Megszállott orvosok

Bakancslistához adom
angol dokumentumfilm sorozat, 1. rész

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Hogyan vált lehetségessé a fájdalommentes sebészet az önmagukon kísérletezők, pl. Humphrey Davey és Siegmund Freud munkája nyomán? Az orvosi újságíró és előadó Dr. Michael Mosley is megtapasztalja saját magán, mit élhettek át kísérleteik közben, és megfigyel egy mai önkísérletezőt munka közben.

A műsor ismertetése: Az elmúlt 100 évben az orvosi ismeretek gyorsabban fejlődtek, mint bármikor a történelem folyamán. Ez a haladás nagyban tulajdonítható néhány úttörő kutató bátorságának, akik saját magukat használták kísérleti nyúlként; a valószínűtlen hősöknek, akik szerint az egyetlen etikus lehetőség az volt, ha az első kísérleteket saját magukon végzik. Ez a dokumentumsorozat hátborzongató részletekkel mutatja be, hogy az orvosoknak ezek a saját magukon végzett kísérletei hogyan vezettek a gyógyászat legnagyobb felfedezéseihez. A történetek az érzéstelenítéssel, a fertőző betegségekkel végzett kísérletekkel, a vakcinák utáni vadászat során hozott, olykor elkeseredett intézkedésekkel és az élelmiszerek és az egészség közötti kapcsolatra fényt derítő felfedezésekkel foglalkoznak.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
GORiARTY 2013 ápr. 04. - 14:13:01
Szia Kedves Olvasó!

Amennyiben lehetõséged van felvenni ezt a sorozatot, kérlek, jelezd itt a fórumban, nagyon hálás lennék érte.
Sajnos több okból sem tudom megoldani és se DVD-n se sehogy nem szokták kiadni az ilyeneket, engem viszont nagyon érdekelne.

Köszönöm szépen

G
Ford Mustang 2011 szept. 30. - 01:26:47
A gyógyítás, orvoslás története egyidõs az emberiség történetével. Orvosi feladatokat már a varázslók is elláttak az õskori emberek közösségeiben.
Az ókori társadalomban a papok vették át a gyógyítók szerepét, tevékenységüket a templomokban, kegyhelyeken végezték. Ugyanakkor már az ókorban elkezdett kialakulni a világi orvoslás is. Kínában már az i. e. 2. évezredben állami fizetéssel rendelkezõ – ezért a lakosságot ingyen gyógyító –, a papoktól teljesen független orvosi kar mûködött. Egyiptomban a fáraóknak saját orvosaik voltak.
Az ókori Görögországban is világi orvoslás alakult ki. Csak a megfelelõ iskolát végzett világi személyek gyógyíthattak. Így nem csoda, hogy Görögországból került ki az orvostörténet egyik máig legnagyobb alakja, Hippokratész. Õ volt az az orvos, aki rendszerbe foglalta és leírta az orvostudomány elméleti és gyakorlati alapjait, tudnivalóit. Ezek egy része – az orvostudomány fejlõdésének ellenére – még ma is érvényes.
Az orvoslás a rómaiaknál és az arab világban is tovább fejlõdött. A középkor azonban Európában megtorpanást, sõt visszaesést hozott. A sebész és az orvos sokáig nem volt azonos fogalom. Így volt ez Magyarországon is, ahol csupán a 19. század óta követelik meg a sebészektõl, hogy diplomával rendelkezzenek. Ezt megelõzõen, képzetlen személyek, úgynevezett felcserek, valamint borbélyok látták el a sebészeti teendõket.