Sztálin halála

Bakancslistához adom
The Death of Stalin
16 éven aluliak számára nem ajánlott francia-angol vígjáték, 106 perc, 2017

Értékelés:

166 szavazatból
Szerinted?

1953 márciusában a nagy vezér meghalt, és milliók gyászolták Moszkva utcáin. Ám volt néhány ember, akinek a gyász helyett valami egészen más dolog jutott. Hruscsovnak és a vezetés többi tagjának ki kellett találnia, hogyan tovább, ezzel pedig őrült harc vette kezdetét az utódlásért.
Armando Iannucci rendező az "Egy kis gubanc" című filmmel tette le névjegyét, ám az igazi ismertséget az Alelnők című tévésorozat hozta, amely számos Golden-Globe jelölést és Emmy-díjat tudhat magáénak.
Bemutató dátuma: 2018. március 15. Forgalmazó: ADS Service Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Ahoj poplacsek márc. 12. 21:58:58 9/10
Ez mekkora volt! És akkor készült, amikor még lehetett a Szovjetunióban vágóképeket készíteni, még nem volt ez a putyler-féle ukrán feszkó. Szórakoztató volt ez a szatirikus bepillantás egy keleti diktatúra színfalai mögé, mely bár nem volt teljesen akkurátus történelmileg, de azért nagyjából a tényleges történések mentén haladt. Számunkra különösen aktuális néznivaló, az ezt a korszakot restauráló putykó f...t sz..kodó rezsimben élve.
8/10
nefefe jan. 14. 17:04:42 8/10
Érdekes film… A tömény Sztálini diktatúra vegyítve morbid humorral. Amikor a nagy vezér eltávozik az élők sorából, nem az ő megmentése, hanem a hatalmi harc van a középpontban. Ki kivel van, ki kinek az ellensége, ki mit tud a másikról, ami befolyásolhatja az előmenetelét. A történelem egy sajátos feldolgozása. Aki élt a szocialista korszakban és valamennyire ismeri a történelem e szakaszát (de akár csak ha utána nézett), az érti a lényeget. A tanulságok miatt is érdemes megnézni.
DUNAWÖLD 2023 szept. 14. - 00:41:14
Oparatőr Parkinsonos volt?
DUNAWÖLD 2023 szept. 14. - 00:39:16
Ez valami paródia?
Kritikán felüli 2023 júl. 14. - 14:08:51
A fejétől bűzlik a hal? https://youtu.be/hWDNwCp5aSQ
9/10
meehrlin 2023 jún. 24. - 14:48:59 9/10
Nagyon eltalált karakterek vannak benne. A jelenetek tök jól mutatják be a kor visszásságait, ugyanakkor a párbeszédek mindig az adott helyzet abszurditására vannak kihegyezve, és így egy kifejezetten szórakoztató filmet kapunk. Nagyon tetszett ez a fajta megoldás :) :) :)
3/10
Alfred White 2023 máj. 13. - 23:55:31 3/10
Nem mondom hogy nézhetetlen a film, mert elszórtan van benne 1-2 jó poén, de a legtöbb vicc nekem erőltetettnek hatott. Nagyrészt azt éreztem hogy ez az angolszász felsőbbrendűség érzet árad az egész filmből, és gyakorlatilag ez a poénoknak az egyetlen forrása. Haha, haha, nézzétek, milyen hülyék voltak a szovjetek, az összes egy idióta volt, bezzeg nálunk aztán sose volt diktatúra, meg nem öltünk meg ártatlanokat. Szal kb. ez a humornak a szintje. Ami amúgy remek alap lenne mert a Sztálinizmus tényleg egy abszurdan elmebeteg korszak volt, de ezt egy teljesen másik országgal és néppel megtenni azért valamennyire ízléstelen, tiszteletlen róluk ilyen filmet csinálni, sokkal jobban szeretem az olyan komédiát ahol az önreflexió a lényeg, nem másoknak a kifigurázása. Tehát ha az oroszok készítenek ilyen filmet, és így dolgozzák fel saját maguknak a témát azzal nem lenne gondom, de ez így nagyrészt erőltetett. Nyilván nem a brit birodalom múltját fogják kifigurázni, olyan film egy sincs, hiszen ők tökéletesek, a németeken, oroszokon stb, rajtuk lehet nevetni. Ennek ellenére azért lehetne jó film, de egyszerűen nem elég vicces.
8/10
InteriorLulu 2022 dec. 18. - 15:31:02 8/10
Ahogy látom, sok kommentelő kolléga (mondjuk jellemzően még a kommentfolyam első felében, a pár évvel ezelőtti hsz-ekben) nagyon el van tévedve a műfajjal kapcsolatban. Ez egy filmszatíra, annak minden jellemzőjével együtt. Lehet a filmet ezért-azért kritizálni, lehet a humorát nem szeretni, de a történelmi hűséget egészen konkrétumokba menően számonkérni enyhén szólva nevetséges.
Egy szatíra a szatíra eszközeivel él: mint a karikatúra, bizonyos dolgokat, jellemzőket felnagyít, eltúloz, groteszkké tesz, és ugyanazzal a lendülettel ki is neveti. A karikatúra persze annyiban más, hogy ezt gyakran jóindulattal, kvázi szeretettel teszi, míg a szatíra leginkább nem. Hiszen nem szimpla kinevetésről van itt sem szó, hanem kigúnyolásról és nevetségessé tételről; arról, hogy szatirikus eszközökkel lerántja a leplet, a humor erejével gyilkos módon kinyilvánítja a király meztelenségét.

