Színház

Éjjeli menedékhely

dráma, 1 felvonás, magyar, 2014.

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

"Azoknak a megfigyeléseimnek az összegzése ez a darab, amelyeket csaknem húsz esztendőn át a lecsúszott emberek világában tettem. Nemcsak a csavargókat, az éjjeli menedékhelyek lakóit s általában a lumpenproletariátust számítom ide, hanem az értelmiségiek egy részét is, akiket megzavart, megcsalt, megsértett és megalázott az élet sok balsikere" - írta Makszim Gorkij az 1902-ben megjelent Éjjeli menedékhelyről. Gorkij 1900-ban a Krím-félszigeten elmondta Sztanyiszlavszkijnak egy tervezett darabja tartalmát, amelyet egy négy részből álló ciklus befejező részének képzelt: "És lesz még egy: a mezítlábasok. Tatár, zsidó, színész, az éjjeli menedékhely gazdasszonya, tolvajok, nyomozó, prostituáltak. Csupa szörnyűség. Terveim már készen állnak, már magam előtt látom az arcokat, az alakokat, hallom hangjukat, beszédüket - cselekedeteik oka már világos előttem, minden világos..."

A mű Na dnye - A mélyben címmel jelent meg 1902-ben könyv alakban, és nagy sikert aratott. Még ebben az évben maga a szerző olvasta fel a darabot a Sztanyiszlavszkij által vezetett Művész Színház színészeinek, de 1905-ig - nem hivatalos tilalom miatt - nem adhatták elő. Idegen nyelvekre azonban azonnal lefordították, és játszani is kezdték szerte Európában: Magyarországon például már 1903-ban bemutatta a Fővárosi Nyári Színkör a budai Horváth kertben.

A lét perifériájára sodródott, lepusztult emberek egy földalatti pincehelyiségben, egy "éjjeli menedékhelyen" tengetik életüket - a világirodalom ismert figurái ők: Klescs, Szatyin, a Színész, Vaszka Pepel, a Báró, Luka és a többiek... Az éjjeli menedékhely - ma úgy mondanánk: hajléktalanszálló - egyúttal a zsákutcába került emberiség sajátos szimbóluma. Egy olyan emberiségé, amely elveszítette hitét Istenben, a létezés magasabb rendű értelmében, ugyanakkor önmaga küldetését sem képes felismerni, így nem marad más számára, mint az önpusztítás. Ebbe a reménytelen, testet és lelket megnyomorító közegbe érkezik egy különös vándor, Luka - a Nemzeti előadásában Törőcsik Mari alakítja majd -, aki egy egészen másfajta igazságot képvisel. Az élet ürességének, értelmetlenségének nyers hangoztatásával szemben ő az ember iránti részvét és szánalom útját járja. Az éjjeli menedékhely lakóinak pesszimizmusával a reményt állítja szembe, mivel filozófiája szerint a magasabb rendű létbe vetett hit fölötte áll a földi élet kegyetlen igazságának.

A Nemzeti Színház előadását a kortárs orosz színházi élet egyik emblematikus alkotója, a Sztanyiszlavszkij által alapított moszkvai MHAT (Művész Színház) rendezője és színészpedagógusa, a Mejerhold Művészeti Központ igazgatója - Viktor Rizsakov rendezi.

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2014. november 8., Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Mihail Kosztiljov
Vaszilisza Karpovna (a felesége)
Natasa (Vaszilisza húga)
Medvegyev (nagybátyjuk, rendőr)
Vaszka Pepel
Andrej Mitrics Klescs
Anna (a felesége)

Alkotók

Hozzászólások

1/10
botta-melinda 2015 ápr. 29. - 01:53:37 1/10
Már amikor beültem a nézõtérre, gyanús volt a "díszlet". Mostanában ez a divat, hogy egy valamikor jól megírt darabot megpróbálnak nemlétezõ figurákkal, légüres térben elõadni, hátha ettõl modernné válik. Rémálom!!! Én ezt a darabot gyerekkoromban láttam a régi Nemzetiben (Kállay Ferenccel), akkor még tök értelmes darab volt! (cselekmény, tartalom, mondanivaló és egyéb régi csökevény, na meg színészi alakítás...)
Az ének kellemes meglepetés a végén, bár nem tudom, mi köze a darabhoz, igaz, a többi jelenetnek sem tudom, mi közük egymáshoz. Például mit szimbolizálnak a bábuk, amibõl az elsõ részben mindenkinél van egy-egy, és miért a bábukat etetik, aztán a tengerparton ezek miért nincsenek már ott... De mindegy.

