Film

Zongoralecke

/The Piano/
új-zélandi-ausztrál-francia romantikus dráma, 121 perc, 1993 16 éven aluliak számára nem ajánlott
  • f

Értékelés:

193 szavazatból
Szerinted?

1851-ben Ada, a néma skót asszony Új-Zélandra utazik a kislányával, ahová levelezés útján adta férjhez az apja. A lánya mellett egyetlen dolgot visz magával, ami fontos a számára, a zongoráját. A férje, Alisdair Stewart azonban egy nyers telepes, aki nem osztja újdonsült felesége zeneimádatát, és eladja a zongoráját a szomszédjának. Amikor Ada vissza akarja szerezni a hangszert, George Baines arra kéri, adjon neki zongoraleckéket. Hamarosan barátság, majd szenvedélyes viszony alakul ki köztük.

Forgalmazó: Mokép

Stáblista:

Szereplők

Ada McGrath
George Baines
Alisdair Stewart
Morag nagymama
Flora McGrath

Alkotók

Díjak és jelölések:

 • BAFTA-díj (1994) - Legjobb női alakítás: Holly Hunter
 • BAFTA-díj (1994) - Legjobb jelmeztervezés: Janet Patterson
 • BAFTA-díj (1994) - Legjobb látványtervezés: Andrew McAlpine
 • Cannes-i fesztivál (1993) - Legjobb női alakítás: Holly Hunter
 • Golden Globe-díj (1994) - Legjobb színésznő - drámai kategória: Holly Hunter
 • Oscar-díj (1994) - Legjobb női alakítás: Holly Hunter
 • Oscar-díj (1994) - Legjobb női mellékszereplő: Anna Paquin
 • Oscar-díj (1994) - Legjobb eredeti forgatókönyv: Jane Campion
 • BAFTA-díj (1994) - Legjobb hang jelölés
 • Golden Globe-díj (1994) - Legjobb filmzene jelölés: Michael Nyman
 • Oscar-díj (1994) - Legjobb vágás jelölés: Veronika Jenet
 • Oscar-díj (1994) - Legjobb operatőr jelölés: Stuart Dryburgh
 • Oscar-díj (1994) - Legjobb rendező jelölés: Jane Campion
 • Oscar-díj (1994) - Legjobb film jelölés: Jan Chapman
 • Golden Globe-díj (1994) - Legjobb forgatókönyv jelölés: Jane Campion
 • Golden Globe-díj (1994) - Legjobb női mellékszereplő jelölés: Anna Paquin
 • BAFTA-díj (1994) - Legjobb filmzene jelölés: Michael Nyman
 • Golden Globe-díj (1994) - Legjobb rendező jelölés: Jane Campion
 • BAFTA-díj (1994) - Legjobb rendező jelölés: Jane Campion
 • BAFTA-díj (1994) - Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Jane Campion
 • BAFTA-díj (1994) - Legjobb film jelölés: Jane Campion
 • Golden Globe-díj (1994) - Legjobb film - drámai kategória jelölés
 • BAFTA-díj (1994) - Legjobb vágás jelölés: Veronika Jenet
 • BAFTA-díj (1994) - Legjobb operatőr jelölés: Stuart Dryburgh
 • Oscar-díj (1994) - Legjobb jelmeztervezés jelölés: Janet Patterson

Vélemény:

szavazat: 10/10 2016 júl. 16. - 16:59:30
2016 júl. 16. - 16:59:30
Gyönyörû film.
2016 febr. 19. - 11:37:31
2016 febr. 19. - 11:37:31
Hát igen, méltán megérdemelt a sok díj.Hangszertudás és handicap ábrázolás együtt biztos befutó az Oscarra. Viszont én adtam volna az operatõrnek is, sok mindenért, a tengerparton összefutó lábnyomokért, a hetes számú képért, ami olyan, mint egy festmény, az óceán mélyén békésen megpihenõ zongora képéért, és még sok minden másért is, talán az egészért, mert ennek a filmnek kiemelkedõ a látványa, és oké, hogy a tervezõ megkapta, de azt meg is kell tudni valósítani.
Az alakítások messze magasan a léc felett vannak ebben a filmben, azoké is, akik kaptak, és azoké is, akik nem kaptak érte, mert pl. Sam Neill is bámulatosat alakít ennek a gonosz szörnyecskének a bõrében.

Ez a film engem mélyen érintett, és bár ritkán nézem, de semmiképp nem egyszer nézõs film.
szavazat: 10/10 2016 febr. 17. - 22:50:30
2016 febr. 17. - 22:50:30
Jessm nagyon szépen osszefoglaltad :) A ma esti boldogsághormonbevitelem megvolt :) Szerintem ez egy olyan film, amit nem elég egyszer megnézni. Tetszett a befejezés. Csodás volt az a kép is, amikor csónakra szálltak zongorástul. A sok sáros és mocskos jelenet után, mintha mindent tisztára mosott volna a tenger.
2015 júl. 29. - 19:41:48
2015 júl. 29. - 19:41:48
Szerintem nagyon jó film és megérdemelten kapta a rengeteg díjat.
A 10-es skálán 10 pont (ts:10).
szavazat: 10/10 2014 dec. 28. - 17:27:37
2014 dec. 28. - 17:27:37
Nagyon különös hangulatú film. Végig fojtogat a némaság és elszigeteltség érzése. Három magányos emberrõl szólt nekem, de amig a férje maga is tehetett magányról, hiazen nem volt valami kedves senkivel. Addig Ada,George kényszerüségbõl voltak egydül. Szép volt látni, ahogy lassan egymásba szeretnek. Ada és a lánya kapcsolata szorosága is megható volt,
A zongora behajítása arról szólt, hogy elengedi a némaságot, és hogy csak zenével kommunikájon, tehát kilép az elszigetletségbõl A lányáért és George miatt.
Holly Hunter arcáról olvasni lehetett a gondolatokat.

Egyszóval gyönyörü film ( 10/10 ) De nem való mindenkinek, aki nem szereti a lassú filmeket,az falra fog mászni tõle.
2014 nov. 12. - 01:06:59
2014 nov. 12. - 01:06:59
Köszi az Edith-et! Hû de melléfogtam. Nõ a rendezõ!! Hát persze. És nem egy beteg barátnõjének címezi hanem az édesanyjának! Ez még érdekesebb.
2014 nov. 12. - 01:04:14
2014 nov. 12. - 01:04:14
A kislány szerintem drága volt. Okos is, mikor az üzenetet nem akarta elvinni. nekem olyan volt mintha õ anyáskodott volna az anyja felett, mert az olyan gyerek volt. Õ tudta hogy ebbõl baj lesz, szerontem nem a szeretét fééltette az új pasitól, hanem elég nagy volt már ahhoz hogy tudja, ezt nem szabad, ha a papa eg másik férfi, ás mehg is lett tiltva, akkor az anyja nem küldözgethet násnak semmit. Õ egy nyugodt családot, biztonságot szeretett volna maga köré. De a nõ olyan szerencsétlen volt, hogy erre nem is tudott figyelni. Beszûkült látásával csak az éppen megtapasztalat újat, magának kellemest hajkurászta. Soha egy percet nem vívódott azon hoyg a gyerekének mi lenne az érdeke, egyetlen jelenet nem volt, amibõl azt látszódott volna hogy a gyerekére magát félretáve, önzetlenül tudott volna figyelni. Pl átérezni hog milyen szörnyû lehetett neki átélni a brutalitást, vagy hogy egyáltalán felmerült volna benne, hoyg mit sejthet a lánya a zongoraleckék alatti történésekbõl, vagy hoyg féltette volna a maoriktól, vagy vmi, szóval nem anyásan viselkedett na. Alig foglalkozott vele (az esti hancúrokon kívül, ami nekem szintén öncélú volt) éretlen, csak magával törõdõ szemlyiség. A kislány személye ehhez képest meglepõen egészségesnek van megírva.

