Személy

Lencsés Lajos

előadó
"Lencsés est un des grands hautboistes d'aujourd'hui (Lencsés a mai nagy oboisták egyike) - írta 1990-ben a híres párizsi zenei újság, a "Diapason", az "Arany Diapason" díj odaítélésnek alkalmából, melyet Lencsés egy oboa szonáta francia felvételéért kapott. Lencsés Lajos 1943. január 18-án született muzsikus, akinek családjában nemzedékek óta hagyomány volt a zenélés. Évtizedek óta járja a világot és több mint ötven szóló CD felvételével nemzetközileg kivételes helyet foglal el kortársai között. Minden nemzetközisége ellenére azonban ennek a muzsikusnak a gyökerei magyarok és magyarok maradnak.

Zenei tanulmányait a Bartók Béla Konzervatóriumban és a Liszt Ferenc Zeneakadémián végezte. A budapesti Francia Intézet felfigyelt a fiatal muzsikus aktivitására, és Lencsés több ízben kapott franciaországi mesterkurzusokra ösztöndíjat. A zeneakadémiai tanulmányok és az egy év párizsi tanulmányút után 1968-ban a híres genfi zenei verseny díjnyertese lett, mely az élvonalbeli muzsikusok közé emelte, s megalapozta nemzetközi tekintélyét.

Mint szólista eljutott Párizs, Bécs, Berlin, Madrid, Brüsszel, Athén, Lisszabon mellett Amerika és Japán több városába is. 1971-ben a Stuttgarti Rádiózenekar szóló oboistájának nevezte ki, mely pozícióhoz mai napig hűséges maradt. Szoros kapcsolat fűzi a Budapesti Vonósokhoz. Fiatalkori kutatószelleme nem hagyta el, számtalan ismeretlen, kiadatlan műből készült a több, mint ötven cd egy része.

Lencsés a világ nagy zenei könyvtárainak állandó látogatója. Számos országban, s Magyarországon is tart mesterkurzusokat fiatal muzsikusok számára. Hatvanadik születésnapja alkalmából a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjével tüntették ki. A töretlen energiával dolgozó zenész idejét feleségével, Veronikával, lányával, Ludmillával és Leo fiával Stuttgart, Magyarország és Provence között osztja meg.

Hozzászólások