Vérvonal

Bakancslistához adom
Mýrin/Jar City
16 éven aluliak számára nem ajánlott izlandi-német-dán krimi, 93 perc, 2006

Értékelés:

23 szavazatból
Szerinted?

Egy genetikai kutatóintézet alkalmazottja elkeseredett kutatásba kezd a hivatalos iratok között, hogy magyarázatot találjon kislánya agybetegségének eredetére. Ezzel párhuzamosan Erlendur nyomozó vizsgálatot indít egy öregember meggyilkolásának ügyében, aki meglehetősen bizarr életet élt sötét alagsori lakásában. Ez az első látásra teljesen szokványosnak tűnő eset összekapcsolódik egy harminc évvel korábbi rejtéllyel, ami egy négyéves kislány halálát lengi körül. Úgy tűnik, a gyilkost csakis a magányos farkas, Erlendur kerítheti kézre (akinek eközben drogfüggő lányával is rendeznie kell viharvert kapcsolatát), bármilyen árat is fizessen érte.
Bemutató dátuma: 2009. szeptember 24. Forgalmazó: Szimpla Film Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
odinn 2015 nov. 03. - 15:21:11 Előzmény alor
Ez egy régi topik, de hátha valaki belefut.
Azért hívják õket egy néven, mert egy nevük van, a keresztnév. A nevük második eleme, amit sokan családnévnek hisznek, azt mutatja, kinek a gyerekei, Izlandon ugyanis alapból nincsenek családnevek.
Ha Thorkell fia Eirikur lesz, akkor õ "hivatalosan" Eirikur Thorkelson, de az õ fiát már Sveinn Eiriksonnak fogják nevezni.
7/10
alor 2010 júl. 02. - 22:04:07 7/10 Előzmény godlike
Nemreg megvettem a konyvet 2 masikkal egyott ugyanattol az irotol, remelem jo lesz :)
dakota_moss 2010 ápr. 09. - 16:22:27 Előzmény alor
Az izlandi nyelvben az emberek vezetéknevéhez kapcsolódik a -son vagy a -dóttir rag(?), attól függõen, hogy fiúról vagy lányról van szó. Nincs mindenkinek egy neve.
Az idõjárást meg gondolom megszokták már:) Ez olyan, mint amikor idejön egy afrikai és 15 fokban is meleg sapka a fejét és konkrétan didereg (személyes tapasztalat) - nincs hozzászokva.
godlike 2009 okt. 17. - 22:43:58 Előzmény alor
a könyv elején külön kitérnek az izlandi névadási szokásokra. valószínûleg ez egyfajta izlandi humor, amit mi nem érthetünk.
a könyv amúgy jó, ajánlom mindenkinek!
Koztom 2009 szept. 25. - 00:55:02 Előzmény eucrow
Üdv.

Nemrég jöttem ki a moziból / Toldi, hárman voltunk :( / a film: Nem csalódtam, én ugyan nem olvastam a könyvet, de sokat hallottam a filmrõl, megvan a sajátos hangulata, teljesen hihetõ, hétköznapi a történet. Egy alig 300.000 lakosú országban, ahol valamilyen ágon elég nagy a „vérvonal” elõfordulása, nagyon aktuális. Jók a szereplõk, a hangulat sajátos, szürke,egyfajta bepillantás ebbe a világba. Kár , hogy ilyen késõn jutott el hozzánk. Szerintem legközelebb a Duna tévé vagy a Mtv2 éjszakai filmjei között fog felbukkanni, mert talán oda is való.
eucrow 2009 márc. 24. - 16:24:58
Én csak a könyvet olvastam, de jobbra számítottam. Valószínûleg túl nagyok voltak az elvárásaim.
rucipla 2009 jan. 08. - 22:21:54 Előzmény alor
Még nem láttam a filmet, de biztosan meg fogom nézni, mivel olvastam az alapját képezõ könyvet. Mindenkinek ajánlom aki rajong a krimikért! A könyvben az egész nyomozás egy hideg, rideg környezetben zajlik, mégis tele van emberi érzésekkel. Remélem a film is vissza fogja adni ezt a hangulatot, és nem fogok benne csalódni! Nézzétek meg!
7/10
alor 2008 okt. 03. - 11:21:31 7/10
Furi, hogy senki sem írt róla.
Érekes egy film, az izlandi nyelv szokatlan, és mókás. Nekem összességében tetszett a film.
Persze voltak dolgok, amiket nem értettem, pl. *SPOILER* miért flangál egy rendõr fegyver nélkül, fõleg, ha veszélyes bûnözõt üldöz? Miért hívnak mindenkit egy néven (nem tudom, hogy ez a kereszt, vagy a vezetéknevük volt). Miért járnak izlandon, olyan vacak idõben úgy, mint mi egy kellemes tavaszi napon? *SPOILER VÉGE*

A történet nem lineáris, és ez az elején bezavar, és a végén jövünk rá mindenre. A nyomozás néha olyan akadozónak tûnt, és össze-vissza ugrált a nyomok közt. S nem mindig volt miden világos.

Azért érdemes megnézni a filmet.