Az aktuális rész ismertetője: A Németország középső vidékén fekvő Frankónia viszonylag holt vidék. Hiába a folyóvölgy, a dombok és sűrű erdők, a gazdagon termő föld, mégis gyakoriak errefelé az elhagyott gazdaságok és falvak. Példa erre, hogy a régi tizenöt vízimalom helyén már csak egy működik, és ez az életmód és mesterség végleg eltűnőben van. Az apró falvakban azonban még él a közösségi érzés, a kenyérsütéstől a cserekereskedelemig szinte minden téren hat még a közösségi szellem. Kenyér, vaj, húspástétom, kolbász, almaborral leöblítve - fenséges helyi lakoma. A vidék után a régió városi gasztronómiájába vezet a film. A középkori Bamberg városka egyik sörfőzdéje ezeréves szabályok és modern bioeljárások alapján állítja elő a nedűt. Egy hagyományos frankóniai ételekre specializálódó étterem a bambergi sörös csülök elkészítését mutatja be. Itt régi ételeket kínálnak megújított formában, laza mártásokkal, több zöldséggel, kevesebb fűszerrel. Coburg városát szintén jólét és kellemes élet jellemzi. A városi piacon fenyőtobozok tüzén sütött kolbászkülönlegesség várja az éhes járókelőket.
A műsor ismertetése: Történetek a léleknek és a gyomornak - gasztronómia utazás Európa országaiba.
Hozzászólások