Az aktuális rész ismertetője: Andocs Somogy megye egyházi értékeiről híres települése. Barokk templomának Mária-szobrát a legenda szerint angyalok repítették Kalocsáról Andocsra. Általában kéthetente, a liturgiának megfelelő ruhába öltöztetik. Az Európában is egyedülálló, több mint 370 ruhát a Mária Múzeumban lehet megtekinteni. A templom környezete legutóbb Rózsafüzér kerttel gazdagodott, de az elmélyülésre vágyók a kálváriára is felsétálhatnak. Andocson aktív kulturális éket folyik. Az Ízőrzők kamerája előtt fellépett a Fúvószenekar, a Citerazenekar és a Dönöge Táncegyüttes. A környék természeti szépségei között található a halastó, amely nevét a közepén lévő szigetről kapta. Itt készült a helyi ételek közül a halászlé és a pincepörkölt. A műsorban bemutatott ételek teljes listája: Andocsi tejleves, Krumplis prósza dönöge módra, Andocsi halászlé, Gánica meggyszósszal, Pincepörkölt vadhúsból és Lábatlan andocsi fagylalttal.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások