Dokuzóna / Azóta - Fenn laktunk a domb tetején

Bakancslistához adom
6 éven aluliak számára nem ajánlott magyar dokumentumfilm, 60 perc

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: AZÓTA _ Fenn laktunk a domb tetején (1999) Egy kimagaslóan tehetséges, cigánycsaládból elinduló lány, Jónás Judit _ ma már színésznő _ sorsfordulóit mutatja be a dokumentumfilm. 1983-ban "Ki mit tud"-ot nyert, majd a Színház és Filmművészeti Főiskola elvégzése utána a Pécsi Nemzeti Színháznál kezdte pályáját, miközben számos filmszerepben a hazai filmvilág nagyjaival dolgozhatott együtt. A roma tehetségek felkarolásának, és a cigány szerepek hiteles alakításának igénye a Duende Színházi Társulat, majd a Czinka Panna Cigány Színház megalapítására sarkallták, melyek segítségével nagyban hozzájárult a romák társadalmi életének bemutatásához, megítélésük javulásához. Rádiós és a roma nemzetiségi televíziós műsorokban szerkesztő-műsorvezetőként is nemzetisége elfogadásáért fáradozott. Több állami elismerésben is részesült (1987.- MTV Nívódíj, 1992 _ Domján Edit dJ, 2010 _ Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt). 2019. december 17-én Nemzetiségekért díjjal tüntették ki. forg.könyv- rendező: HATIASVILI NODAR, RICK NÓRA operatőr: MERTZ LÓRÁND

A műsor ismertetése: METSZET
A filmet az október 19-i Magyar-Bolgár Barátság Napja alkalmából vetítjük a Dokuzónában.
Kozsuharov Ognjan 40 éve Budapesten élő bolgár képzőművész. Magyarország számos városát díszítik köztéri szobrai, restaurációi, de vannak munkái, amelyek egyértelműen tükrözik a művész bolgár származását.
A művészet mellett Kozsuharov Ognjan a sport terén is jeleskedik. Több éve edző és szakosztályvezető a Főváros és Környéke Aikido Egyesületnél, amely, mint mondja, sok közös vonást rejt a művészettel.
Feleségével, Kneisz Eszter gobleinművésszel több közös kiállításon vannak túl, egymás véleménye mindkettejük munkájában fontos.
Mindketten véletlenül kerültek a művészet azon területére, ami nélkül ma már el sem tudnák képzelni mindennapjaikat. A közös dolgokat keresik, a közös nevezőt. Ez az élet minden területén fontos a két művész számára.

Egyéb epizódok:

Hozzászólások

Szerinted?