Szóval szerintem is egy mélyen sérült és szeretni alig tudó emberrõl szól a film, és ezért ilyen nehezen nézhetõ, sivár a film, mert a fõszereplõ lekivilága is ilyen. Szenvedés az õ szemén keresztül látni a világot. Szerintem a nõ bárkibe beleszeretett volna, aki közeledik hozzá. A kapcsolat George-gal csak a zongorája miatt kezdõdött, amiatt "hagyta" hogy tapogassa, és ezáltal mégis megnyílt benne vmi, mert ez neki vmi új volt gondolom, hogy vki szereti õt és a megtapasztalt testi dolgok tudtak benne elindítani vmi szeretetfélét (nem maga George személye), amihez utána foggal-körömmel ragaszkodott, éretlenül, bután, átgondolatlanul. Persze jól tette, ez volt neki a kiút, mint ahoyg láttuk.

Hû, nekem az nem jött le elsõre a filmbõl hoyg a magát zongorához kötözés és tengerbe rántatás elõre eltervelt volt. Más szerint is? Ha igen, ez azt jelenti hogy a csaj mégse tudott mit kezdeni ezzel az új szeretettel, megint csak a sérültségét mutatja, hogy berezelt az új élet kepujéban? Egyrészt mndent figyelmenkívül hagyva rohan a szerelméhez, aztén mikor megkapja, a vízbea karja magét vetni . Bár igaz hoyg késõbbmondja hoyg "mégiscsak az életet választotta", de én szeretném azt hinni, hogy nem szándékosan akart belefúlni, hanem csak tudat alatt rezelt be, régi berögzültségbõl, véltelnül rátekeredett és a vízben eszmélt hoyg õ mégicsak az életet akarja.

Én végiszenvedtem a filmet, hogy mi a francnak nézem meg egy ilyen szerecsétlen ember szenvedéseit, és a tengerbõl felúszásnál kezdtem feloldódi, mikor meg a kendõ alatt gyakorolt, vmiféle katarzist érezni, hogy na akkor mégis érdemes volt végigszenvedni a filmet. Ezért a végén külön mérges voltam a rendezõre hoyg mégiscsak azt hozta ki belõle, hogy mégse tud kijönni a magányából. Ti is ezt láttátok az utolsó mondatban? Nektek az mennyire volt súlyos lehúzó sötét? Mit gondoltok Ada újjászületett életérõl, tud boldog lenni, és mennyire?

Engem is érdekelne ki az az "Edit", akinek címezve van a film. Én arra tippelek, hogy a redezõ vmi korábbi beteg csaja (hacsak nem felesége) lehetett.

UI: Amúgy szerintem tök jó lenne, ha a hozzászólásokban a filmbeli karakterekrõl beszélnénk, ki hogy értelmezi az egyes szereplõk viselkedését pl. Én sokkal szívesebben hallanék errõl, mint azt hoyg 50-szer elolvassam azt hogy hány embrenek tetszett és hánynak nem. Arra ott van a szavazás nem? Vagy egyedül vagyok ezzel az igényemmel?

üdv
2014 nov. 12. - 00:11:03
2014 nov. 12. - 00:11:03
A "For Edith" ajánlás a rendezõnõ édesanyjának szól.
(http://en.wikipedia.org/wiki/Talk%3AThe_Piano, http://hu.wikipedia.org/wiki/Jane_Campion)
2014 nov. 11. - 16:38:00
2014 nov. 11. - 16:38:00
"A férjrõl kiderül, hogy egy nyers telepes, aki nem osztja újdonsült felesége zeneimádatát, és eladja a zongoráját szomszédjának,.."
a bunkó barbár szemétládája!
szavazat: 9/10 2013 dec. 13. - 11:30:06
2013 dec. 13. - 11:30:06
Teljesen a hatása alá kerülve ocsúdtam a film végén. Nem is biztos, hogy pontosan tudom, vagy érdemes elemeznem, hogy mi ragadott meg olyan mélyen e különös hangulatú filmben. Legalább 8 pont.
Visszagondolva mégis felmerült bennem néhány gyakorlatiasan zavaró spoiler kérdés:

*** SPOILER !!! ***

- Nem értettem, hogy a bedobása elõtt miért nem vették le a zongoráról a kötelet? Az a kötél jelentõs értéket jelent egy hajóban.
- Nekem valószerûtlenül gyorsnak tûnt a zongora elmerülése. Ha már anno volt benne öntvénykeret (nem értek hozzá) az lehúzhatja ugyan, de az anyagának jelentõs többsége mégiscsak fa, amely inkább úszna a vízen. Bár van olyan fa is, amely elmerül, de az se ilyen gyorsan. (Egyébként: Minden vízbe mártott test, a súlyából, annyit veszt...) (?)
- A kötél, ha jól láttam, ahogy azt kell, hurkolódás-mentesen karikázva volt hajtva a hajó aljában, akkor az leperegve miképp köthetett egy olyan stabil kereszt-hurkot (?) Ada bokájára? Itt jön be ismét a zongora túl gyors merülésének kérdéses húzóereje is, amely egy 50 kg-s nõt vízbe rántott. (?)
- Miért nem valami billentyû-barátabb anyagból készítették a mûujjat, vagy legalább miért nem vonták be bõrrel?

*** SPOILER !!! ***

Aki másként látta, másként gondolja annak van igaza! ;-)
2013 máj. 09. - 17:26:25
2013 máj. 09. - 17:26:25
Igen, ez az anakronizmus nekem is feltûnt. Csak ha Bartók Kékszakáll-jára gondolunk. Ha azonban a korábbi mesére, ami Európában ismert volt, akkor nem biztos, hogy hiba!
szavazat: 6/10 2013 ápr. 26. - 11:04:29
2013 ápr. 26. - 11:04:29
Vágó nem is érdemelt Oscart, sokat lazsált ;) Max.90-95' "ért" ez a 120' film. Szimpla háromszög történet, jó messzire és "régvolt"-ra téve+gyerek+kutya+maori folklór+lila mûvészkedés tengernyi..abban süllyed el a naaagy címbeli szimbolikus zongora..Pár jelenet (pl.a párjelenet) szépen fényképezett. Fõszereplõ szinkrongázsija elég alacsony lehetett ;o)

***Spoiler***
leltárhiány minusz 1 db.zongora, minusz 1 db.ujj
leltártöbblet plusz 1 db.visszajött hang
***Spoiler vége***
szavazat: 10/10 2013 ápr. 02. - 07:40:03
2013 ápr. 02. - 07:40:03
Én már többször végignéztem, mert nagyon tetszik a film...szerintem annyira kis apró dolgokkal tudta kifejezni ami belül zajlik...tökéletes alakítás...és a két férfi szereplõé is.Én a forgatókönyvírót nem értem egészen....kétszer is volt olyan, hogy elutasított dolgot Ada, amikor pedig elõtte segítséget kapott :
1.amikor megérkezett az idegen csónakban a férjéhez és a kapitány tisztességbõl felajánlotta, hogy továbbviszi akkor teljesen kikelt magából a nõ, hogy ugyan õ mégegyszer nem száll be abba büdös csónakba...stb, pedig az õ segítségükkel ért el odáig.
2.amikor szívességet tett George azzal, hogy mégis levitte a partra õket, utána ahogy megtudta, hogy elcserélte a férje a zongoráját: na akkor is megbántotta a férfit, hogy milyen tuskó, faragatlan, még olvasni sem tud...igaz ezt csak a férje hallotta, pedig elõtte az õ segítségét kapta ahhoz, hogy játszhasson a zongoráján a parton.
Nekem ez egy kicsit visszatetszõ volt, de biztos kellett ahhoz, hogy átéljük a végén azt, hogy ebbõl lett a szerelem :-)
szavazat: 10/10 2013 ápr. 02. - 02:21:52
2013 ápr. 02. - 02:21:52
Méghogy "üres" volt Holly Hunter tekintete?!
Szerintem épp ellenkezõleg.
Van egy bizonyos szintje a szenvedésnek,ami már... dehát ezt elmagyarázni nem lehet.Csak érezni.
Egyébként pedig "befelé élt" a fõszereplõ,ezért is tûnhetett talán egyeseknek érzéketlennek.
szavazat: 10/10 2013 márc. 14. - 13:08:09
2013 márc. 14. - 13:08:09
Azt szeretném kérdezni...véleményetek szerint a George-nak már akkor megtetszett Ada amikor elvitte õket a tengerpartra? Vagy csak utána alakult ki benne valami? Én úgy láttam, hogy amikor a tengerparton elõször látta, hogy milyen önfeledten tud játék közben felszabadulni....na akkor szeretett be, vagy legalábbis az imádata kezdett kialakulni.
Azt azért nem értem, hogyha a férje nem megy el George-hoz és nem mondja azt, hogy másnap reggelre szeretné elfelejteni Adát is, meg mindent ami történt, akkor George harcolt volna a szerelméért? Igazából amikor megtörtént a szörnyû brutalitás...akkor is csak magában õrjöngött....nem ment el a nõhöz....igazából nem tett azért semmit, hogy kimenekítse a férje kezei közül.
De azt leszögezem: tudom, hogy mély szerelem alakult ki benne a nõ iránt, amiben még az az imádat is benne volt amivel elbûvõlte õt Ada ( a nõ tudtán kívül...még az elején)
Minden színészi munka tökéletes volt!!!....nagyon szeretem ezt a filmet....és a szinkronhang....hm...imádom Végvári Tamást!!!!
2013 márc. 14. - 11:16:09
2013 márc. 14. - 11:16:09
rendben..igyekszem kikerekíteni :D
bejelöltem a filmet és várom újra..mivel letöltést nem találtam
kedvelem a drámákat..a film zenéje hangulatos és magával ragadó
..amúgy is rajongok a filmzenékért és a reklámzenékért

ja..és még nem mondtam..rendszeres olvasód vagyok! :)
mindig elolvasom az írásaidat..jól megfogalmazod mindazt amit én is gondolok és érzek egy adott filmrõl vagy témáról
ám de nem tudnék ilyen összeszedetten leírni..köszi érte! :))
szavazat: 10/10 2013 márc. 13. - 21:12:30
2013 márc. 13. - 21:12:30 OFFTOPIC
Töltsd már fel még egyszer légy szíves a filmet...ha lehet....köszi :-)
2013 márc. 12. - 23:58:44
2013 márc. 12. - 23:58:44
Nem az elejérõl maradtál le,hanem csaknem az egész filmrõl,a lényegrõl hogy hogyan fejlõdik az egész odáig.
2013 márc. 12. - 23:49:02
2013 márc. 12. - 23:49:02
az irányváltoztatást én is értettem
a szoros kapcsolatuk is érthetõ..hiszen szinte õ (a kislány) az anyja "hangja"
..na igen..az õrlõdésrõl maradtam le..és persze a többirõl is
vagyis a film lényegérõl
így számomra nem túl kerek a történet...
szavazat: 10/10 2013 márc. 12. - 16:24:41
2013 márc. 12. - 16:24:41
Sziasztok...az elõzõ kérdésem még fennáll....ha valaki tudja a választ, akkor azt nagyon megköszönném :-)
Összes hozzászólás