Tövismadarak

Bakancslistához adom
The Thorn Birds
amerikai drámasorozat, 1983

Értékelés:

191 szavazatból
Szerinted?

Egy sorozat, mely bemutatását követően szinte azonnal klasszikussá vált! Colleen McCullough ausztrál írónő regényét a század egyik legszebb és egyben legabszurdabb szerelmi történeteként említik az angolszász irodalomban. Egy katolikus pap és egy nő beteljesületlenül is beteljesült nagy szerelme áll a regény, illetve a belőle készült filmsorozat középpontjában, amely 1983-as bemutatása óta rendületlenül a mindenkori toplisták élén áll. A Magyar Televízió elsőként 1990-ben tűzte műsorra az amerikai tv-sorozatot. Bizonyára sok néző örömére és sokak ismételt kérésére - az elkövetkező hetekben újra figyelemmel kísérhetik Ralph és Maggie felejthetetlen szerelmének történetét.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Ralph de Bricassart
Meggie Cleary
Vittorio Contini-Verchese
Luke O'Neill
Fiona 'Fee' Cleary
Paddy Cleary
Anne Mueller
Bob Cleary

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Péterrrrrr szept. 16. 15:54:54 10/10 Előzmény nekemvanigazam
"-Meggie, amikor megláttalak tegnap este, szinte gyűlöltelek. Gyűlölt engem? Azért, mert felnőttem? - Igen. Igen. Ó, Meggie,mikor még kislány voltál, a saját gyermekemnek tekintettelek. Te voltál az életem virága. Az enyém lehettél. - Most is a magáé lehetek. Elvehet feleségül, hogyha szeret engem. - De jobban szeretem Istent. Ó, igen, szeretlek, Meggie, mindig szeretni foglak, de sohasem lehetek a férjed. Bár meg tudnám értetni veled, hogy mit jelent nekem az, hogy pap vagyok. Hogy Isten iránt olyasmit érzek, amit ember iránt nem voltnék képes érezni. - Irántam se? - Nem, nem tehetem, nem lehet. Isten veled, Meggie! - Menj csak, menj csak a te Istenedhez, úgyis visszajössz, mert én vagyok az, aki szeretlek!" Ez egy gyönyörű film, és nagy butaságot írtál.
10/10
Péterrrrrr szept. 16. 13:34:19 10/10 Előzmény nekemvanigazam
Na ne szórakozz! Csak egy kedves kislánynak látta a pap. Komolyan úgy hiszed, hogy a történet kitalálója pedofil kapcsolatot ábrázol a filmben? Pfff
10/10
fczolika máj. 01. 23:46:28 10/10
Nagyon szerettem ezt a sorozatot!
Dobor-Bognár Beáta 2019 febr. 24. - 13:23:55
Sziasztok.
Tudja esetleg valaki mikor vetítik a TV-ben újra a sorozatot?
Nagyon rég láttam, imádtam! ????
nekemvanigazam 2019 jan. 14. - 03:28:28
Huh, hát...valóban "gyönyörű" film, egy pedofíliából kiinduló kapcsolattal a főszerepben.
abisztriczky 2017 jan. 28. - 21:43:37
Most az RTL Klub adja le délutánonként.
10/10
Éva Práder 2016 aug. 24. - 19:48:19 10/10 Előzmény Rózsa Piros
A hiányzó évek egy része a regényben is szerepel, de a sok mindent beleírtak, ami idegen az eredeti alakok jellemétõl. Ralph pl. soha nem állt volna le vitatkozni, sõt verekedni Luke-kal. A regényben nem is találkoznak személyesen. A folytatást az tette lehetõvé,hogy eléggé megrövidítették az eredeti történetet, kihagytak szereplõket, pl. Meggie 2 fiútestvérét, akik ikrek, részt vesznek a II. világháborúban és egyikük súlyosan megsebesül. A regényben Frank nem hal meg a börtönben, hanem kiszabadulva megtört emberként tér haza Droghedára. A filmben túl nagy idõközöket ugranak át, pl. Dane 11 éves eredetileg, amikor megismeri Ralph-ot, és ekkor derül ki, hogy Fee régóta rájött ki a gyerek apja. Talán a tömörítés nem ártott a sorozatnak, csak a nagy siker okozta (meg az elmaradt "happy end"), hogy a közönség nyomására létrejött a folytatás. Németországban kifejezetten Tövismadarak-láz volt a 90-es években, szinte állandóan játszotta valamelyik TV-adó.