Törõcsik Mari persze jó, azért azon el kéne gondolkodni, tényleg muszáj-e, a hatszor tapsra kivonuló-bevonuló szereplõgárda két-három tagjának fel- meg lesegítve õt a színpadra/színpadról, tudatosítani, hogy talán utoljára látjuk... És hát ha már õ van ott, esetleg nem lehetne-e, hogy nõként szerepeljen...

Na hát szóval azoknak ajánlom, akik régen szerették a Jancsó-féle retteneteket (tudom, voltak ilyenek)...
10/10
bamba 2015 márc. 18. - 14:47:29 10/10 Előzmény Edmond Dantes
??? Ehhez nem kívánok, nem is nagyon tudnék hozzászólni.
Az elõadásnál maradnék, hiszen ez az oldal arról kellene, hogy szóljon.
Tényleg csak ajánlani tudom. Nem szokványos feldolgozás, de ez nem jelenti azt, hogy nem érdemes megnézni.
Most, legutóbb is nagyon erõs volt. Úgy érezem, nem üres kézzel jöttem ki az elõadás végén. Röviden ennyi.
offtopic
Edmond Dantes 2015 márc. 12. - 16:12:54
off?
Egyetértek...de szigorúan viszonossági alapon!
Hogy értve?
Ld pl Alföldi- és Stohl topikokat, h csak ezt a fórumot említsem, egyéb körülöttük zajló/tt viharokat nem is...

Se szeri se száma a gyalázkodóknak, gyalázkodásoknak olyanok részérõl, akik a büd...pardon, az illatos életben nem láttak Alfölditõl színházi produkciót, de anno (térkép segítségével!) odataláltak a Nemzeti Színházhoz ellene-tüntetés "céljából". Mostanában valahogy térképpel is kevesebben találnak el a Nemzetibe...mármint elõadásokat nézni.
Tüntetés szerencsére nincs, legfeljebb "lábbal" = távolmaradással.

Vagy Stohl, aki a mai magyar színház kimagasló figurája, akit azonban jobb esetben tévés mûsorvezetõként szidalmaznak (vagyis "persze" ott is nézik!!!), rosszabb esetben egykori magánéleti dolgain csámcsognak.

Fentiekhez képest az én szelíden belinkelt kritikáim talán tolerálható(bba)k...vagy nem?
10/10
bamba 2015 márc. 12. - 15:57:24 10/10 Előzmény Edmond Dantes
- Természetesen nem tilos senkinek sem a tájékozódás. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy csaki is kizárólag kritikákat kell olvasni! És, hogy el is kell hinni azokat. :)
(Peter Brook tette azt meg az egyik elõadásával - miután nagyon rossz kritikákat kapott -, hogy meghirdetett egy ingyenes elõadást. S láss csodát tetszett a nézõknek. A tapsrend végén megkérdezte a közönséget, hogy miért nem jöttek el elõbb megnézni? A válasz: Rosszat írtak az újságok. Önök hisznek az újságoknak? Válasz: Nem. ...)

Az elõadást továbbra is csak ajánlani tudom. (- Szombaton nézem meg ismét.)

