Film

Születésnap /Festen/

magyarul beszélő, dán filmdráma, 101 perc, 1998


Értékelés:

104 szavazatból
Szerinted?

Leírás:

Michael és bátyja, Christian megérkeznek apjuk vidéki kúriájára, ahol születésnapi partira készülnek. Az egész népes rokonság összejön az alkalomra, az apa 60. születésnapját ünneplik. Beárnyékolja az eseményt az a szomorú tény, hogy nemrég öngyilkos lett az egyik testvérük, Linda. Christian mond ünnepi köszöntőt, amelyből szörnyű titok derül ki, apjukkal kapcsolatban. A társaság képmutató módon próbálja továbbra is megőrizni azt a látszatot, mintha minden rendben lenne. Ám valójában mindenki érzi, hogy Christian bejelentése után már semmi nem lehet ugyanolyan, mint azelőtt volt...

Forgalmazó: Budapest Film

Kövessen minket a Facebookon!

Stáblista:

Linkek:

Díjak és jelölések:

Vélemény:


november 1. 23:55
Nem rossz. Sőt. Jó. Kicsit bizarr/groteszk a történet. SPOILER ALERT! Amikor az öreg négyszemközt akart beszélgetni a sráccal, a srác mindent visszavont és bocsánatot kért az otromba tréfáért. De később kiderült, hogy a szörnyűség tulajdonképpen igaz. Akkor vajon miért vonta vissza ott? Tudatosan készült a második felvonásra? És nem akarta, hogy az öreg ezt valahogy meghiúsítsa. Kicsit fura volt ez a rész. Teljesen elbizonytalanítja a nézőt. (Ideiglenesen.)

2016. július 24. 15:24
A film jó.
A színészek alakítása jó.
A rendezés, fényképezés,vágás jó.
Ergo jó az egész.
Vagy mégsem?
Ez ugyan előbb készült,mint pl. a Tetovált lány vagy a Fácángyilkosok - így aztán láthatjuk,hogy miből lettek a cserebogarak - de ugyanaz a gusztustalan sz@rság van bennük.A tartalom,emberek!SPOILER!!!Most komolyan,a skandinávok csak ezt ismerik? Azért,mert az egész világ hűvös jégembereknek gondolja őket,muszáj nekik bizonygatni,hogy náluk is dívik a családon belüli vérfertőzés,perverzió és gyerekmolesztálás? Egyszerűen undorító,hogy minden "szuperjó" skandináv krimiben ez köszön vissza.Csak el kellett olvasnom a tartalmát és tudtam,hogy ez lesz belőle.

2015. június 22. 15:33
Igazi dogmafilm. Nem ütött akkorát, mint egyeseknek, de valóban elismerésre méltó mű. A feszültség egészen tapintható, köszönhető a stílusának. 7/10.

Összes hozzászólás