A "Hiányzó évek" erényének számít, hogy Ausztráliában forgatták, sok hiteles részletet mutat be az országról, de az,hogy R. Chamberlainen kívül minden szereplõ színész más lett, csalódást okozott.
fürmender 2016 aug. 19. - 12:54:37 Előzmény ehajno
Bizony így van ez. De sajnos az élet az ábrándozás megrontója.
napraforgó 2016 aug. 17. - 15:05:03
Akkor ezt az egyetlen alkalmat kihagyták a filmbõl...
Rózsa Piros 2016 aug. 17. - 14:03:57
Azért Meggie volt annyira okos,hogy egyetlenegyszer még visszament Luke-hoz(miután rájött,hogy terhes Ralphtól),és eltöltött vele egy éjszakát,emlékezetem szerint valami panzióban,és csak azután költözött haza Droghedára.Jól be is olvasott Luke-nak,hogy önzõ,pénzéhes stb,aki persze nem is értette az egészet,valami olyasmit gondolt,hogy "jó,jó a szex,de a barátokkal lenni,dolgozni az igazi".
Hogy a "Hiányzó évek"-et miért csinálták,az talány.Úgy vélem,hogy a Tövismadarak óriási sikerén felbuzdulva az alkotók úgy gondolták,hogy lehúznak róla még egy bõrt.Nem tudom,csak gondolom,hogy annak már nem volt sikere.Nem is lehetett,hiszen nem illik bele a történetbe.(Bocs,ha valaki másképpen látja!)
napraforgó 2016 aug. 17. - 09:42:43
Nekem ez az - eredetileg 4 részes - filmsorozat, amit most 10 részre szabdaltak annak idején nagyon tetszett, nagyon teljes volt. Nyilván a filmsiker miatt próbáltak készíteni a "hiányzó évek"-rõl egy eredetileg 2 részes, de aztán mégis négybevágva bemutatott sorozatocskát, jórészt más szereplõkkel. Ez meg sem közelítette az eredetit, és számomra sok kérdést vetett fel.
Miért ment vissza Meggie Luke-hoz, amikor az bejelentette, hogy birtokot vett?
Hogy nem jutott eszébe Luke-nak, hogy õ bizony nem hált együtt Meggivel a lánya születését követõen egyszer sem, így nem is lehet fia tõle? Ha az ember rendszeres házaéletet él valakivel, nyilván nem emlékszik minden alkalomra. De ez a férfi azóta nem feküdt le a feleségével, hogy Meggie teherbeesett tõle Justine- nal? hát... Hát hogy születhetett volna tõle még egy fiú is, érintkezés nélkül? De ebben a sorozatban Luke annyira odavolt, hogy jé, van egy fiam, örökösöm, stb. Lehet, hogy csak én nem láttam, de nem hiszem, hogy észrevette, hogy nem az õ fia... Mindenesetre a fiú volt az ürügy arra, hogy aztán Meggiet maga mellett tartsa. De nekem az egész annyira értelmetlen volt, hogy valaki 10 év után a semmibõl hirtelen felbukkan és ragaszkodik a "családjához"....
Rózsa Piros 2016 aug. 17. - 09:16:55
Meggie és Luke nem találkoznak már,Luke mindössze két levelet ír a sok év alatt Meggie-nek :..."még néhány év,aztán meglesz a birtok.."stb.stb.
A "Hiányzó évek"-bõl láttam egy részt ,de - miután olvastam a könyvet - képtelenségnek tûnt az egész,és - mivel a szerepeket már más színészek játszották - nem is tetszett.
