Az aktuális rész ismertetője: Úrkút a Kab-hegy északi oldalán, közvetlenül az erdőbe települt. A XVIII. században ide költöző német ajkú telepesek hozták létre, múltja szorosan összefonódott a bányászattal. Ennek köszönhetjük a Közép-Európában is egyedülálló természeti látványosságát, a Csárdahegyi Őskarsztot, amely a hajdani mangán bányászat külszíni fejtése során alakult ki. A Falugyűjteményben sok érdekességet megtudhatunk a község múltjáról. A központban magasodó Nagyboldogasszony templomban ma is látható egy csillár, amelyet a helyi üveghutában készítettek. A civil szervezetek között a Nemzetiségi Asszonykórus, és a Német Nemzetiségi Tánccsoport tagjai is segítenek az ősök régi kultúrájának megőrzésében. Úrkúton kedves, vendégszerető emberek élnek, akik szívesen készítenek ízletes, régi ételeket. Ezek ma is megállják a helyüket, bárki kipróbálhatja, nagyon finomak. A Faluvédő és Kulturális Egyesület asszonyai a következőket ajánlják mindenki asztalára:Borleves kuglóffal (Wejnszupn mit Kuglof), Dödölle paradicsommártással (Krumpán Kfnotn mit Pardájzszosz), Húsos káposzta(Stihkraut), Szőrös nokedli(Hairigá Nokál), Krumplis gánica mákkal (Krumpán Kfnotn mit Mon) és Sváb keltrétes szilvalekvárral (Zeigstrul mit Csvécskn lekvár).
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások