Az aktuális rész ismertetője: Régi ízőrző barátunk, Vér János kedves meghívására érkeztünk meg Tápiószőlősre. A fiatal településen elsőként a Bagolyvár Kúriát kerestük fel, amely egy igazi gyöngyszem, sok-sok látnivalóval. Őszi József bemutatta a kiállításokat, az állatsimogatót, a nagy gonddal felújított épületegyüttest. Ebben a gyönyörű környezetben négy ételt készítettünk el, de ide vártuk a HALESZ Tánc Egyesületet, és az Asszonykórust is. Arany kezű kézművesekből nincs hiány Tápiószőlősön. Lesták Pálné ízléses, csuhéból font kosarai, lábtörlői és dísztárgyai ma is sok lakás díszére válhatnának. Gál Vanda természetes összetevőkből készít kecsketejes szappanokat, melyekhez ehető gyógy-és fűszernövényeket, virágokat is felhasznál. A legnagyobb vonzereje Tápiószőlősnek mégis a helybéliek kedvességében, közvetlenségében rejlik. Ennek megtapasztalását, és a következő ínycsiklandó ételeket ajánlom mindenki figyelmébe: Gombóc juhtúróval és kolbásszal töltve, lecsós ágyon, Vörösboros marhapofa pörkölt tejben sült burgonyával, Pisztráng gyors, meleg füstöléssel, zöldsalátával , Göngyölt sertéshús almával töltve, krumplis rétessel, Rántott sertésköröm hagymás burgonyával, Almarózsa torta.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások