Európai kóstoló / Olaszország

Bakancslistához adom
angol ismeretterjesztő filmsorozat, 26 perc

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Dél-Olaszország hosszú félszigetén fekszik a Puglia régió. A helyiek szenvedélyesen ragaszkodnak hagyományaikhoz. Az egyik étterem főkertésze az ismert növényeken, spenóton, paradicsomon kívül sok vadon élő növényt is szeret felhasználni. A kesernyés lampassione gumó például édesnarancs aromájú. A táj különleges ételei közé tartozik a disznóbab-püré tőkehallal, a tenger gyümölcsei chiliben sülve, paradicsomszósszal, és a pirított máklevéllel készített pasta. A pasta minőségében szerencsére a legtöbb olasz nem ismer kompromisszumot. Az érzéssel való tésztakészítés hagyománya ma még él - de vajon ki viszi majd tovább? Az itteniek még tudják, milyen jó is kora reggel a frissen szedett zöldség házisajttal, és a zellerlevélen keresztül ivott bor. Jellemző, hogy a borozás és a vallási szertartás itt jól megfér egymás mellett - mindkettő közösségteremtő. Errefelé a korszerű technika nem ellensége, inkább kiegészítője a hagyományoknak. A tejgazdaságból, a sajtüzemből friss mozzarella kerül ki. Létezik itt olajkóstoló, sőt fadoktor brigád is, akiknek egyik páciense egy 800 éves olajfa. Megismerkedünk a limoncellóval, és a tipikus húsvéti kalács elkészítésével, aminek a feltámadási körmenet után minden asztalon ott a helye.

A műsor ismertetése: Történetek a léleknek és a gyomornak - gasztronómia utazás Európa országaiba.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Ford Mustang 2011 júl. 21. - 02:09:28
Igen, és kóstolni is. ;)

Köszönjük a leírást, nagyon jól hangzik. :))
offtopic
kata3 2011 júl. 20. - 23:46:13 Előzmény Ford Mustang
És meg is kóstolni, mert a pastához az olaszok értenek csak igazán.

Július 22-én a litván ízeket ismerhetjük meg.
Az erdõnek köszönhetõ a méz és a lekvár, a fûszerek és illatos teafüvek. Egy helyi asszony illatos levelekkel bélelt tálban rozskenyeret süt. A tavak, folyók bõséges halellátást biztosítanak, és olyan ínycsiklandó finomságok alapját adják, mint az aludttejes halleves. A sajtot például sûrû házi mézzel eszik. Megismerjük a tejfölös hajdinatorta receptjét... a kis falu lakói mind egy-egy hagyományos tevékenységet végeznek, ki mézet, ki tejterméket, ki lisztet, ki pálinkát készít, és mint egy nagy család, megosztják, amilyük van. Néhány asszony együtt krumplis lepényt süt, aztán együtt el is fogyasztják tejszínnel, sajttal és mézzel. Szent Iván-éj van: a litván ételek és zene az õsi hagyományokkal együtt éled újjá.
offtopic
kata3 2011 júl. 14. - 09:37:45
Tegnap belenéztem. :-)
A dél-Olaszországi hagyományokat mutatták. A tésztakészítés a vérükben van az olaszoknak...pasta minden mennyiségben, fõként zöldségekkel és tengergyümölcseivel. :-)
"...Az itteniek még tudják, milyen jó is kora reggel a frissen szedett zöldség házisajttal, és a zellerlevélen keresztül ivott bor...Megismerkedünk a limoncellóval, és a tipikus húsvéti kalács elkészítésével..."
Ford Mustang 2011 júl. 13. - 14:46:00 Előzmény feketevipera
Igen, jó kis sorozat. Érdemes egyszer-kétszer belenézni.
feketevipera 2011 jún. 10. - 23:08:45
Különleges ételeket láthatunk a sorozatban, s egyúttal megismerkedhetünk egy-egy ország lakóival, az emberek gondolataival, életével. Érdemes nézni, sok érdekességgel találkozhatunk benne.