Jelen esetben történelmi események kapcsán valós történelmi figurák által nemcsak a sztálinizmusról, hanem általában a diktatúrák természetrajzáról mesél. Arról, hogy a diktátort, de általában a rendszert körbevevő és behálózó rettegés, a vigyázban álló félelem mekkora kontraszelektáltsághoz vezet, hogy a rendszer szükségszerűen termeli ki, hozza felszínre, hovatovább emberek nagy tömegeinek életét alapvetően befolyásoló döntési helyzetekbe az ostobaságot, a gátlástalanságot, a pszichopátiát, a teljes immoralitást.

Mozgóképnél maradva mindezt persze dokumentumfilmek, történelmi játékfilmek, filmdrámák is ugyanilyen érvényes módon meg tudják tenni, ahogy a téma kapcsán mondjuk Robert Duvall Sztálin-ja nagyjából teszi is; ám gyakran éppen a végletekig való kifigurázás, a gyilkos humor, valamint akár fikciós elemek oly módon a történetbe való ágyazása, ami a mondanivalót nemhogy gyengíti, hanem inkább felerősíti (mint a zongoraművésznő karaktere a Sztálinhoz csempészett levélkéjével), szóval gyakran pont az ilyen eszközök tudják leginkább elérni ezeket a célokat. Mint szerintem jelen esetben is.
Dolphus Lundgrennus 2022 dec. 08. - 15:27:41 Előzmény acsbence
gratulálunk elvtárs! malagyec!
9/10
Oooo 2022 okt. 23. - 00:55:02 9/10 Előzmény tesz-vesz
Azt nyilvánvalónak tekinthetjük, hogy Sztálin esetében sem a filmben látott körülmények között, de a bebalzsamozása folyamatának része volt az agy eltávolítása is.
Blindmouse 2022 okt. 14. - 10:51:08 Előzmény Zitandi
Szatíra hát, és ennél fogva kevesen értik..
Kb mint a Mein Führer. történelmi hitelessége annak speciel nulla, de vicces mégis.. :D
6/10
Zitandi 2022 okt. 13. - 20:35:24 6/10
Egyedül a káromkodás zavart, nem gondolom hogy ettől bármi pluszt kaphat egy történet. Többször felnevettem a szövegeken és a retusált fotókon. Nem tudom mennyire volt hű a valós eseményekhez, de ennek nézzen utána akit érdekel. (én megteszem). Ez egy filmszatíra, és én jót szórakoztam rajta, bár nem tudtam nem gondolni közben arra, hogy milyen borzalmas korszak volt ez, és hogy szabad e vicces filmet csinálni erről, de egyet értek egy hozzászólóval, miszerint a diktátorokat ki lehet gúnyolni, más megemlékezést nem érdemelnek.
8/10
Lámai Dala 2022 okt. 12. - 22:10:11 8/10
Vmi ilyesmi lehetett a sztálini Szu, 1 nagy elmegyógyintézet és 1 Kafka regény ötvözete.
Vmi nyugatra szökött KGB-s mókus nyilatkozta vmikor, hogyha 53-ban nem murdel + sztálin, akkor csűnya világ lett volna az emberiségre.
9/10
Ocsisonka 2022 okt. 12. - 19:32:58 9/10
Számomra nem egy filmvígjáték volt, hanem egy hiteles, igen jó, korhű szatíra. Megítélésem szerint, igen jól mutatja be egy brutális, teljhatalommal élő ember életének utolsó pillanatait és főleg a halálát követő napokat, hónapokat, a hatalomra törekvő emberek szándékait, tetteit. Úgy gondolom, ilyen lehetne most is, ilyen hatalomra törekvő emberek lennének sajnos most is. Nem nevettem a filmen, hanem inkább elgondolkodtatott, hogy történhetett meg ez egyáltalán. Véleményem szerint nagyszerű film volt, jó hogy ráakadtam. Feltétlenül érdemes megnézni.
Zsolt_72 2022 okt. 12. - 16:52:52 Előzmény pitbear
…csak annyira barbárok, amennyire az volt a Drezdát (szó szerint) porrá és hamuvá pusztító »Bombázó« Harris tábornok vagy a vietnámi napalm-bombázásokat elrendelő személyek voltak. Hasonló tettek minden hadviselő félnél voltak, vannak.
wolfat 2022 márc. 08. - 13:16:53 Előzmény trudy
A nyugatiak gyakran, sőt rendszeresen mellé lőnek, amikor a Lajtától keletre létező kultúrákat mintegy belülről próbálják megjeleníteni.
2/10
trudy 2022 márc. 08. - 09:02:18 2/10
Kb. 20 percig bírtam. Valahogy egyáltalán nem adta vissza annak a kornak a hangulatát és az obszcén humor sem a világom.
10/10
Andrea Kocziszky 2022 febr. 24. - 20:52:10 10/10
Zseniális. Pont így kell "megemlékezni" a történelem nagy rohadékairól.
wolfat 2020 júl. 21. - 18:21:24
Még egyszer megnéztem a filmet, és úgy találtam, hogy össz-visz túl szigorúan ítéltem. A kritikai megjegyzéseim továbbra is érvényesnek tartom, mégis úgy gondolom, a témával ismerkedőknek ajánlható ez a film.
wolfat 2020 júl. 14. - 07:23:43 Előzmény pitbear
Ez a részlet is beleillik abba a sorba, amelyet a valós történések átszínezésének neveztem. A rendszer tényleg brutális volt, de azért mégsem ennyire egyszerű módokon, ahogy a film bemutatja. Berija "leleplezése", árulóvá nyilvánítása, majd kivégzése is jóval összetettebb körülmények között zajlott le. Amint írtam is, elég lett volna csak a valós történéseket filmre vinni, abból egy jobb szatíra lett volna. Szinte mindegyik történésnek van valós alapja, de a valóságban nem ennyire szimpla körülmények között zajlottak le. (Pl. a paradicsomos jelenetet tudtommal Sztálin titkárával, Poszkrojbisevvel csinálták, Hruscsovot viszont a kalinka eltáncolására kényszerítette Sztálin. A fia, Vaszilij, tényleg egy félőrült figura volt, de mégsem ennyire primitíven, mint a filmben -, és lehetne még sorolni. Tehát szinte mindennek van valóságalapja, de ugye, mint tudjuk, nem mindegy, hogy valahol osztogatgnak vagy fosztogatnak...)
Összes hozzászólás