Azért valamit még megemlítenék,ha nem veszed rossz néven,éspedig Meggie és a lánya kapcsolatát.A könyv errõl sokkal árnyaltabban ír,mert szerették õk egymást nagyonis,de Justine olyan önálló és erõs egyéniség volt már gyerekkorában is,hogy Meggie egyszerûen nem tudott hozzáférkõzni.Ezért leginkább csak hagyta menni õt a maga útján.De mindig ott volt benne az aggodalom,a féltés.Mosolygott Justine határozottságán "..mit tehet az ember,ha ilyen lánya van"-gondolta.
Ezenkívül sokat megtudunk a 2.világháború Ausztrál vonatkozásáról(Meggie iker öccsei harcoltak),a nagy aszályról,amikor közel 10 évig nem volt esõ,és az Ausztráliába nem való nyulakról,amiket biológiai fegyverrel sikerült írtani,--szóval érdekes nagyon.Amikor elolvastam a könyvet,azt gondoltam,hogy atyavilág,de csodás történet,gyönyörû gondolatokkal.
Rózsa Piros 2016 aug. 17. - 08:36:28
Tökéletesen leírta Napraforgó,hogy miért nem akarta Meggie elárulni Ralphnak,hogy Dane az õ fia.Hogy a könyvbõl idézzek:"De az Istenre,Ralph de Bricassart,arra az Istenre,akit jobban szeretsz,mint engem,sohasem fogod megtudni,mit loptam el tõled - és õtõle.Sohasem mondom el neked Dane-t.Õ az én fiam!"
Nem tudta megbocsájtani,hogy Ralph Istent választotta,és nem õt.Meggie amúgy is mindig hadakozott Istennel,a végén be is vallja az anyjának,hogy ..."le akartam gyõzni Istent..."
napraforgó 2016 aug. 17. - 05:13:24
Kicsit furcsának találtam annak idején a film világát. Gyönyörûen ábrázolták Meggie és Ralph atya szerelmét, valamint Luke O'Neil érthetetlen vonzódását a nehéz testi munkát végzõ, izzadt, félmeztelen férfiak iránt... Mindeközben a valóság meg az volt, hogy Richard Chamberlain az, aki a saját neme iránt vonzódott világéletében (élettársa az a "kispap", akit a filmben a szüzességi fogadalma megszegése miatt már püspökként valami istenháta mögötti vidékre számûz...), Bryen Brown pedig a valóságban a filmbeli Meggie férje és 3 gyerekének apja lett...
napraforgó 2016 aug. 17. - 04:28:15
Kérlek, írd még meg azt is, hogy az eredeti regényben Meggie és Luke O'Neil találkozik-e még valaha, vagy ott is ilyen nagy idõugrás van, mint a sorozatban?
----
Azt tudom, hogy A hiányzó évek (The Thorn Bird: The Missing Years) címén leforgattak egy új sorozatot, aminek a forgatókönyvírójaként az írónõt, Colleen McCullough-t jelölték meg. Ebben a folytatásban Meggie és Luke újabb közös próbálkozását mutatták be, de õket már más szereplõk személyesítették meg. Ralph atyát Richard Chamberlain játszotta továbbra is. Mivel a sztori az írónõ nevéhez köthetõ, ezért nem lehet puszta uténérzésnek tekinteni, mint pl. az Elfújta a szél folytatását, de számomra már akkoriban is csak nagyon szerény folytatás volt, kevéssé hihetõ történetként. Az újabb, sikertelen együttélés után Luke elveszi Dane-t az anyjától, és a bíróság az "apának" ítéli a fiúgyereket. Meggie az anyja tanácsa ellenére nem vallja be, hogy a fiú nem Luke fia, és csak nehezen, Ralph közbenjárására kapja vissza a gyereket.
Nekem ez a közbülsõ történet nem nagyon tetszett és annyira nem illeszkedik az eredeti sztoriba.
