Az aktuális rész ismertetője: Almásfüzitő Komárom-Esztergom megyében, Komárom szomszédságában található település. Sokáig timföldgyártásáról volt híres, kevésbé volt köztudott, hogy itt a római korban "Azaum" néven katonai tábor működött. Ezt a gazdag történelmi múltat hivatott bemutatni a mai kor emberéhez szólva, sok élménnyel kiegészítve a 2021-ben nyílt, interaktív élménytárral, kézműves műhelyekkel kiegészített bemutatóközpont. A Római Tábor látványkonyhájában a kor jellegzetes alapanyagainak felhasználásával készültek a következő, ízletes ételek: Borsó Vitellius módra, lepénnyel, Mézes csirke, aszalt gyümölcsös bulgurral, Baeai zöldbab saláta, Sárgabarackos sertésragu árpagyönggyel és Körtefelfújt Főzés közben sok érdekességet megtudtunk a római kor étkezési szokásairól, alapanyagairól, különleges fűszereiről. Azaum közelében, a helyi könyvtárban kapott helyet Almásfüzitő szülötte, a Munkácsy-díjas Kumpost Éva keramikus iparművész állandó kiállítása, oda is ellátogattunk.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások