Személy

Hofi Géza

színész, közreműködő, szereplő
Született: 1936. július 2. (Magyarország, Budapest, Kőbánya)
Meghalt: 2002. április 10. (Magyarország, Budapest)

Születési neve: Hoffmann Géza. A kőbányai téglagyár színjátszó csoportjában játszott, amelyet Jászai András vezetett. Öt évig dolgozott a porcelángyárban és téglagyárban. 1960-ban szerződtette Szendrő József a debreceni Csokonai Színházhoz. 1963-ban visszatért a fővárosba, ahol az Országos Rendező Irodától kapott működési engedéllyel vidéki városokban lépett fel paródiákkal. 1968-ban a Magyar Rádió szilveszteri műsorában elhangzott táncdalfesztivál-paródiájával vált ismertté. 1969-ben a Komlós János által vezetett Mikroszkóp Színpadhoz szerződött, amelynek 1982-ig volt tagja. 1983-tól a Madách Kamara Színház társulatában folytatta pályáját, s ott mutatta be Hofélia című önálló estjét, amely több százszor került műsorra. Az Élelem bére című műsorát, amelyet 1987 óta adott elő, még ennél is többször láthatta a közönség. Mindkét produkciónak írója és szerkesztője is volt. Személyes varázsának titka a közönséggel való szoros kapcsolat volt, a gyors reagálóképesség és nagy szellemi összpontosítást igénylő rögtönzései. Kiemelkedő képességei közé tartozott a muzikalitás, az improvizációs készség. Első nagylemeze 1971-ben jelent meg, amelyet később több aranylemez követett.


Díjai:
Jászai Mari-díj -1970, 1973
Érdemes művész - 1977
Kiváló művész - 1988
Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje (60. születésnapja alkalmából) - 1996
Kossuth-díj - 1998
Pro Cultura Urbis díj - 2002

Hozzászólások

hercule 2020 nov. 16. - 14:51:07
Sziasztok! Eladó Hofi Géza: Hofi megmondja c. könyve. Bolti ára 2490 Ft, 1500 Ft-ért budapesti személyes átvétellel elvihető. Érdeklődni: bertram1@citromail.hu
Képek itt: https://www.jofogas.hu/budapest/Hofi_Geza__Hofi_megmondja_112526032.htm
filoszemitabéluska 2017 febr. 23. - 10:59:39
filoszemitabéluska 2017 febr. 17. - 16:07:01 Előzmény gladiolus
Ebben tökéletesen egyetértünk!
gladiolus 2017 febr. 15. - 18:07:42
A humor nagyágyúinak felsorolásából kifelejtettem a Dolák Salyt, pedig õ a ma élõ egyik legjobb. Nem is értem, hogy maradhatott ki.
vino-et-veritas 2017 febr. 14. - 07:08:03
Ha már humorról van szó...
offtopic
_goldie_ 2017 febr. 13. - 22:24:26
ostoba dolog leostobázni a másikat mert épp másfelé áll a humorantennája és "másra" nevet mint te :)
filoszemitabéluska 2017 febr. 13. - 21:13:44
A két legikonikusabb Antonioni film volt. A sznobok bibliája. Órákat tudtak áradozni és újabb és újabb finomságokat felfedezni bennük. Pedig csak egy nagy blöff volt mind a kettõ.(szerintem)
gladiolus 2017 febr. 13. - 19:09:04 Előzmény vino-et-veritas
"Hofit sokan a szelepnek tekintették a rendszer fenekén, amit idõnként (persze megfelelõ nyomásmérõvel kiegészítve, pl. Komlós) kinyitnak."

Ez egy jól sikerült mondat, humoresztétikai szempontból. :D
Vizualizáltam.
gladiolus 2017 febr. 13. - 19:04:41 Előzmény filoszemitabéluska
A felsorolt filmek közül egyedül az Utolsó mohikánt láttam, és osztom a véleményedet teljes mértékben. Az egy remek film, és a szereplõk is nagyon kellemesek. Számomra a legdrámaibb mozzanat volt a filmben, hogy míg az egyik párocska vonzalmát elég markánsan kihangsúlyozták happy end végzõdéssel, addig a másikét szinte néhány másodperc töredékéig hagyták kibontakozni (Uncas és Alice Munro), aztán szinte azonnal el is pusztították. Ez a két ember egyik pillanatról a másikra meghal, mert a férfi a nõt védve megkapja a halálos döfést és leesik a szakadékba, a lány meg önszántából utána veti magát. Mindez történik kb. fél perc alatt, hogy az ember fel sem éri ésszel, hogy mit lát.
Engem ez kamasz koromban eléggé megrázott.

A Mamma miát csak hallomásból ismerem, de vannak filmek, amiket egyszerûen ösztönösen kerülök, és sosem jutok el odáig, hogy megnézzem.
Többek között ilyen az összes film, amiben Steven Segal, Chuck Norris, J.C. Van Damme, A. Schwarzenegger és Brad Pitt szerepel, ezektõl az emberektõl herótom van és képtelen vagyok látni, hallgatni õket.Nem vagyunk egyformák.

A másik két filmet nem ismerem.

Nádastól nagyon szeretem az Apuka újra száguld c. kis rémséget. Volt egy életszakaszom, amikor sorozatban arra aludtam el. Õ valóban képes volt arra, hogy ellensúlyozza Markos György brutális tahóságait.Más idõszakomban Fábry Oh Tannenbaum c. családtörténeti mûalkotása borított fátylat a stresszes hétköznapokra, és szerintem egy kabaré akkor jó, ha ezt meg tudja tenni.Kikapcsolja és megnyugtatja az embert.
vino-et-veritas 2017 febr. 13. - 11:06:49
Jó kis polémia bontakozott ki Hofi ügyében.

Hofit sokan a szelepnek tekintették a rendszer fenekén, amit idõnként (persze megfelelõ nyomásmérõvel kiegészítve, pl. Komlós) kinyitnak.
Ez valamennyire meg is mutatja a "helyét".
Ugyanakkor a Pest-centrikus, "polgári" humor mellett egyfajta "melós" stílusban szólalt meg, látszólag a "kisember" szintjén és hangján. A szintén látszólagos "rendszerkritikussága" mellett ez lehetett az egyik, ami miatt annyian kedvelték.
Akkoriban nem volt olyan szilveszteri rádiókabaré, ahol ne várta volna mindenki, hogy mit ad elõ Hofi.

Szinte minden korszaknak voltak markáns "humoristái":
60-as évek Kellér
70-es évek Hofi
80-as évek Markos-Nádas-Boncz
90-es évek Fábry
2000-es évektõl a stand-up-osok
(Valaki írt is néhány nevet, talán õk a legerõsebbek, bár néha a munkásságuk nem egyenletes színvonalú.)

Inkább az adott korszak "termelte ki", akiket kedveltek és nem annyira fordítva. Ha a "közízlés" ilyen, akkor ilyen lesz a "humorista" is. (Most a kemény politikai ráhatásokat - bár nem könnyû, de - vegyük ki a képbõl.)
sofi 72 2017 febr. 12. - 19:28:21
Én is Hofi ellentáborát erõsítem. Nekem már kislánykoromban átjött az egész mûvi "megmondó ember" szerep. Pedig akkor még nem is voltam sznob. :P
Alapvetõen rühellem a politikai humort (szerintem az egész politika egy vicc) így nem is értem, miért kell ezt még mûsorra is tûzni.
Lényeg; Hofi régen csak illúziót keltett az emberekben, hogy nálunk még ezt is lehet úgy, hogy nem viszik el az embert...
Aki ezt nem ismeri/nem ismerte fel, az egész egyszerûen O S T O B A.
filoszemitabéluska 2017 febr. 12. - 13:11:13
"Ha intelligenciát és kifinomultságot keresel, az nagyon ritkán fordul elõ kabarékban, ha jól átgondolod, kik képviselik a mûfajt. A kabarét a vígjátékokhoz hasonlóan nagyon sokan lealacsonyítják azok közül, akik mûvelik. "