Nem tudom, hogy te olvastad-e mindkettõt, vagy a második könyvet már le sem fordították?
napraforgó 2016 aug. 17. - 03:56:05
nem értem, hogy Maggie miért nem akarja elmondani Ralph-nak, hogy az õ fia Dane? ---» én értem. Mert azt akarta, hogy EZ A fiú csak az övé legyen. Ha már Ralphról le kellett mondania - mert a férfi jobban szerette Istent, mint õt, akkor a tõle született fia volt az, akire minden szeretetét rázúdította (sajnos eközben fájdalmasan elhanyagolta a lányát, Justinet, aki egész életében éppúgy szenvedett az anyai szeretet hiányától, mint Meggie a saját anyja ridegségétõl...). Félt, hogy ha kiderül az igazság, vagy Ralph, vagy az Isten elveszi tõle ezt a kis lopott boldogságot. És valóban ez történik most, a fia Istent választja, hát inkább odaadja õt Ralphnak, reméli, hogy gondot fog viselni a fiára, anélkül is, hogy tisztában lenne az igazsággal. De hiába, mert Isten végérvényesen elveszi tõle a fiát, és Meggie egyedül marad.
Lilko03 2016 aug. 16. - 21:13:36
Megnéztem, 640 oldal, a 641. o. a tartalomjegyzék. Igazad van, nem olyan vékonyka, csak arra emlékeztem,hogy kb. 2 nap alatt olvastam ki anno, viszont a 10 rész még a 640 oldalhoz is sok.
Lukot szerintem is csak a pénz érdekli, más nem, családra egyáltalán nem vágyik, "napraforgó" tökéletesen leírja a jellemét.
Viszont én azt nem értem, hogy Maggie miért nem akarja elmondani Ralph-nak, hogy az õ fia Dane? Ha szereti a férfit, akkor nem akarná abban a hiszemben hagyni, hogy õ utána még lefeküdt Luke-kal, amikor pl. az anyja rögtön tudta, hogy Dane Ralph fia.
Rózsa Piros 2016 aug. 16. - 09:17:06
Az a helyzet,hogy Luke már kétszer próbálkozott Meggie elõtt .Mindkétszer gazdag örökösnõt akart feleségül venni,ám az örökösnõk édesapja mindkétszer meghiusította Luke ravasz tervét.Amit a könyvbõl idéztem elõbb,azonkívül az jött le még nekem a könyvbõl,hogy Luke tényleg a munkát szerette,a nagyon kemény munkát,mert akkor érezte igazán férfinak önmagát.Ja,és Meggie szerint még önmagát szerette,meg persze a pénzt.Nemcsak a saját keresetével rohant a bankba,hanem Meggie örökségével,és Meggie keresetével is.A nõk igazából nem kelletek neki,csak azért,hogy - mint igen jóképû férfinak - a hiúságát legyezgessék.(Ráadásul olyan pocsék szeretõ volt,hogy Meggie viszolygott a szextõl,de persze õ -mármint Luke-azt képzelte magáról,hogy remek az ágyban.)
napraforgó 2016 aug. 16. - 04:08:14
Köszi a választ.
Habár az a véleményem, ha Luke O'neil annyira ravasz, akkor nem önmaga kizsigerelésével, a birkanyírással, meg a cukornádaratással akar meggazdagodni, hanem valami könnyebb és esetleg kevésbé törvényes módot választ... Akkor pont jó lett volna a hozományvadászat is. Gondolom a 14 ezer ausztrál dollárból szép kis farmot kehetett volna venni akkoriban és akkor akár "birkásgóré" is lehetett volna.
Rózsa Piros 2016 aug. 15. - 21:45:09 Előzmény napraforgó
"Luke O"Neill ravasz és önhitt volt,hallatlanul keményen dolgozott,s iszonyatosan szeretett volna meggazdagodni......s páratlan buzgalommal látott neki célja megvalósításának,de az igazság az,hogy a szíve mélyén jobban szerette a pénzt,mint azt,amit megvehet rajta,nem a birtok,nem is a vele járó hatalom izgatta,hanem a növekvõ számsorok a betétkönyvben....Ha igazán birkásgóré szeretett volna lenni,akkor sose száll rá a földtelen Meggie Clearyre."
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu