Teljes napfogyatkozás

Bakancslistához adom
Total Eclipse
angol-francia-belga filmdráma, 110 perc, 1995

Értékelés:

137 szavazatból
Szerinted?

Arthur Rimbaud és Paul Verlaine a tizenkilencedik század második felének legnagyobb francia költői voltak. Az ő történetüket mutatja be a film, extravagáns, radikális és tudatosan megbotránkoztató életmódjukat, amivel nem csak a legnagyobb költő de a legnagyobb botrányhős számukra mindenképpen megtisztelő címét is elnyerték. A film azonban meggyőző naturalizmussal mutatja be a két férfit mint magánembert is: Paul Verlaine-t, aki brutális módon alázza meg nap mint nap gazdag és kiszolgáltatott feleségét miközben homoszexuális pózokat vesz fel, hogy a fiatal Rimbaud-t még jobban magához kösse. Arthur Rimbaud pedig mint naiv s a világból tökéletesen kiábrándult ifjú jelenik meg előttünk, aki romantikus és soha be nem teljesülő vágyait kergetve rohan az elmúlás felé...
Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Szereplők

Arthur Rimbaud
Paul Verlaine
Mathilde Maute
Isabelle Rimbaud

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Nakahara 2021 aug. 05. - 07:34:12 Előzmény Moncsa001
Tanulj nyelveket és nézheted eredetiben.
Moncsa001 2019 febr. 05. - 11:27:12
Lehet, hogy jó film már többször neki ugrottam, de Alföldi hangjától felfordul a gyomrom, és képtelen vagyok nézni.
10/10
picipc 2018 dec. 10. - 07:30:58 10/10
Az feltüntetett 1996-os Népszabadság-kritikánál a PORT.HU néhány olvasója tartalmasabb elemzést írt, ajánlom lecserélni. Arthur Rimbaud életéről pl. itt lehet bővebben olvasni: https://cultura.hu/kultura/arthur-rimbaud-szinvazlatai/
leho 2018 júl. 19. - 18:32:22
Abradannal egyetértek, én is berágtam néhány előtte lévő kommenttől. Caprio legjobb alakítása.
offtopic
Arabvagyok 2015 jún. 10. - 04:06:00
Still a better lovestory, than Twilight.
Érdekes volt, amikor ezt néztük az iskolában párhuzamosan egy másik DiCaprio filmmel (talán Great Gatsby). Egyikben még öregedõ férfiakat dönget, a másikban már fiatal nõkkel flörtöl. Azt hiszem a Titanic-kal még színesebb lett volna a kép.
isnovak 2015 febr. 28. - 21:14:38 Előzmény Hohenstaufen
Teljesen egyetértek veled. Alföldi hangját adni ehhez a szerephez minden volt, csak nem jó választás. Nem jött át az, hogy "beleélte" volna magát a szerepbe, kicsit sem. Sajna csak 20 percig bírtam ezzel a hanggal. Carter doki oké, de ez...
Azt hiszem jobb lesz felirattal nézni. Ezt mindenképpen.
offtopic
Edmond Dantes 2015 febr. 07. - 10:26:58 Előzmény p.tomi
Ezt a szerepet (Rimbaud-t) pedig az elõzõ évi Gilbert Grape-ért érdemelhette ki, amiért 19 (!) évesen Best Supporting Actor Oscar-díjra jelölték.
10/10
p.tomi 2015 febr. 06. - 14:43:48 10/10
Nagyon jó film,és ami a legjobb,hogy igaz történeten alapul.
Zseniális színészekkel.
Szerintem DiCaprio emiatt a film miatt is érdemelte ki a Titanic egyik fõszerepét!
Abszolút 10/10.
10/10
0313_babo 2014 jún. 10. - 21:11:24 10/10
Nem olvasgattam végig az összes kommentet, csak néhányat, de aki csak a homoszexualitást látja benne, õ sajnos nem értheti meg ennek a darabnak, és a kapcsolatuknak az összetettségét. A testiség csupán egy eszköz, hogy még inkább kifejezzék a kötõdésüket, leírhatatlanul szoros, és némi tekintetben furcsa függés jellemezte a viszonyukat, amit ily módon teljesítettek be, pecsételtek meg...
Engem egyébként lenyûgözött a film! Talán pontosan azért, mert mikor tanultunk róluk, valahogy ilyennek (bár kevésbé erõteljesnek) képzeltem el a köztük lévõ kapcsolatot. Mindkét fõ szereplõ lenyûgözõen keltette életre a költõket, semmit sem szégyellve, takargatva, a maga önnön valóságában. DiCaprio hihetetlen színész tehetségét mutatta be, már eddig is remek színésznek tartottam, de ezek után... pontosan elkapta a karaktert. A kb 2-3 úgy fél perces bevágásokat, én kihagytam volna igazából, ellenben ettõl függetlenül számomra ez minden díjat megérdemelne. A végére nekem kicsit lejjebb esett a színvonal, de csupán néhány tized százalékkal. Ami Alföldi hangját érinti, nos, nehéz volt megbarátkoznom vele, azonban késõbb már nem zavart annyira, alapvetõen nem a szinkronizálási technikájával volt bajom, mert nagyszerûen játszott a hangjával, csak nem õt szoktam meg. Számomra ez volt A FILM, így csupa nagybetûvel, 10/10!
hanguktaekwondooo 2012 dec. 17. - 23:21:42 Előzmény Hohenstaufen
Nem utott el a hang. Jo a fulem, ami disszonancia, az magaban Alfoldiben, de o meg pont azert volt alkalmas a szinkronra, mert maga Rimbaud is diszharmonikus volt -maskepp hogy huzta volna elo magabol a verseket.
Alfoldi nalam rosszul all, de el kell ismernem, ebben a filmben tisztesseges munkat vegzett. Tudott banni a hangjaval, erezte, mit, hogyan
-igaz, a szinkron ezereve keszult, hogy most mi van az meg nem erdekel.
Tekerj a filmben oda, ahol úgy tunik, a nyamvadt Verlaine -t a felesege nem tul eredeti modszerrel visszakotozte magahoz, talan Belgiumban.
No ki az ajton, jon diCaprio, pengevaltas, azzal beront a szobaba. Alfoldi ebben a nehany percben brillirozik.
Ha nem is tetszik a pofatlan, irritalo hang, targyilagosan figyelve kihallik belole a lenyeg
MrAron91 2011 nov. 06. - 00:36:23
Sokat kellet gondolkodom, hogy a film vajon elnyerte-e a tetszésemet. Természetesen többrõl van itt szó mint amit a történet és a képsorok kínálnak nekünk. Elõttem szólóval maximálisan egyet kell értenem, ugyanis szükséges némi mûveltség esetleg mûvészi affinitás. Említenem sem kell, hogy gyereket, szûkült látókörûeket és buta embereket nem fog lekötni felesleges végigszenvedniük.
10/10
abradan 2011 aug. 21. - 08:44:09 10/10
Ostoba nézõ az, aki a film homoszexuális jellegét erõsíti fel a képzetében. Ez tényleg nem az a film, ahol az utcáról belépve lehet írni egy okos hozzászólást. Foglalkozni kellene a gondolattal, az üzenettel, utánanézni a kornak, a szimbolizmusnak, az akkor társadalmi normáknak, erkölcsöknek. Elszomorító ilyen rágalmazó, lenézõ kommenteket olvasni két korszakos koltõzseninél. Nem minden filmhez kell itt hozzászólni, a tárgyi szabadság érzete sosem összemosható az emberi butasággal, önzéssel. Agnieszka Holland remek, korszakos filmet készített, nagyon fimom ecsetvonásokkal, Rimbaud életre kelt Di Caprio zsenijében (Alföldi Róbert kiváló szinkronjában), Thewlis szép mellékjátékot vitt, Bohringer meg gyönyörûbb volt, mint valaha. Akik itt fújolnak, azoknak azon fásult költõk közt a helye, akiket Rimbaud oly szépen helyretett a filmben. Örök darab, fontos film, 10/10, egyértelmû.
Sadenal 2011 júl. 19. - 11:59:18
Érdekes volt így látni DiCapriot meg Thewlis-t. Jó páros voltak (és ezt most ne értsétek félre). Nem rossz film, egyszer meg lehet nézni, de annyira nem volt emlékezetes. Mondjuk Rimbaud zsenialitását csodálom, hogy ilyen fiatalon iylen durvákat tudott költeni. Mondjuk az a szinkron tényleg érdekes volt.