Ez igaz, de azért kivételként három nevet említek (nem is nagyon van több): Bödöcs Tibor, Kõhalmi Zoltán, Nádas György. Fényévekre van tõlük Hofi alpári "humora". Abban lehet, hogy igazad van, hogy Hofinak több korszaka volt, jobb és alpáribb, de annyira nem ástam bele magamat a munkásságába. Egyébként nem tartom magam sznobnak. Nem tetszett sem a "Nagyítás" (illetve, ahogy a sznobok emlegették "Blow up"), sem a Zabriskie Point és a filmtörténet egyik legjobbjának tartom "Az utolsó mohikán" c. "indiános"filmet Michael Mann rendezésében. És teljesen õszintén kaptam sikítófrászt a "Mamma mia" c. borzadálytól.
gladiolus 2017 febr. 11. - 19:27:50
Sõt, tõle lehetett hallani igazi klasszikus idézeteket is, mint pl. ezt, ami az eredeti székelyes szépsége miatt különösen megmaradt az emlékeimben:

"Ameddig lesz hû szerelem,
Így lesz ezután es:
Legyõzi a jó a rosszot
S a tiszta szív a gonoszot
Mindig ezután es."

(Tamási Áron: Énekes madár)

Ha a korábbi elõadásait hallgatod, ott még nem volt trágárság és ízléstelenség. Azt hiszem, akkortól engedett meg magának több argót, amikortól elkezdte a közönséget tegezni.

De a lényeg, hogy különféle idõszakai voltak, a karrierje eleje lényegesen intellektuálisabb volt, a vége sajnos szabadszájúbb és helyenként otromba. De azt gondolom, egy ember megítélésénél a teljes munkásságot kell figyelembe venni, nem csak egy bizonyos szakaszt.

Egyébként ha mindezt vitatod, azért azon el kéne gondolkodnod, hogy a Kossuth díjat véleményem szerint nem bunkóknak adják.
gladiolus 2017 febr. 11. - 18:39:52
Én intelligens és kifinomult is vagyok, de ez nem zárja ki azt, hogy kedveljem Hofi humorát, mert az én értékrendem nem egysíkú és szemellenzõs.
Ha intelligenciát és kifinomultságot keresel, az nagyon ritkán fordul elõ kabarékban, ha jól átgondolod, kik képviselik a mûfajt. A kabarét a vígjátékokhoz hasonlóan nagyon sokan lealacsonyítják azok közül, akik mûvelik.
A kifinomultságot és az intelligenciát ugyanakkor nem árt elválasztani a sznobizmustól. Mert aki Hofira rosszat mondott ezidáig, az a sznobok táborát gyarapította, bár elsõsorban ez nõk esetében fordult elõ, férfiaktól negatív véleményt én eddig még nem hallottam róla. Nagyon sok nagy tudású és mûvelt embert ismertem és ismerek, akik nem zárkóznak el Hofi humorától. Sõt, sajnos csalódást kell okoznom neked, de a magyar emberek jelentõs részének tudott spontán nevetést okozni.

Igen, voltak ízléstelen poénjai is. Is, de nem csak Az. Vannak olyan humoristának álcázott szörnyûségek, akiknek viszont csak trágárság, cinizmus és közönségesség, ízléstelen szerencsétlenkedés akad a repertoárjában. Ezeknél Hofi magasabb színvonal. És mivel nem szépirodalom kategóriában indul, ez elfogadható tõle.

Példát mondok. Itt van egy Szécsi Pál szöveg:

"Csak egy tánc volt, tõled kaptam én,
de már több kell, maradj az enyém,
meg is kérem a kezed ezúton,
és a többit nem tudom."

Az ilyen és hasonló jellegû táncdalokat például sosem tudtam elviselni, a fenti giccses szöveget is világ életemben gyomorforgatónak találtam. De mit csinált ebbõl a szövegbõl Hofi?

"Csak egy frász volt, tõled kaptam én,
elterültem halkan, könnyedén,
jött a mentõ, végig az úton,
és a többit nem tudom. "

