Irodalmi barangolás Gasztronómiában / Carlo Goldoni: Két úr szolgája

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm sorozat, 7. rész, 40 perc, 2006

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Carlo Goldoni olasz vígjátékíró apja óhajára ügyvédi képesítést szerzett, de érdeklődést gyermekkorától csak a színház iránt érzett. 1734-ben hatalmas sikerrel mutatták be Belisario című tragikomédiáját, és ezután gyors egymásutánban születtek művei. Komolyan próbálkozott azzal, hogy a commedia dell'arte hagyományait megtörve, rögzített szövegű szerepeket bízzon a színészekre, ezt azonban kezdetben nehezen fogadta a közönség. Goldoni rendkívül termékeny színpadi szerző volt. Nem kevesebb, mint 250 színdarabot írt, tragédiákat, melodrámákat, intermezzókat, és mintegy 150 vígjátékot. Ezek legmaradandóbb alkotásai. Magos Zoltán szakács minestronét tálal a nagy vígjátékíró tiszteletére. A főétel fürjpecsenye bazsalikomos mártással, a desszert pedig Truffaldino kedvence, a puliszkapuding. A szerzőről és koráról Szakács Györgyi jelmeztervező és Magyarósi Gizella műfordító beszélget.

Közreműködők: Szakács Györgyi, Magyarósi Gizella

A műsor ismertetése: A tízrészes sorozat ismert vagy kevésbé ismert szemelvények segítségével idéz meg egy művet, egy alkotót, egy korszakot, egy várost, és nem utolsósorban egy étket, amely az adott irodalmi műben kiemelten fontos szerepet kapott. Sándor Erzsi újságíró és Magos Zoltán szakács segédletével elkészítik és meg is kóstolják az ételeket, melyek segítségével elevenné varázsolnak egy letűnt világot, hiszen az asztal körül helyet foglaló vendégek minden esetben történészek, művészettörténészek, gasztronómiai szakértők, irodalomtörténészek.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
kiskivancsi 2006 nov. 02. - 18:49:11
Érdekes sorozat. Történelmi-azaz irodalmi- ételeket készítenek, ahogy azokat az írók mûveibõl megismerhettük. Személy szerint érdekesnek találom azt, hogy gasztronómiailag is megismerhetek bizonyos korszakokat! Igaz, van néhány nem teljesen korhû eleme a mûsornak-turmixgép, meg ilyenek. Na de kérem, elkényelmesedtünk... Mindegy. Én szeretek fõzni is, meg az irodalom is érdekel. Ez pont jó kombináció!