Személy

Csala Zsuzsa

színész, szereplő
Született: 1933. július 9. (Magyarország, Budapest)
Meghalt: 2014. február 22. (Magyarország, Budapest)

1954-55-ben az Állami Déryné Színház tagja volt.
Ezután egy évig az egri Gárdonyi Géza Színházban játszott.
1960-tól több mint negyven éven át a Vidám Színpad törzstagja volt.
Ezt követően a Budaörsi Játékszínhez szerződött.

Kiváló komika, remek temperamentummal, derűs kedéllyel. Egyéni ízekkel oldja meg feladatait, legyen az kabaréfigura, vagy prózai vígjáték karakterszerepe. Többször szerepelt filmekben és gyakran fellép a televízióban is.

Díjai, elismerései:
Jászai Mari-díj - 1974
Érdemes művész - 1986
Marton Frigyes-díj

Hozzászólások

_goldie_ 2018 jan. 02. - 19:16:46
http://www.borsonline.hu/aktualis/csala-zsuzsa-csomagtartoba-tette-volna-bajor-imret/26732
Bajor Imivel imádtam játszani, sõt a magánéletben is nagyon jóban vagyunk – mondja lapunknak a komika. – Az a legizgalmasabb, amikor a színpadon találsz ki olyasmit, amitõl a másik már nem bírja ki röhögés vagy sírás nélkül, miközben játszania kell. Én többször hoztam ilyen helyzetbe Imit. Az is mókás volt, amikor elintéztem, hogy motoros rendõrök felvezetésével egy limuzin jöjjön értem a színházhoz, még egy vörös szõnyeget is kigurítottak elém. Miközben Imi álla leesett a csodálkozástól, csak úgy odavetettem a sofõrnek: nyissa ki a csomagtartót, elvisszük a mûvész urat! Látni kellett volna Imi arcát!
gladiolus 2018 jan. 02. - 18:24:31
Kár, hogy ilyen kevés hozzászólás van itt. Pedig nekem nagyon is eszembe jutott, mivel szilveszter kapcsán is láttam egy-két kabaré klasszikust. Nagy színésznõnek tartottam, mert azt gondolom, hogy ebben a nehéz mûfajban, ami a komédia, nõként nagyot alkotni elég nehéz.4-5 olyan színésznõnél nem volt több az elmúlt ötven évben, akinek ez jól ment, és ezért szerintem jobban meg kéne becsülni az ilyen kvalitású komikáinkat. Hiszen ez nehezebb, mint a dráma.

Volt egy kis bohózat, sajnos a címére nem emlékszem, csak azt tudom, hogy õ volt az ügyész felesége. Bajor Imre volt a betörõ, aki az akasztás elõtt megszökött a börtönbõl, sõt, egy rövid idõre elengedték, mert megígérte, hogy az akasztásra visszamegy. Ezen rövid idõt arra akarta felhasználni, hogy végezzen az ügyésszel, aki elítélte azért, amiért a saját feleségét megölte. Megy a beszélgetés, melyben azt ecseteli az ügyésznek, mily szörnyû teremtmény is volt az õ felesége, s mennyire nagy megkönnyebbülés a világnak, hogy megölte õt.
Egyszer csak jön-mit jön, berobban- a Csala, a betörõ elbújik. A nagy ügyész egybõl életképtelen törpévé zsugorodik, mert a nõ rázúdítja minden dühét azért, amiért még egy színházba sem képes elvinni õt a férje, mert állandóan dolgozik,és megfenyegeti, hogy most elválik, visszamegy a mamához, és a lakáskulcsot is magához veszi, magyarul a férj ne is próbálkozzon hazamenni többé.
Azt a szóáradatot , bárminemû nyelvbotlás, elakadás jelzõ nélkül elharsogta úgy, ahogy szerintem közönséges földi halandónak nem sikerült volna, és a közönség végigröhögte az egészet, és aztán 2 percen keresztül tapsolt. Lehengerlõ volt, mondhatni fantasztikus, Isten áldotta tehetség.
Aztán persze amikor a nõ elviharzott, és az ügyész szélütött kisegérként a székébe rogyott, a betörõ elõvánszorgott a függöny mögül, kárörvendõ képpel, és azt mondta, hogy mégsem öli meg az ügyészt, mert ez a feleség nagyobb büntetés neki, mintha megölné.

Szóval jó volt úgy, ahogy volt, mindenestõl. :-)
_goldie_ 2014 febr. 22. - 21:50:50
a Bubó Ursulájaként ismertem meg õt....

http://www.origo.hu/itthon/20140222-meghalt-csala-zsuzsa-szineszno.html
nagy kedvencem vele a "hét elgyötört törpe"
http://www.youtube.com/watch?v=pPytpZXkeFg

http://www.hir24.hu/kultura/2014/02/22/meghalt-csala-zsuzsa/
http://www.youtube.com/watch?v=dHWHomiw3XU#t=61
akit érdekel a fogyókúrám története annak elmondom akit nem annak is :))
--spoiler-- ha tágabban értelmezzük akkor a marha is tejtermék :D
karesz57 2014 febr. 22. - 14:30:17
Csala Zsuzsa egyik legjobb magyar színésznõ volt,életének 81. évében meghalt.Nyugodjék békében '

Csala Zsuzsa (Budapest, 1933. július 9. – Budapest, 2014. február 22. ) Jászai Mari-díjas magyar színmûvésznõ, érdemes mûvész.

16 évesen a gimnáziumi színjátszócsoport elõadásán figyelt fel rá Pártos Géza, s tanácsára jelentkezett a Színház- és Filmmûvészeti Fõiskolára. Nem végezte el, a harmadik évben eltanácsolták a fõiskoláról. 1954-ben az Állami Déryné Színházhoz szerzõdött, 1955-tõl 1960-ig pedig az egri Gárdonyi Géza Színházban játszott. 1960-tól 2000-ig a Vidám Színpad tagja volt, majd haláláig a Budaörsi Játékszín tagja.

Teljes cikk : hu.wikipedia.org