Személy

Georg Büchner

író, előadó, szerző
Született: 1813. október 17. (Goddelau)
Meghalt: 1837. február 19. (Zürich)

A 18. századot húszévesek csinálták - legalábbis a forradalmait és a művészi csúcsteljesítményeit. Schiller huszonnyolc éves fejjel írta a Don Carlost, Puskin huszonhat éves, amikor a Borisz Godunovot befejezi, arról már nem is beszélve, hogy Saint Just huszonhét éves korában már halott, és Roberspierre alig harminc évesen lett a forradalom vezére. E meteorhullás gyermeke Georg Büchner is: huszonegy évesen forradalmár és huszonkét éves, amikor öt hét leforgása alatt megírta a kor egyik legnagyobb drámai művét, a Danton halálát.


Büchner Strassburgban folytat orvosi tanulmányokat, amikor megismerkedik különböző radikális politikai csoportok nézeteivel, amelyek nyomán 1834-ben Giessenben megalapítja az Emberi Jogok Társaságát. Még ugyanebben az évben Hesseni Hírmondó kiadása miatt Darmstadtba kell menekülnie. A rákövetkező évben visszatér Strassburgba, ahol Victor Hugo drámákat fordít. 1836-ban születik meg a Leonce és Léna, és még ugyanebben az évben hozzálát régi tervének megvalósításához, íróelődjéről, Lenzről szóló novellájához.


Közben anatómiai-biológiai kutatásai során elkészül nagyszabású francia nyelvű tanulmánya a márnák idegrendszeréről, amiért a zürichi egyetem filozófiai fakultása doktori címmel tüntette ki. Ekkor készült el Pietro Aretinoról szóló drámája is, amelyet azonban halála után menyasszonya a szöveg egyes - ateista - részeire hivatkozva nem enged nyilvánosságra hozni. (A kézirat végül soha nem került elő.) Még ugyanebben az évben kezd neki a Woyzecknek is, valamint értekezéseket ír Descartes-ról és Schopenhauerről, ezenkívül megtartja első előadását a koponya idegeiről a zürichi egyetemen. Megkezdett előadássorozatát és készülő drámáját azonban már nem fejezheti be, mivel 1837 februárjában, huszonnégy évesen tífuszban meghal.

 • 1993
  Woyzeck 7.3 író író (magyar filmdráma, 93 perc, 1993)
 • 1991
  Leonce és Léna 10 író író (106 perc, 1991)
 • 1986
  Lenz 9.0 író író (magyar filmdráma, 96 perc, 1986)
 • 1979
  Woyzeck 7.5 író író (NSZK filmdráma, 85 perc, 1979)
 • 1921
  Danton 6.0 író író (német filmdráma, 60 perc, 1921)

Hozzászólások