Színház

Az ember tragédiája

tragédia, magyar, 2011.

Értékelés:

33 szavazatból
Szerinted?

Színházunk továbbra is fontos feladatának tartja, hogy fiatal nézőit megnyerje a színházművészetnek, mi több, a magyar klasszikusoknak; ezért is tűzi műsorára a magyar évad utolsó bemutatójaként Madách Imre: Az ember tragédiája című drámai költeményét.
A mű megírásának története jellemzi a kort, melyben született és rávilágít Madách sokszor és sokat kritizált pesszimista világlátására: 1852-ben a halálra ítélt Rákóczy János szabadságharcos rejtegetése miatt Madách Imrét letartóztatták. A börtönben írta meg Az ember tragédiája első változatát Lucifer címen, aztán 1856 és 1857 között a mű második változatát. 1859. február 17. és 1860. március 26. között született meg az egyetlen fennmaradt változat. A mű ősbemutatója 1883. szeptember 21-én volt - a magyar drámát ezen a napon ünnepeljük -, azóta is ez a legtöbbet játszott magyar színművünk és mégis voltak olyan időszakai a történelemnek, amikor nem volt kívánatos a madáchi gondolatok nyilvánossága. (1947-ben tartották a darab utolsó előadását a Nemzetiben, ezután hét évre betiltották, s csak a Nagy Imre miniszterelnöki kinevezésével beköszöntő "enyhülés" légkörében lehetett újra játszani.) Újra és újra kihívás a színházak számára megméretődni a madáchi mű gondolatgazdag világával.
A Nemzeti Színház készülő előadásában Évát és Ádámot két törékenyen fiatal ember játssza - Tenki Réka és Szatory Dávid -, akikhez a gyermekkor naiv ártatlansága még közelebb áll. Útjuk a történelmi képeken keresztül a felnőtté válás, az önmegismerés küzdelméről is szól. Kalandjuk korántsem veszélytelen, mert a felfedezőút tétje legvégül a szerelem és a boldogság maga. Lucifer, a fényt hozó - László Zsolt - inkább játékostársa a fiataloknak, ki nem mondott kételyeik és kétkedéseinek hangadója, mintsem mitologikus gonosz. Az Úr - Blaskó Péter - nem csak a mű elején és végén jelenik meg, hanem az események sorát ugyanúgy végigköveti, mint Lucifer. Nem egy bölcselkedő aggastyán, hanem tevékeny gondolkodó, aki kíváncsian és aggódva figyeli teremtményei metamorfózisát. Fiatal színészek játsszák a Tragédia többi szerepét is, állandó jelenlétük - minden történelmi színen ugyanők vannak jelen - arccal látja el, megszemélyesíti a jeltelen, névtelen tömeget. Az előadás egyszerű, világos, közérthető gesztusokkal, mai színházi nyelven fogalmazza meg Madách egyetemes gondolatait.

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2011. május 6., Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások

1/10
CrucioIsAwesome 2012 jún. 06. - 18:23:58 1/10 Előzmény surviver
A könyvet elolvastam, csak nem volt könnyû
8/10
surviver 2012 máj. 24. - 21:01:22 8/10 Előzmény CrucioIsAwesome
Rendes vagy, hogy végig próbáltad olvasni, anno én is, de szerintem is szörnyû, a filmet én is ezért néztem meg, de én meg azt mondom, hogy az elõadás élvezhetõ. Tenki rossz választás Évaként, de a többiek nagyon rendben vannak.
1/10
CrucioIsAwesome 2012 máj. 22. - 15:43:50 1/10
Olvastam a könyvet (mert kötelezõ), láttam a filmet (mert alig tudtam végigolvasni a mûvet). Most megnéztem ezt és katasztrófa. Alulmúlja a könyvet is és a filmet is.
turmix 2012 ápr. 23. - 23:10:26
A színészeket illeti az igazi dicséret.
Tenki Réka jó választás volt Évára; nagyon tehetséges színésznõ, sikeres munkát kívánok neki a Nemzetiben.
8/10
surviver 2012 márc. 05. - 10:22:22 8/10 Előzmény varvolgyi
Nagyszerû, hogy milyen remek elõadás született ebbõl az amúgy rendkívül unalmas mûbõl. Az eredetit nem szabad elolvasni a mai ifjúságnak, nehogy elmenjen a kedve a magyar irodalomból, a darabot megnéznie viszont kötelezõ, mintegy gondolatébresztõként.
10/10
varvolgyi 2011 dec. 21. - 20:15:42 10/10 Előzmény CinkaPanna
Teljes mértékben egyetértek. Alföldinek csak gratulálni lehet ezért a fenomenális rendezésért.Azok a honanyák és honatyák akik a fejét követelik valószínüleg sohanem járnak színházba vagy esteleg egy-egy nagyon bruhaha de jól éreztem magam darabra vesznek jegyet.Aki szereti a modern színjátszást feltétlenül nézze meg. A közel 3 órás darab észrevétlenül repül el !
A fanyalgók meg maradjanak otthon !
10/10
CinkaPanna 2011 máj. 11. - 23:41:55 10/10
Nagyszerû,fantasztikus,tökéletes Az ember tragédiája!:))Minden megvan benne amit Madách megírt,és mégis olyan modern,hozzánk mai emberekhez szól.Tökéleteset alkotott Alföldi Róbert,csak dicséret illeti és nagy gratuláció:)) A szereposztás telitalálat,László Zsoltnál jobb Lucifer nem létezik ma Magyarországon,de Szatory Dávid (Ádám) és Tenki Réka (Éva)is nagyszerûen játszik!Nagyrészt a Nemzeti ifjú színmûvészei alakítják minden színben a tömeget,gyönyörû egyéni alakítások sorozatával kápráztatnak el bennünket.Végig pergõ,ötletes,látványos,nagyon jó elõadás,csak ajánlani tudom!Középiskolásoknak kötelezõ!:)))
3/10
rues 2011 máj. 11. - 16:08:26 3/10
A két igazgató egymást licitálva múlják alul teljesitményüket. Alföldi "Ember tragédiá"-ja valóban tragikusan silányult azzá, ami lett.Iszonyu / Eszenyi/ Rómeó és Juliája dettó.Mit szólna ezekhez szegény Vilmos Shakespeare,
avagy Madách Imrénk??Valakitõl hallottam egy nagyon frappáns jelzõt a két eszét vesztett "müvészrõl"-mániákus
rendezõk, akik maguk szórakozására moderkodnak. Kérdem én:ehhez miért kell felhasználni a klasszikusokat???Sajnálatos ez két olyan szinházban, ahol Várkonyi és táraik igazgattak. Szerencse ezt a szörnyüséget nem érték meg.
3/10
FElepHánt 2011 máj. 10. - 08:55:08 3/10
Szerencsétlen katyvasz. Miért ordítanak? Mikroporttal?!?
Átgondolatlan, üres ötletelés, szánalmas kivitelben.
Jó_ a tanulóifjuság örül a nem unalmas Tragédiának, betekintést nyer a nem hagyományos színház kelléktárába, de ennyire gyengén...?!?
Megjelenik a Vörös Kereszt, de a produkció menthetetlen.