Az aktuális rész ismertetője: Adásunkban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rétköz nagyközségében, Gávavencsellőn hagyományos helyi ételek után kutattunk, és találtunk is több különlegességet. A sütés-főzés mellett megnéztük az iskolában berendezett helytörténeti gyűjteményt, amely elsősorban Rakovszky Sámuel honvédezredes és a Szatmári 48-as Zászlóalj emlékét őrzi. A sváb tájházat nem csupán megnéztük, de a hátsó pajtában, és a kemencében több ételt is elkészítettünk. A kukoricás ételünk kapcsán a helybéliek bemutatták nekünk a kukorica morzsolásának és darálásának hagyományos módszereit. Megismerkedtünk Türk Mihály kosárfonóval, a Nyugdíjas Egyesület tagjai pedig táncoltak, énekeltek nekünk. A következő helyi ételekkel ismerkedhetnek meg: Kukoricás krumpli pecsenye, Nyírségi gombóc leves, Gömböc krumpli, Rakott lepcsánka, Tunki és a Túrós-lekváros pite.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások