Az aktuális rész ismertetője: Taktaszada Tokaj-Hegyalja kapujába, a Takta patak partjára, sík vidékre települt. Az itt élők megélhetését évszázadokon át a mezőgazdaság, az állattenyésztés és a vízinövények felhasználása jelentette. Napjainkban az itt élők próbálnak kapaszkodni a gyökerekbe, és helyben termelt zöldségekből-gyümölcsökből, állattenyésztésből tartják el magukat. Két temploma is van a településnek, a copf stílusú református templomot díszes festése teszi különlegessé. Jól működő civil szervezetek vannak a községben, ezek közül kiemelkedik a Pávakör, amely csak férfiakból áll, és minden elismerést bezsebelt már, amit kórus hazánkban megszerezhet. A tájház ugyanolyan rendezett, tiszta, mint Taktaszada maga. Sok érdekességet, helyi értéket gyűjtöttek ide egybe a lakosok. A mi forgatásunk szempontjából különös figyelmet érdemelt, hogy a civil szervezetek között működik egy receptklub. Ennek tagjai szívesen készítenek anyáiktól-nagymamáiktól örökölt ételeket, de újdonságokat is szívesen kipróbálnak. A bemutatott ételek a következők: Tökös tészta, Hajdúleves, Ördögpirula, Göngyölt tarja párolt rizzsel, Almás sonkasaláta tavirózsával, Kráter szelet.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások