Az aktuális rész ismertetője: Dél-Olaszország hosszú félszigetén fekszik a Puglia régió. A helyiek szenvedélyesen ragaszkodnak hagyományaikhoz. Az egyik étterem főkertésze az ismert növényeken, spenóton, paradicsomon kívül sok vadon élő növényt is szeret felhasználni. A kesernyés lampassione gumó például édesnarancs aromájú. A táj különleges ételei közé tartozik a disznóbab-püré tőkehallal, a tenger gyümölcsei chiliben sülve, paradicsomszósszal, és a pirított máklevéllel készített pasta. A pasta minőségében szerencsére a legtöbb olasz nem ismer kompromisszumot. Az érzéssel való tésztakészítés hagyománya ma még él - de vajon ki viszi majd tovább? Az itteniek még tudják, milyen jó is kora reggel a frissen szedett zöldség házisajttal, és a zellerlevélen keresztül ivott bor. Jellemző, hogy a borozás és a vallási szertartás itt jól megfér egymás mellett - mindkettő közösségteremtő. Errefelé a korszerű technika nem ellensége, inkább kiegészítője a hagyományoknak. A tejgazdaságból, a sajtüzemből friss mozzarella kerül ki. Létezik itt olajkóstoló, sőt fadoktor brigád is, akiknek egyik páciense egy 800 éves olajfa. Megismerkedünk a limoncellóval, és a tipikus húsvéti kalács elkészítésével, aminek a feltámadási körmenet után minden asztalon ott a helye.
A műsor ismertetése: Történetek a léleknek és a gyomornak - gasztronómia utazás Európa országaiba.
Hozzászólások