7/10
10/10
valaki89 2011 jún. 27. - 22:32:49 10/10 Előzmény Hohenstaufen
Ez nem korfüggõ! Alföldinek sosem volt olyan komoly és mély hangja, hogy annyira elüssön ettõl a szereptõl, ráadásul max a szinkronrendezõt hibáztathatod, õ csak fel lett kérve erre a szerepre, nem õ állt sorba érte
Hohenstaufen 2011 máj. 14. - 06:01:11
Döbbenetes, hogy a filmben 16 évesként szerepeltetett Rembaud (Leonardo di Caprio) személyét Alföldi Róbert szinkronizálta, aki a film készítésekor 28 éves volt!!!! A fene egye meg!!!! Ne akarjunk már 28 évesen 16 éves tinit eljátszani, mert ez nem megy, legfeljebb vágyakban és képzeletben!!! Leonardo egyébként 21 éves volt akkor, õ sem 16 éves, mint a filmbeli szerepe, de megértem, hogy kiskorú szinészt egy ilyen szerepre nem lehetett találni, illetve nem lehetett szerepeltetni. Rendben. Leonardo "kamaszos" feelingje is rendben. De hogy 28 éves ember szinkronizálja egy 16 éves szerepét......hát ez már a pofátlanság netovábbja. Cirkuszi bohóc!
Cal 2011 jan. 16. - 08:58:33
Izgi volt irodalom órán végignézni:D
Melange 2010 okt. 02. - 15:55:07 Előzmény tamast2
Charles Baudelaire: Az albatrosz

Olykor matrózi nép, kit ily csiny kedvre hangol,
Albatroszt ejt rabúl, vizek nagy madarát,
Mely, egykedvû utas, hajók nyomán csatangol,
Míg sós örvényeken lomhán suhannak át.

Alig teszik le a fedélzet padlatára,
A kéklõ lég ura esetlen, bús, beteg,
Leejti kétfelé fehér szárnyát az árva
S mint két nagy evezõt vonszolja csüggeteg.

Szárnyán kalandra szállt, - most sántit suta félsszel,
Még tegnap szép csoda, ma rút s röhejre készt,
Csõrébe egy legény pipát dugdosva élcel,
Egy másik sántikál: hé, így röpûlsz te, nézd!

A költõ is ilyen, e légi princnek párja,
Kinek tréfa a nyíl s a vihar dühe szép,
De itt lenn bús rab õ, csak vad hahota várja
S megbotlik óriás két szárnyán, hogyha lép.

Nem a primér jelentéssíkon értetendõ.
perry 2010 szept. 18. - 19:22:06
Itt elenyészõ százalék k é p e s filmet ...
perry 2010 szept. 18. - 19:20:33
Kedves Balta!

Igaz, nem tisztem egyik védelme sem, de tény mindenki írhat mindent errõl szól egy fórum.
A gond csak abban van, ha úgy gondolja az illetõ , hogy az egy és örök igazság birtokában van.
Lelet populista=antielitista politikai ideológia szemszögébõl vizsgálódni és lehet
kritikai alapokról, esetleg mûveltsége biztos tudatában.
Abban sincs semmi kivetnivaló ha valaki utálja a nemi identitását egy olyan embernek, mûvésznek aki alkotást hozott létre, de eme megnyilvánulása miatt a másik ember szemében "csököttnek" számít.
Itt elenyészõ százalék filmet készíteni és nagyon kevesek képesek kritikusi felkészültséggel bírálni, maximum véleményük van és ezeket elmondják jobb estben az adott filmrõl jelen esetben.
Egymást gúnyos vagy maró iróniával szapuló hozzászólások pedig alapból jellemzõek az itt "véleményt" kifejtõ hsz.k többségére.
Mint kedves fórumozó kolléga írja:
"Miert baj az, ha valaki egyszeru? Ha minden egyszeru ember hallgatna es szegyelne magat, meg lehet ma sem talaltak volna fel az elektromossagot pl. es nem tudnal engem itt kiosztani."
Az egyszerû emberekkel semmi baj sincs , de azt sem hiszem , hogy egészséges ha egy másik ember megállapítása logikus és helyt álló azt támadásnak vélni.
Ez a film többet érdemelne mint két férfi homoszexuális vonzódásának üres birálata.
Balta 2010 szept. 18. - 17:49:04 Előzmény Balta
Annyit még feltétlenül hozzá tennék, hogy nagyon gyakori ez a "ha nem érteszt hozzá, minek kritizálod" és a "Megnézném te milyen filmet csinálnál" stb...
Szerinted szakácsnak kell lennem ahhoz, hogy azt mondjam sós a leves?
Összes hozzászólás