hagynám, hogy magától tanuljon meg repülni.

Az öregeknek megtanítanám, hogy a halál nem az öregséggel, hanem a feledéssel jön.

Annyi mindent tanultam tõletek, emberek... Megtanultam, hogy mindenki a hegytetõn akar élni anélkül, hogy tudná, hogy a boldogság a meredély megmászásában rejlik.

Megtanultam, hogy amikor egy újszülött elõször szorítja meg parányi öklével az apja ujját, örökre megragadja azt.

Megtanultam, hogy egy embernek csak akkor van joga lenézni egy másikra, amikor segítenie kell neki felállni.

Annyi mindent tanulhattam tõletek, de valójában már nem megyek vele sokra, hiszen amikor betesznek abba a ládába, már halott leszek.

Mindig mondd azt, amit érzel és tedd azt, amit gondolsz.

Ha tudnám, hogy ma látlak utoljára aludni, erõsen átölelnélek, és imádkoznék az Úrhoz, hogy a lelked õre lehessek.

Ha tudnám, hogy ezek az utolsó percek, hogy láthatlak, azt mondanám neked, "szeretlek", és nem tenném hozzá ostobán, hogy "hiszen tudod".

Mindig van másnap, és az élet lehetõséget ad nekünk arra, hogy jóvátegyük a dolgokat, de ha tévedek, és csak a mai nap van nekünk, szeretném elmondani neked, mennyire szeretlek, és hogy sosem felejtelek el.

Senkinek sem biztos a holnapja, sem öregnek, sem fiatalnak. Lehet, hogy ma látod utoljára azokat, akiket szeretsz. Ezért ne várj tovább, tedd meg ma, mert ha sosem jön el a holnap, sajnálni fogod azt a napot, amikor nem jutott idõd egy mosolyra, egy ölelésre, egy csókra, és amikor túlságosan elfoglalt voltál ahhoz, hogy teljesíts egy utolsó kérést.

Tartsd magad közelében azokat, akiket szeretsz, mondd a fülükbe, mennyire szükséged van rájuk, szeresd õket és bánj velük jól, jusson idõd arra, hogy azt mondd nekik, "sajnálom", "bocsáss meg", "kérlek", "köszönöm" és mindazokat a szerelmes szavakat, amelyeket ismersz.

Senki sem fog emlékezni rád a titkos gondolataidért. Kérj az Úrtól erõt és bölcsességet, hogy kifejezhesd õket. Mutasd ki barátaidnak és szeretteidnek, mennyire fontosak neked.

Küldd el ezt annak, akinek akarod.

Ha nem teszed meg ma, a holnap ugyanolyan lesz, mint a tegnap. És ha nem teszed meg, az sem érdekes.

Ez az a pillanat.
1/10
beszelo86 2012 nov. 01. - 12:00:07 1/10 Előzmény szirgabor
Végre valamiben egyetértünk. Csakhogy, szerintem, itt már az alapanyaggal is súlyos bajok vannak.
1/10
beszelo86 2012 nov. 01. - 11:57:12 1/10 Előzmény perry
Tisztelt perry!

Nem tehetek róla, a véleményem akkor is a lehetõ legrosszabb errõl a könyvrõl. Egyébként igaza van, tényleg Bánatos kurváim emlékezete Márquez másik mûvének a címe. Fogalmam sincs, miért írhattam rosszul, hiszen olvasni is olvastam a mûvet. Ez az én hibám.
Semmi problémám nincs a szerelem ilyen fokú ábrázolásával az irodalomban. Mind D.H. Lawrence, mind Marguerite Duras "A szeretõ" címû regénye a kedvenceim között szerepel. Azonban, amíg ezek a szerzõk a szexualitást felszabadító, mámoros és misztikus erõként jellemezték, addig Marqueznél a szex tömény pornográfiává alacsonyul. Ahogy Lawrence mondja, a szexualitás, minél inkább válogatás nélkül ûzik, állati ösztönné korcsosul. Marquez könyve ezen felül merõben szolipszista abban a tekintetben, hogy a szerzõ képtelen kilépni az önreflexió árnyékából.
Marad tehát a hatszázvalahány d*gás, a nõk érzelmipótszer-szerepei. Mert, ha már ló nincs, ugye...
szirgabor 2012 okt. 31. - 22:11:14
Azért 20 percet megnéztem... Egy egyenlítõi Dél-Amerikai történetet, nem lehet amerikai-európai mentalitással, stílusban, a-e-i forgatókönyvíróval, rendezõvel, stábbal megcsinálni.
Ezenkívül még soha nem láttam, hogy hitelesen, maszkmesterrel, át lehet hidalni több mint 50 évet ugyanazzal a színésszel. (Még jó, hogy legalább a fiatal férfi fõszereplõt más színész játszotta, erre ugyan ez a stáblista nem utal.)
Azonkívül már a 90-es évek óta (vagy már korábban), nem tudnak hitelesen filmre vinni 100 évvel korábbi történetet, annak megfelelõ képi világot. Egyszerûen képtelenek rá. Ez még a hatvanas-hetvenes években ment.
Mindez sok együtt, hogy elrontson egy remek könyvet, és egy gyenge filmmé tegye, paródiává silányítva azt.
Legalábbis igényes nézõ számára.
Mivel azonban rengeteg az igénytelen ember, és pláne kevés az olvasott, a tömegnek még ez a mozi is bejöhet.
A Duna tévének azért dicséret, hogy tisztességes szélesvásznú verzióban adta le.
perry 2012 okt. 31. - 17:31:49
Olyan "teccik" lenni mint az a bizonyos parasztlány a magyar népmesében: hoztam is meg nem is.:)
donnaquijote 2012 okt. 31. - 17:15:21
Varázslat. Posztmodern hókusz-pókusz! Ám ha a történetrõl lefejtjük az író brilliáns stílusát, a bravúros költõi leleményt - alig marad valami érdemes. Szinte semmi, csak valami zavarba ejtõ nyúlós katymaz. De szabad-e megtörni a varázslatot, amikor mindenki erre sóvárog? Ha mégis így teszünk, haraggal vagy undorodva fordulnak el tõlünk az elbûvölt imádók. Na, de mit veszítünk vele?
szirgabor 2012 okt. 31. - 14:14:59
szerzõ=fõszereplõ - sorry
szirgabor 2012 okt. 31. - 14:11:46
Egyetértek. Aki tényleg olvasta a könyvet, az tudja, hogy a szerzõ nem ostoba és nem hímsoviniszta, hanem az egész életét egyetlen szerelemnek alárendelõ férfi. Persze az egész történet nyilván nem az európai kultúra és szokások világa. A filmet nem láttam, és lehet, hogy nem is nézem meg. Márquez regényeit, lehet, hogy meg lehet filmesíteni, de megtartani a varázsos világát, szerintem lehetetlen. Sok minden van, amit nem olvastam még el tõle, de ez a könyv a kedvencem, sokkal jobban tetszett és sokkal romantikusabb, mint a Száz év magány. Szerintem.
Összes hozzászólás