Utazók

Bakancslistához adom
Passengers
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai sci-fi kalandfilm, 116 perc, 2016

Értékelés:

481 szavazatból
Szerinted?

Csodálatos a jövő. Az Avalon nevű űrhajó 5259 utassal a fedélzetén 120 éven át siklik elegánsan távoli célja felé, ahol az érkezők majd új életet kezdhetnek. Addig pedig a vele utazók biztonságosan lefagyasztva alusszák kiro-álmukat, és új otthonukban frissen, fiatalon ébredhetnek fel.
Elvileg.
A programba hiba csúszik, kiolvaszt két hibernációs ágyat, és két embert felébreszt. Jim (Chris Pratt) és Aurora (Jennifer Lawrence) maga sem tudja, miért és hogyan, egy hatalmas, néma űrhajó fedélzetén találja magát - és még 90 év van hátra, míg elérik úti céljukat.
Olyanok, mint két hajótörött, a lakatlan szigeten. De segítségben nem is reménykedhetnek. Saját erejükből próbálják megoldani a helyzetet, ám egyre újabb nehézségekbe és rejtélyekbe ütköznek.
Ha életben akarnak maradni, meg kell érteniük, mi történt velük...
Bemutató dátuma: 2017. január 12. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Jim Preston
Gus Mancuso fedélzetmester
Norris kapitány

Díjak és jelölések

  • Oscar-díj

    2017
    Legjobb látványtervezés jelölés
  • Oscar-díj

    2017
    Legjobb filmzene jelölés: Thomas Newman

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
LGD nov. 15. 00:01:23 7/10
Érdekes film. Hibái mellett ajánlom megnézésre. Amíg a drámai/emberi szál van a középpontban addig kifejezetten szép és érdekes történet (10/8.5). Egyszercsak azonban átvált a film hangsúlya scifire és onnantól elgyengül. Nem vészes, de érdekes lett volna tovább folytatni a drámai szálat, mert elég feszültséget ad a látványos effektek nélkül is. Mintha nem merte volna az alkotó végigvinni az eredeti gondolatot.
1/10
capt.nemo okt. 02. 19:39:21 1/10
ez nem sci-fi, hanem egy fantáziátlan bárgyúság, a szánalom-nevetség kategóriából..
Salzsalz szept. 29. 19:54:16 Előzmény Salzsalz
Nem szorultál a téma keretei közé.
Talán majd máskor.
Salzsalz szept. 29. 19:53:18
Sokat írtál magadról. Nem kértem.
Valamennyit a filmről is. Saját felvetéseidre adott kérdéseket felszólításként értelmezted.
Nem szorultál a téma ker
5/10
offtopic
sexykex szept. 29. 10:54:07 5/10 Előzmény Salzsalz
A konyhasó hétköznapi, természetes és egyszerű anyag. Te viszont egy kissé mesterkélten fogalmazol és nagyon-nagyon barokkosan. Nem illik hozzád a neved.
Szeretnék neked válaszolni, de nem tudok. Nekem addig tart a film, amíg képes vagyok elhinni, hogy az akár meg is történhetne. A látványorientált jövőmesék általában nem ilyenek. Az Utazókat majd egy éve láttam és nincs semmi okom, hogy emlékezzek rá. Akkori véleményem is azt tükrözi, hogy nem tetszett különösebben. Egy látványos, szimpla mesefilm, amiből én nem vezetnék le nagy tanulságokat.

Viszont, ha tegnap láttam volna, se tudnék ilyen nyakatekert kérdésekre egyszerű válaszokat adni. Ám lásd, mit meg nem teszek érted, mégis megpróbálom! (A filmtől függetlenül.)
1./ Tehát: korábban önző voltam, átvertem valakit, de később megkedveltem, megszerettem ezt az embert. A kérdés: jóvá tehetem-e ezt valamilyen módon? A válaszom: igen. Ha nagyon megszerettem, akkor mindent el fogok követni, hogy megbocsásson. Azonban először meg kell ismernem. Tudnom kell, hogy mi a megfelelő módszer a kiengesztelésére. Van, akinél az őszinteség a nyerő van, akinél az, ha lemegyek kutyába. Van, akit szexuálisan is el kell csábítani és van, akivel elég elhitetni, hogy kizárólag a különleges lénye miatt változtam meg. Szóval én például nem változnék, de átverném újra, hogy ő is megszeressen.
2./ A második kérdés nagyon bonyolult. (Mi az a „futóponyvaszalag”? És milyen a „Marveli futóponyvaszalag”? Vajon „az életút szándékos meghiúsítása” az öléssel egyenértékű?) Rémlik, hogy egy technikai hiba felébreszti a fickót, aki megunja, hogy egyedül van, ezért felébreszt egy nőt. Sajnos balfék a csávó és lebukik. Ezzel konkrétan megkockáztat egy miskárolást.
Gondolkozzunk! Én el akarok jutni az álmaim bolygójára, az mocsok meg felkölt. Ha amúgy tetszik a nyavalyás, akkor kicsit eljátszadozok vele és ráveszem utána, hogy altasson el újra. Ha erre nincs technikai lehetőség, akkor tönkreteszem az életét – pontosan úgy, ahogy a feleségek szokták – de azért néha lefekszek vele. Azonban, ha egy görbelábú, ragyás kis mitugrász – persze technikailag attól még lehetne használható valamire – akkor éktelen haragra gerjedek, kiherélem, és csak akkor adom vissza a golyóit, ha el tud altatni. Eunuchként is jó lehet még valamire, ha esetleg később mégis megbocsájtok. Ki a fene akarna gyereket szülni a világűrben? Ki a fene szeretné, ha fuldoklók próbálnák magukkal rántani? Ki a fene tudná, hogy a gyűlölet egy olyan helyzetben segíti, vagy gátolja a túlélést? A gyűlölet is jó lehet valamire.
3./ Bocsi, de ez a harmadik kibogozhatatlanul zagyva. Már „a kiválasztottságunk miatti határozott megérzésünk”-nél félresiklottam és totál vaksin próbálom kitapogatni a helyes irányt. Arra gondolsz, hogy valamelyiküknek, vagy mindkettőjüknek megtetszett a karantén? Vigyázz, mert nem mindenki tűri jól a bezártságot. Én nagyon bírom, de kiver a víz a gondolatra, hogy egy locsifecsi állandóan a nyomomban lesz. Mit főzzek? Mit ennél meg? Milyen volt a tegnapi krumpli? És a tegnapelőtti azzal a kis szósszal nyakon öntve? És, ha ma nem ennénk, mert elhízunk? És, ha inkább szeretkeznénk helyette, mint tavaly nyáron? Emlékszel? Talán mégis inkább elaltatnám.
4./ Végül! Annak ellenére, hogy az utolsó kérdésed sem értelmesebb a többinél, azt mondanám, hogy én nem szívesen fogadok el áldozatot senkitől sem. Főleg nem a szeretteimtől. Áldozat és áldozat között azonban óriási különbségek lehetnek. Az egyik lehet ésszerű, a másik értelmetlen. Nagyon át kell gondolni, ha erre lehetőségünk van a cselekedeteinket és az írásainkat is.
Salzsalz szept. 28. 21:09:38 Előzmény sexykex
Az már nem dráma, hogy a korábbi egoista az áldozatát megszeretve képes bármire, amivel korábbi vitatható döntését jóvá teheti?
A Marveli futóponyvaszalagról gördült le a felismerés, hogy az életút szándékos meghiúsítása miatt érzett halálos gyűlölet fölösleges, mert a fuldoklót sem ítélhetjük a görcsös kapaszkodásáért?
Esetleg szentimentalitás, hogy a kiválasztottságunk miatti határozott megérzésünket félre tesszük, mert személyiségünknek valójában megtetszik a korábban fájó életfogytig való bezártságra ítéltetés?
Bugyuta döntés el nem fogadni szerettünktől a legnagyobb áldozatot, amit csak hozhat, hogy mi nélküle, de már szabadon folytathassuk bizonytalan utunkat az ismeretlenbe?

Salzsalz szept. 28. 20:07:04 Előzmény retrojedi
Megoldásod nem nélkülözi a fantáziát, csak sajnos a film nem egy szabaduló szobából való kimenekülésről szól, hanem egy fantasztikus környezetbe helyezett emberi - párkapcsolati drámáról.
Mp33 szept. 19. 17:54:20 Előzmény szabzero
BOJLER
Azért árulta el az android a titkot, mert azt mondta neki a férfi, hogy nincsenek titkaik a lánnyal.
BOJLER vége
9/10
retrojedi szept. 02. 22:44:32 9/10
Elég jó film, messze kiemelkedik a 2010-es évek scifi-jei közül.
Második megnézésre egyébként beugrott a szitu megoldása (spoiler, csak megtekintés után):

A végén felfedezik az orvosi gép menüjében a hibernáló funkciót. Nem tisztázott hogy a művelet után a gépből ki lehet-e emelni a pácienst és áthelyezni az egyik, a hibernáció fenntartására alkalmas tárolóba (amiben a szereplők eredetileg is utaztak, amikben felébredtek). Ha igen, akkor csak annyi a teendő, hogy sorra felébresztenek egy-egy újabb utast (lehetőleg a személyzet tagjai közül) aki őket az orvosi géppel visszahibernálja és elhelyezi a hosszú távú tárolóban, majd néhány hónapot 'virraszt' és felkelti a saját helyettesét, aki őt hibernálja és így tovább... Ezáltal minden felébresztett csak néhány hónapot 'veszít' és gyakorlatilag nagymértékű extra öregedés nélkül érnek célba.
Ha nem lehet az orvosi gépből a hibernáltat kivenni, de felébreszteni igen (ami a sztori szerint egyszerűbb eljárásnak tűnik), akkor pedig a két szereplő váltásban használhatja, így csak 45-45 évet öregednek a megérkezésig, és még megláthatják a bolygót ahová tartottak. Ha a váltásoknál egy hónapig együtt vannak, 45 év alatt az is épp elég lehet.
Szóval én várom a 2. részt...


10/10
gotha aug. 10. 18:15:07 10/10
nagyon jó kis film, látványos és érzelmes. Az utolsó fél perc szinte felkavaró. 10 pont
darabosbéci jún. 11. 15:34:14
Jaj, Istenem, hol is kezdjem. Talán ott, hogy mennyivel jobb mozi lett volna ez, hanem ezt a szerencsétlen Dzsennifer Lórencet dobják be a főszerepbe. Szegénykémről annyira lerí, mekkora ripacs, hogy kínszenvedés végignézni, mennyire unalmasan teljesíti "színészi" játékát. A legjobb rész persze az számomra, amikor Arthur közli vele az igazságot XD Szinte öröm nézni a felpüffedt arcára kiülő torz elképedést. Hiába, tipikusan az a nő, akit egyszer Harvey Weinstein a szereposztó diványon jól megcsinált, ő meg ezzel elhitte magáról, hogy Oscar-díjas filmikon. Sajnos a látszat csal. Nála is.
7/10
Midnight67 jún. 11. 00:22:00 7/10
Love story az űrben. Nem vagyok sci-fi rajongó, de ennek a képi világa megfogott a film elején, így itt ragadtam. Kellemes szórakozás egyszeri megtekintésre.
9/10
szabzero jún. 05. 10:15:42 9/10
Bejött ! Jó a sztori, jó a megvalósítás, 9 pont ! SPOILER ! Artur a csapos ugyan miért árulta el Aurora-nak a dolgot ? Előtte azt mondta Jim-nek, hogy nem tesz ilyet, hisz úriember.
9/10
hurvinka jún. 04. 21:58:08 9/10
Nagyon jó film, szerintem.
7/10
TomiBoy99 máj. 18. 23:52:30 7/10
Most láttam először a filmet, és bár nem vagyok túlzottan oda a világ megmentős sci-fi filmekért, ez a film lekötött, legalábbis egy ideig. Egyszer mindenképp érdemes megnézni.
*SPOILER* Próbálok nem szőrszálhasogató lenni filmnézés közben hiszen végérvényesen is egy filmről van szó nem a valóságról. Nagyon szép drámai kezdés volt. Nekem érdekes módon akkor kezdett egy kicsit lapossá válni amikor a néger csávó megjelent benne a semmiből. - hogy 6 kerek percig szerepeljen aztán meghaljon szegény fazon.

Hibák is voltak, pl. szegény Chris Pratt igazán hősies volt amikor kinyitotta azt a kaput, de ha a nagymama pulcsiját veszi is fel, akkor is széndarabbá égett volna hogy azután megfázzon a -200 fokos űrben, lékelt ruhával. De persze ezt túlélte egy sorozat újraélesztéssel. Na mindegy...
Egyszeri megnézésre tökéletes film ahogy már azt írtam.
9/10
comment.elfy ápr. 19. 10:50:43 9/10
Lehet, hogy éppen jó hangulatban kezdtem el nézni, de nekem nagyon bejött ez a film. Nyilván meg lehetett volna jobban is csinálni, vagy úgy elkészíteni, hogy az emberben ne maradjon annyi kérdés a végén, de alapvetően izgalmas és elgondolkodtató film.
Kicsit olyan, mint egy modern robinzonád. Tetszett, hogy nagy hangsúlyt fektettek az emberi érzésekre egy ilyen helyzetben, és nem csak akcióból állt az egész film.
7/10
Dörflinger márc. 29. 21:00:55 7/10
Nézhető film... Érdekes, lekötötte a figyelmem annak ellenére, hogy alig van benne szereplő. Egyszer érdemes megnézni. 7/10
10/10
expa márc. 15. 21:11:22 10/10
Baromság amit írsz. Az egész film jó...
9/10
csmya 2019 dec. 29. - 18:17:16 9/10
Jó film volt.
A film végén nagyon hiányzott nekem, hogy nem esett szó arról hogy születtek-e gyerekek.
Jó lett volna ha úgy fejezik be a történetet hogy hogy teltek el az évek amit együtt éltek le.
A film sztorija jó volt, kivitelezés is jó volt,bár a bakikat én is észre vettem amelyeket az előző hozzászólok írtak.
7/10
Cinem_art 2019 nov. 27. - 16:05:05 7/10
Ha a fedélzet-mester ébred fel elsőnek, akkor észlelve a hibát megkereste volna azt, megjavítja és újra hibernálja magát. Kész, ennyi! De akkor nincs sztori. Ezért minden a kapcsolati szál köré lett kitalálva és felépítve. (Lásd a kettővel ezelőtti kommentemet.) Még a sok logikai bukfenc árán is. Azokon meg úgy is könnyen átlépnek a hollywoodi filmekben.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu