Szeretet nélkül

Bakancslistához adom
Nelyubov
16 éven aluliak számára nem ajánlott orosz-francia dráma, 127 perc, 2017

Értékelés:

77 szavazatból
Szerinted?

A szürke hétköznapok és az embertelen nagyváros visszafordíthatatlanul felemésztette Zsenya és Borisz házasságát. Csak a közös gyerekük sorsa és a közös lakás eladása maradt kínzó kérdésként köztük, már mindketten az új kapcsolataik boldogságát várják. A nagyon feszült utolsó napok állandó veszekedései közben észre sem veszik, hogy mióta nem látták 12 éves fiúkat.
A bürokratikus rendőrséghez hiába fordulnak, ezért az állam szerepét magukra vállaló önkéntesek segítségével indulnak a kisfiú keresésére. Útjuk során letaglózó mélységeiben ismerhetjük meg napjaink Oroszországában a boldogságot keresők kilátástalanságát.
Bemutató dátuma: 2018. február 1. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • Cannes-i fesztivál

  2017
  Zsűri díja
 • Golden Globe-díj

  2018
  Legjobb idegennyelvű film jelölés
 • Oscar-díj

  2018
  Legjobb idegennyelvű film jelölés

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
sexykex 2020 szept. 01. - 18:18:07 7/10
„Mindenben van szépség, de nem mindenki látja meg” – mondta Konfuciusz. Nos, Andrey Zvyagintsev meglátta a gyűlölet, az ostoba ember rideg valójának szépségét és tökéletes egyszerűséggel tárta elénk, metsző társadalomkritikába ágyazva. A reménytelenség szimfóniájának egyetlen optimizmusra is okot adó tétele Alyosha eltűnése: ő még esetleg megtalálhatja valahol a boldogságot.
7/10
dandelion83 2020 jún. 10. - 18:30:48 7/10
Kicsit túl lassúnak éreztem helyenként, és maradt némi hiányérzetem a film után. Pedig nagyon jó kis társadalomkritika a kiüresedett, már csak veszekedni tudó pár élete. Kőkeményen mutatja be a tönkrement érdekházasságot, ahol már a pénz sem számít, ha nincs szeretet. A vége tetszett!
9/10
offtopic
Nótárius 2020 márc. 22. - 16:38:40 9/10 Előzmény Edmond Dantes
Nem tudom, hogy nekem mi dolgom van avval, hogy kikkel (?) ellentétben, mit nem szokott írni; főleg hogy nem is nehezményeztem egyoldalúsítva olyasmiket, amiktől hozzám címezve elhatárolódik. Én kizárólag a film első harmadáról írt érdektelenítésére utaltam.
Az enyémtől eltérő, érdemibb véleményét természetesen tiszteletben tartom, már csak azért is, mert annak több részletével egyet is értek, csak a végeredményével nem.
Egyébként a "Megnyugtatásul"-kezdés, egy arra teljesen okszerűtlen kommunikációs helyzetben, nekem nem tűnik annyira udvariasnak.
Edmond Dantes 2020 márc. 22. - 14:55:16 Előzmény Nótárius
Masokkal ellentetben nem szoktam olyasmit irni mint "senkinek nem ajanlom" vagy "nem erdemes megnezni". Nehany (leegyszerusito?) sorban megirtam a velemenyemet. Lehet, hogy meg kedvet is csinaltam vele. Szimplan es udvariasan tulzottnak gondolom a zsurik elismereseit a filmnek. Lehet, hogy ok lattak jol. 16-os karika: volt, csak a kozteve par perc utan par eve leveszi. Itt fent is jelzik.
9/10
Nótárius 2020 márc. 22. - 12:14:13 9/10 Előzmény Edmond Dantes
Megnyugtatásul: ettől a filmtől eddig sem voltam nyugtalan.
Bármely filmremeket, vagy filmrészletet is könnyűszerrel bele lehet érdekteleníteni néhány leegyszerűsítően nyilvánvaló szóba, de ennek soha nem lesz semmi köze ahhoz, hogy például miért (nem) érdemes megnézni.
Egyébként pedig, amelyik csatornán én néztem, ott nem volt egy picurka korhatáros karika sem.
Edmond Dantes 2020 márc. 22. - 10:38:56
Szokványosnak mondható rossz család-rossz házasság film, amiben mint oly gyakran, a gyerek az igazi és a fő áldozat. Tucat- vagy százszámra készültek Amerikában és máshol is ilyen típusú filmek. Klasszikus filmes eszközök, egy csomó jelenet vaksötétben, nemtörődöm hatóság, sivár lakótelepi snittek és sivár munkahelyi snittek, letargikusan ábrázolt letargia, depresszió, semmi "fény az éjszakában". Nem tudom, mekkora művészet a sötét(ség)et sötéten ábrázolni. A külföldi zsűriket -nem először- az hathatta meg, hogy mindez orosz kivitelben készült, ami úgy látszik, még ma is "bátorság" arrafelé és az orosz couleur locale ma is menő. Ja és a rendezőt nem szereti a hatalom.
Edmond Dantes 2020 márc. 22. - 10:21:35 Előzmény Nótárius
Megnyugtatásul: első harmad olyan mint a második kétharmad. Rossz házasság, marakodás, eltűnik a kiskamasz. 16-os karika van. Különben sem kell attól tartani, hogy 16 vagy 18 alattiak megnézik ..
Edmond Dantes 2020 márc. 22. - 10:16:48 Előzmény k11zoltan
A filmnek v a n befejezése.


***SPOILER***
Az utolsó kockák alatt bemondják, hogy a fiú soha nem került elő. Még az is lehet, hogy megtörtént eseményeken alapul a sztori. A két "új" pár pedig él tovább úgy, ahogy.
***SPOILER VÉGE***
10/10
851205 2020 márc. 15. - 18:47:13 10/10 Előzmény 851205
Emiatt a hiányosság miatt 9/7 Egyébként 8-at adnék.
10/10
851205 2020 márc. 15. - 17:03:22 10/10 Előzmény tóthlászló
Dráma egy kényszerházasság következményriről. A nő anyja negy szörnyeteg, akitől kiscsaj korában menekülni akar. Öszzejön egy pasival, aki felcsinálja. Nem akar gyereket, de fél az abortusz műtéttől a férfinak meg kapóra jön, mert a menő cégnél, ahol menő állást tölt be, vallási fundanentalista a tulaj, az alkalmazottak felé követelmény a hithű pravoszláv kereszténység és a caládos állapot. Fogcsikorgatva bájolognak, miközben utálják egymást. Hogy szó ne érje a ,ház elejét, mindent megadnak neki, de a gyereket is. Borul a bili válnak. A gyerekek sokkal többet értenek a valóságból, mint gondoljuk és lelécel. Ha nem megtörtént eseten alapul, a befejezés hiányos, mit tud kezdeni magával egy 12 éves fiú Szentpéterváron, hogy évejg nem ad életjelet magáról?
10/10
tóthlászló 2020 márc. 15. - 09:32:43 10/10
Nagyzerűen deprimáló alkotás. A kezdő képsorok Tarkovszkij Solaris-ára hajaz: a termésezt és a lélektelen betonrengeteg szembeállítása. Kicsit konkrétabban a mához közelítve: a film két híradás közé ékelődik, a külvilágállapotáról tudósítva: a nyító híranyag az elenzékkel szembeni kormányzati akciókról tudósít, a film végén pedig az Ukrajna elleni agresszió orosz interpretációját hallhatjuk. Még közelebb lépve: a férj munkahelye csak házas pravoszlávokat alakalmaz, a feleség kozmetikusa a sportmániás főnökről számol be, aki a csapatépítő sporrtos tréningek alól orvosi igazolássalkibújokat kirúgja. Közben - nyilván a környezettől nem függetlenül - csupa szeretetre képtelen emberrel találkozunk, a szeretethiány menekülésre készteti a 12 éves kisfiút. A két érintett szülő űj kapsolataiban is csak a szeretettelenséget képes reprodukálni. Ragyogó képi világ, pazar szinészi alakítások (a teljesen jellegtelen alakok megformlása biztosan nehéz feladat).
Xxy92 2020 márc. 14. - 01:48:16
2020. március 13. péntek 22.00
Duna Televízió

Köszönjük, hogy ismét értéket tudott közvetíteni az MTVA! Az elmúlt napokban vetített western és Bud Spencer után igazi felüdülés volt értelmes filmre lelni a Duna tévéműsorában.
9/10
Nótárius 2020 márc. 14. - 01:38:21 9/10
Véletlenül akadtam rá erre a filmre; annyira, hogy az első harmadáról le is maradtam. Sőt, néhány perc belenézés után, az eluralgó sivárságától lesajdulva, hamarosan ki is akartam kapcsolni.
Ám, mivel én a filmbeli alaphelyzetek egyikét sem éreztem feltétlenül (!) elembertelenítő szürkeségűnek, ezért mintegy polemikusan, mégis tovább néztem. Aztán ezt az elvi szembenállásomat szinte észrevétlenül elengedve, teljesen belefeledkeztem ebbe a valóságveretű, lélegzetnehezítőn erős hatású, nagyszerű filmbe. Ezért bizonyosan rajta leszek, hogy a lemaradt első részével együtt, újra megnézzem!
A végén azért majdnem eltűnődtem: vajon még mi kellett volna ahhoz, hogy kiérdemeljen egy korhatáros karikát!?!
10/10
Gollam24 2019 júl. 04. - 17:41:49 10/10
Remek film korunk egyik legjobb rendezőjétől.
Korrajznak is kiváló film.

1O/1O.
10/10
Yrjon 2018 nov. 10. - 22:28:50 10/10 Előzmény k11zoltan
Kár, hogy nem érted. Tökéletes a film, és az is, ahogy bemutatja a vergődést.
Azt, hogy nem tanulnak a hibákból, pedig kaptak egy új esélyt.
Gondold végig a filmet. Egy boldogtalan, kiégett, már régen szétszakad család. A pasi is, a nő is talál valakit, akivel boldog lehet(ne).
És nézd meg a végét. A pasi meredten bámul maga elé, a tv-t nézi látszólag. Majd felpattan és a pici gyereket bevágja a járókába. Nem tanult. Nem tanulta meg, hogy egy család az egymásra figyelésre épül. Nem tanulta meg, hogy azzal a gyerekkel játszani kell. Vagy csak ott lenni mellette.
Nem tanulta meg, ezért is vesztette el az előző gyermekét.
És nézd a nőt. Ül a luxusban, mellette az új pasi, akivel boldog lehetne, de ahogy ülnek egymás mellett, ahogy nő a mobolját cseszteti... mint mindig. Nem tanult ő sem. Boldogtalan, kiégett kapcsolatból kimenekülve ismét megteremtette magának a sivárságot.
A futópadon ahogy fut, a lépteinek monoton dobogása.... ráerősít a semmitmodó életére.
Nem tanult ő sem. Pedig lehet, hogy ezzel a pasival boldog is lehetne.
Csak ... a kapcsolat olyan, akkor működik, ha mindkét fél minden pillanatban hozzá tud tenni...
EZT nem tanulták meg. Folytatták ugyanazt a semmit, amiből ki akartak menekülni.

10/10
Fecni007 2018 okt. 28. - 19:16:18 10/10
Sokatmondó film önző és felszínes kapcsolatokról, a valóságról.
6/10
Wilson241 2018 ápr. 14. - 09:02:51 6/10
En nagyon szeretem a lassu filmeket, raadasul ezt pont ket 2-3 oras sved film utan neztem meg (azok bejottek), de ez...
Vegignezni, ahogy anya pisil, vegignezni, ahogy anya dug, vegignezni, ahogy apa dug, vegignezni, ahogy apa vasarol. Szoval en ertem, hogy ez egy muveszfilm es arad a hangulat az ilyen jelenetekbol, de pl. A negyzet 3 orasaban az ilyenek atjottek, itt inkabb eroltetettek voltak nekem. Pl. a buszmegalloban kiragasztott kiiras egy percen keresztul mutatasa mar rohejes volt.
Amugy jo lett volna, a kisfiu helyzete kifejezetten szivfacsaro az elejen a hulye szuleivel, a rendorcsavo nagyon ut az oszinte valosagabrazolasaval. Mi kontraszt van egy kelet es egy nyugat kozt... Az onkentesek profizmusa, ami inkabb mar hihetetlen. Es a nagymama... Es a szulok... Es az orosz valosag. Drasztikusan abrazoltak. De eroltetetten elnyujtottak nehol.
5/10
Kocsegar 2018 febr. 27. - 14:19:38 5/10 Előzmény dt9250
Õk sokkal nagyobb jómódban élnek, mint az átlag magyar polgár, csak sokkal sivárabb a városkép, ilyenek a házak, utcák.
5/10
dt9250 2018 febr. 24. - 10:08:47 5/10 Előzmény Kocsegar
Hasonlóan gondolom mint cvetike. Ezzel együtt jó film szerintem. Elég nyomasztó (ha egyáltalán ez rá a jó szó), súlyos bemutatása az orosz mindennapok egy kis szeletének.
Kinek ajánlom?
- akiket érdekel az orosz mindennapok egy kis szelete :)
- akik nem ijednek meg a nyomasztó filmektõl
- akiket nem zavar a lassú történetfolyás

SPOILER
A nõ kütyüfüggõsége nagyon mai és nagyon durva... a szereplõk viszonylagos jómódban élnek abban az értelemben, hogy ugyan panel, de nem éheznek, mindenük megvan, az életük mégis tök üres, nincs benne tartalom. (A film szerint azért, mert nincs benne szeretet - és ez valószínûleg így is van.) A pasik dolgoznak, aztán otthon szótlanul nézik-hallgatják a politikát, "elvannak", de õk is örömtelenek.
És igen, a nõ sóhajában a futópadon MINDEN benne van...
5/10
Kocsegar 2018 febr. 21. - 17:56:10 5/10 Előzmény k11zoltan
Nem feltétlen hiányzik neki, csak úgy összességében szenved az élettõl, unja az életét, nem találja a helyét.
Összes hozzászólás