Az aktuális rész ismertetője: Sződliget a Dunakanyarban, Budapesttől 30 kilométerre északra, Vác közelében található nagyközség. Fiatal település, 1950-ben lett önálló. Központi helyet foglal el a Szabadság téren a Nagyboldogasszony Plébániatemplom, de református és evangélikus temploma is van. Sződliget vizes élőhelyekben gazdag hely, hiszen nagy folyója, a Duna mellett egy vadregényes, páratlan hangulatú, messze földön híres horgásztó is várja az ide érkezőket. Nagy élmény meglátogatni Szemere István különleges gyűjteményét, a Korsók Házát, ahol minden egyes söröskorsónak története van. A Közösségi Házban a Sződligeti Művészek Baráti Körének alkotásaival is megismerkedtünk. Sződligeten fontosnak tartják a régi idők étkezési szokásainak, a hozzá tartozó történeteknek a felkutatását, ebből a gyűjtésből is készült egy egyszerű, de nagyon finom étel az Ízőrzők asztalára:Székelykáposzta, Halhúsleves, Töltött pogácsa, Csülök tésztabundában, majonézes burgonyasalátával és Krumpli torta.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások