Volt egyszer egy téka

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 90 perc, 2018

Értékelés:

29 szavazatból
Szerinted?

2018. január 31-én 22 évnyi működés után végleg bezárt az Odeon videotéka a budapesti Corvin moziban. Ezzel a VIII. kerület, utolsó legendás art videotékája is lehúzta a rolót, s az Odeon tékahálózat lassan a történelmi múlt részévé válik. Mindez jó alkalomként szolgált ahhoz, hogy néhány lelkes volt tékás és filmkedvelő emléket állítson nem csak az Odeon téká(k)nak, hanem az egész videókorszaknak, a nyolcvanas évek VHS aranykorának.

A Volt egyszer egy téka laikusoknak, fiataloknak is szórakoztató nosztalgiautazás, amelyben egykori tékások, törzskölcsönzők, ihletért betérő filmkészítők mesélnek a kölcsönzés bájáról, bebizonyítva, hogy a VHS-nek is létezett reneszánsza, bemutatja, mi fán termett a kölcsönzés, tiszteleg az összes tékás és szeretett vagy éppen macerás kölcsönző előtt. A filmben mások mellett olyan ismert médiaszemélyiségek, filmesek, színészek is megszólalnak, vagy közreműködnek, mint Rudolf Péter, Hajós András, Simon Kornél, Puskás Peti, Mucsi Zoltán, Pálfi György, Mátyássy Áron, Miklauzic Bence, Gigor Attila, Orosz Dénes, vagy éppen az egykori profi ökölvívó világbajnok Kótai Mihály.

A Volt egyszer egy téka nem csupán beszélő fejekkel terhelt anekdotázás, hanem számos vizuális geggel, a VHS-hordozóra jellemző poénnal teletűzdelt, külön elkészített blokkokkal, és archív anyagokkal kiegészített vizuális patchwork, ami közé nem átallunk még pár másodperces tékás filmjeleneteket is néhol betoldani (mert valahol a filmismeretnek is ki kell ütköznie). A Volt egyszer egy téka világpremierje a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos programjában lesz.
Bemutató dátuma: 2018. szeptember 27. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
janderka 2021 dec. 22. - 23:38:26

Mucsit, hogy baszná fejbe egy villamos.


György Kádár 2020 szept. 20. - 05:11:41
10 perc is sok lett volna ebből.
Quantumleap 2019 júl. 05. - 07:16:01
Még nincs semmi hely, ahonnét le lehetne tölteni vagy online megnézni?
7/10
pihes 2019 jún. 27. - 14:51:25 7/10
Számomra élmény volt nézelődni az akkori időkből. Egyfajta retro érzés. Nem volt az rossz!
Szinte ma, bármit megnézhetsz minőségileg hibátlant, ez az igazi, de nem ugyanaz a kör!
Nekem tetszett!

7/10
laszloagi35 2018 nov. 20. - 18:03:05
Ma nov. 20. van!
Midnight67 2018 szept. 27. - 22:39:20
Abban épp lehet valami, hogy elfogynak a témák, anno egy filmcím alapján azonnal vágtuk, hogy mi is az, most meg ugyanazon vagy legalábbis hasonló címmel fut sok minden, a remaketől a sorozattá formálásig, stb.
Azt ellenben nem hiszem, hogy politikai okok miatt nem adnának le filmeket a mozikban, hiszen manapság a filmvásznon már minden mehet, ami csak elképzelhető, ellentétben mondjuk a 70-es évekkel...(lásd pl. : Halálfejesek, 1967).
https://asanisimasa.blog.hu/2009/11/23/gonosz_motorosok_halalfejesek_1967
Inkább nincs rá igény, hiszen egy vígjátékot meg lehet nézni otthon is a neten, moziba már legfeljebb a "sok-D"-s, látványos, nagy képernyőt igénylő extra filmek miatt érdemes beülni (popcornt meg otthon is lehet készíteni a mikróban..:).
Idézhetem a reklámot, ami sajnos sok mindenben igaz: "Kár, hogy a régi jó dolgokból mára nem maradt semmi"..
Persze, kaphatunk helyette valami mást, valami újat, de a kérdés az, hogy öreg korunkra melyikre fogunk emlékezni.
DoctorMorreau 2018 szept. 27. - 09:49:43 Előzmény Midnight67
Szerintem ez azért is van, mert elfogytak a témák... Ma is tudnának filmeket alkotni, de megváltozott a világ.
Például már bizonyos vígjátékokat nem vetítene le a mozi, mert olyan viccek voltak egyes filmekbe, amelyeket ma politikailag inkorrektnek tartanának.
Midnight67 2018 szept. 26. - 21:42:12 Előzmény DoctorMorreau
Azért -akárhogy is nézzük- másfél-két évtized egy emberöltőt számítva nem kevés.
Nálam huszonpár-harminc éves koromra esett a VHS-korszak, most már 50 vagyok..
Ha előkotrom az akkori filmjeimet nosztalgiából, olyan, mintha most lett volna. De ha jobban belegondolok és megtekintem az "évjáratot", bizony nagyon is elkeserítő, hogy elment az a több, mint húsz év.
Azt sem szabad kihagyni, hogy az akkori filmek jelentős része bizony még ma is megállja a helyét, (adják is őket szorgalmasan a mozicsatornákon), akkor még CGI nélkül is tudtak remek filmeket alkotni. Sokszor szívesebben újranézek egy 80-as, 90-es években készült filmet, mint egy 2000 utánit (persze, bőven vannak azért kivételek is).
DoctorMorreau 2018 szept. 18. - 22:20:10
Nagyon gyorsan változik a világ... Úgy beszélünk a "téka"-korszakról, mintha minimum egy egész évszázadot határozott volna meg, közben igazán másfél, max két évtized volt.

durva.. lehagyjuk önmagunkat...