Ebben nincs trágárság, ízléstelenség, otrombaság, viszont van stílus és kifinomultság is, ami nem rossz teljesítmény egy prolitól.
vino-et-veritas 2017 febr. 11. - 18:36:42
Hm, érdekes Hofi mai megítélése.
Ma egy szakmai rendezvényen "elkötelezett NER"-esekkel voltam (politikus, "üzletember", többféle korosztály).
Hofi történeteit mesélgették.
Akkor....?
filoszemitabéluska 2017 febr. 11. - 15:35:23
Most megleptél. A kommentjeid alapján sokkal intelligensebbnek és kifinomultabbnak tûntél, minthogy Hofi prolihumorát szeresd. Szerintem nem véletlen, hogy olyan sokan szerették. És ez nem pozitív minõsítés. Az emberek túlnyomó része igen középszerû és rossz ízlésû. Nem lehet, hogy csak a fiatalságod iránt nosztalgia szépíti meg ennek a pojácának az ízléstelen tréfáit?
gladiolus 2017 febr. 11. - 10:12:19
Ennek a cikknek elég rosszindulatú hátszele van, ha jól értem, úgy akarják beállítani, mintha Hofi nem tudott volna saját kútfõbõl ilyen szintre jutni. Ne már, ezt nem veszem be. Komlós János 1980-ban meghalt, tehát onnantól kezdve nem írogathatott semmit sem Hofinak, és Hofi karrierje nem állt le azután sem, színvonalának hanyatlását nem lehetett érzékelni, és ha valaki, akkor õ végre képes volt a rögtönzésre, ezt élõ adásban személyesen is hallottam, de hallhatta bárki más is. Az lehet, hogy kezdetben Komlós alapozta meg Hofi stílusát. És akkor mi van? De Farkasházy mondatát érzem ebbõl a katyvaszból egyedül igazinak és megalapozottnak, miszerint:

"egy figurát nem lehet éveken át hitelesen hozni, ha nem igazi. " Na ebben rejlik az igazság, ezt bárki beláthatja józan paraszti ésszel.

A lényeg, hogy amit Hofi csinált és mondott, az véleményem szerint a legmesszebbmenõkig saját volt. Magánemberként már többször is megpróbálták lejáratni különféle politikai összefonódások miatt, ebbe nem akarok belemenni, mert nincsenek hiteles információim, meg nem is igazán érdekel, aki érvényesülni akar, annak valamilyen szinten mindig is együtt kell mûködnie az aktuális politikai rendszerrel. Valószínûleg ezt tette õ is. Ahogy mások is. A rendszerváltás után sokkal nehezebben ment neki az együttmûködés, ahogyan ezt el is mondta a mûsoraiban, de elsöpörni akkor sem lehetett, mert a nép becsõdült az elõadásaira. Ezekre a mûsorokra szüksége volt a magyar embernek, ha színvonalt akart látni és hallani. Ha ki akart szakadni a mindennapi szürke mókuskerékbõl, és végre röhögni akart.A Sas kabaré és egyéb Mikroszkóp színpados õrültségek ugyanis nem mindenki számára, sõt, az igényesebbek számára nem voltak kielégítõek, és most sem azok.

Szét kell választani a magánembert a mûvésztõl. Emberileg lehetett gyarló, nem tudom, és nem is érdekel. Nem érdekel, mert szerettem, és a szövegein nõttem fel. De mûvészként hagyják már békén, az õ színvonalát nagyon nehéz lesz elérni bárkinek is, ha egyáltalán sikerül. Ezt remélem senki sem vitatja, már akinek van humorérzéke.

Talán fénykorában Fábry, vagy az Aradi-Varga páros tudnak folyamatosan nevettetni a maiak közül, nekem más nem rémlik. De ettõl még lehetnek mások is, viszont olyan rangja a szakmában, mint Hofi Gézának volt, azt hiszem egyenlõre nincs senkinek.

Undorító, züllött alaknak nevezni pedig nagyfokú üres fejûségre vall.
vino-et-veritas 2017 febr. 08. - 13:55:21
Mi ebben a "nagy" leleplezés?

Komlós (múltja) és szerepe kezdettõl fogva ismert volt Hofi mögött/mellett...
zampano 2017 febr. 08. - 13:28:11
A nagy leleplezés:

http://24.hu/kultura/2017/02/08/hofi-geza-ezert-viccelhetett-kadarral/

Lassan helyére kerül ez az undorító, züllött alak is.
offtopic
umma 2012 aug. 18. - 23:40:51
Mi történt Hofi Gézával! Mi történt Hofi Gézával! Mi történt Hofi Gézával!
Újság!
Megjelent a Magyar Közöny!
http://www.youtube.com/watch?v=yaWw4BqfhbM
Összes hozzászólás