Nyomorult XXI. századunkban telibe talál ez a feldolgozás.
- Aztán, aki akar, az összes többin szubjektívan vitázhat... :) Az sem tilos. :)
Edmond Dantes 2015 jan. 23. - 09:59:13
Örömömre szolgál h újabb egyetértési felületünk van.
És annak is örülök h elõzõ hszomban foglalt egyebek vonatkozásában s i n c s kifogása, továbbá a belinkelt sajtókritikákkal kapcsolatosan s e m. Fõleg, miután nem tõlem származnak :)
Edmond Dantes 2015 jan. 21. - 14:30:30
PH-n illetve a csalánlevél-kritikán rugózás(ok) azt jelenti(k) h a másik két belinkelt kritika:

http://7ora7.hu/programok/ejjeli-menedekhely-5/nezopont
és az ellenzékiséggel nem vádolható
http://mno.hu/grund/messze-a-legjobb-alakitas-torocsik-marie-1259760

valahogy "elkerülte" a T. hszók figyelmét, ami, tekintve tartalmukat, leírt és sorok között kiolvasható ítéletüket: "érthetõ".
Úgyhogy küldök még egyet:

http://magyarhirlap.hu/cikk/9606/Szupermarket_lett_az_egesz_vilag
nagyon tanulságos, kirõl/mirõl/mit ír, de fõképpen h ki/mi mindenrõl NEM ír...ellenzékiség valszeg itt sem forog fenn.

Aki pedig azt "tanácsolja" h nem kritikákat kell olvasni, hanem megnézni az elõadás(oka)t: köszönöm a tanácsot, kérdezem:
1) ugye azért szabad elõzetesen tájékozódni? Én szoktam...
2) különösen érvényes ez egy számomra ismeretlen rendezõ másrészt egyik nagyon kedves színdarabom esetében. Nincs olyan színház, aminek minden produkciójára látatlanban, "lábon" jegyet veszek...a "tanuló korszakát" élõ NSz esetében ez különösen érvényes, bocs.
Utóbbi VA szóhasználata, itt: http://fidelio.hu/szinhaz/interju/vidnyanszky_attila_tanuljuk_a_varost

Törõcsik Marinak pedig innen is gyors gyógyulást kívánok!
offtopic
azem 2015 jan. 20. - 06:02:36
Az elõadás nagyon érdekel, sajnos még nem láttam. Komoly elvárásaim vannak, mert Trokán Annát, Trill Zsoltot, Törõcsik Marit és az ifjabb Vidnyánszky Attilát is kiváló mûvésznek, illetve nagy reménységnek tartom.

Kedves Kiss Hektor!

Stohl Andrást nem túrta ki Trill Zsolt. Vidnyánszky fel is hívta anno a Vígszínház jelenlegi mûvészét, hogy ajánlana neki egy szerepet egy készülõ elõadásban az elsõ VA-évadban, tehát számolt vele. Egyetlen színészrõl lehet tudni, akit VA nem tudott elképzelni az újjáformálódó nemzetis társulatban, õ pedig Nagy Zsolt, õt kirúgta.

Az pedig, hogy a jelenlegi JASZ-t (14 elõadást néztem ott meg az elmúlt 2 hónapban) és az elmúlt évek Nemzetijét egy kalap alá veszi, az bennem azt az érzést kelti, hogy az elvhûség önt is megfertõzte.
offtopic
Sumomo 2014 dec. 30. - 21:48:24 Előzmény Sumomo
bocsi , nem tettem ki az idézõjelet
10/10
bamba 2014 dec. 22. - 17:43:43 10/10
Csak ajánlani tudom! Érdemes megnézni az elõadást!
Szerintem többször nézõs, s ha tehetem majd, még januárban is megnézem.

- Nem kritikákat kell olvasni, hanem az elõadást megnézni.
Sumomo 2014 dec. 19. - 09:20:44 Előzmény Edmond Dantes
Kifejezetten Törõcsik Mari miatt szerettem volna megnézni a darabot, de most nagyon elbizonytalanodtam.
Nagyon köszönöm a linkeket.
Sumomo 2014 dec. 19. - 09:13:54 Előzmény FElepHánt
Sajnos, nem. Négy csodálatos Rizsakov-rendezés után, /Vihar, Fodrásznõ, Elátkozottak, Revizor/,ez bukfenc. .........
Elátkozott ez a Nemzeti, hogy semmi sem sikerül itten?!?Én némi ellentmondást érzek ebben a hsz.ben. A Fodrásznõt spec. a Nemzetiben láttam, vagy az nem számít?
Sumomo 2014 dec. 19. - 09:08:51 Előzmény Edmond Dantes
Hát én utána néztem ennek a Pajer Hajnalkának, úgy sejtem hogy akármit játszanának a Nemzetiben ebben az 5 évben, az P.H.nak nem fog tetszeni.


"Csak, hogy senki se vádolhasson elfogultsággal, szándékosan, kifejezetten balliberális kritikust választottam, olyat, aki a Jobbikosokat "nemes egyszerûséggel" büdös náciknak titulálja.
Tehát, következzenek itt Pajer Hajnalka sorai, aki még tévedésbõl sem vádolható nemhogy szélsõ, hanem semmilyen féle jobboldalisággal, netán magyar-imádattal. Sõt!
Pajer Hajnalka - nem mellesleg - nagy-nagy Alföldi rajongó!"
forrás:http://www.borsonline.hu/forum/hozzaszolasok.php?id=6561
Edmond Dantes 2014 dec. 02. - 09:07:57
Még egy:

http://7ora7.hu/programok/ejjeli-menedekhely-5/nezopont

Kb ez is uarra fut ki: egy fecske nem csinál nyarat, még ha a fecskét Törõcsik Marinak hívják is.
Magam is eleve ettõl tartottam: bedobják TM-t húzó névnek, férfi szerepbe, csak h jöjjön,jöjjön a nagyérdemû...nem tudom, jön-e ill megy-e..a nagyérdemû.
Edmond Dantes 2014 nov. 28. - 10:12:50
Kedves kiss.hektor16! Köszönöm a szíves ajánlást. Nem hinném h Fizetett Kommentõrök mesterkednének. Persze h nem indulok ki a Madáchos élménybõl, eltelt negyvenvalahány év, ma már valszeg azt a produkciót is más szemmel/aggyal nézném és tán/valszeg nem tetszene (annyira). Eddig két kritikát olvastam, ezt:
http://mno.hu/grund/messze-a-legjobb-alakitas-torocsik-marie-1259760 =nem éppen ellenzéki "médiafelületen" és ezt:
http://csalanlevel733.blogger.hu/2014/11/10/nyomorrevu-gorkij-ejjeli-menedekhely-nemzeti-szinhaz-2014-november-kritika
igaz, utóbbi "csak" egy blog de mégis. Törõcsik királynõ, de nem menthet meg egy komplett produkciót, ha az olyan, amilyen, ráadásul egy erõszakoltan "testidegennek" tûnõ szerepben. Érdekes, az "új" NSz-ban divat lett férfi szerepeket nõkkel játszatni és viszont: Éjjeli menedékhely, Ahogy tetszik és tán másban is. Vajon Alfölditõl hogyan fogadnák ezeket az "eltévelyedéseket"?
Bagossy Hamlet: detto=nem fogom az 50 éve látott Vámosos/Gábor Miklósoshoz hasonlítani.
Edmond Dantes 2014 nov. 24. - 16:02:50
Jaaaj ettõl féltem.
Anno nagy kedvencem volt, itt, ezekkel:

http://www.madachszinhaz.hu/showinfo.php?id=100

és nagyon vártam ezt, hátha...végre valami... bár eleve gyanús volt h Luka szerepét Törõcsikre osztották..akkor hát várok tovább, másra.
1/10
Timberio 2014 nov. 24. - 14:48:03 1/10
Szerintem RETTENETES volt.
Döbbenet.
Ha magánpénzen fenntartott színház lenne, már lépne a tulajdonos egy ilyen szarra.
4/10
FElepHánt 2014 nov. 09. - 15:50:39 4/10
Sajnos, nem. Négy csodálatos Rizsakov-rendezés után, /Vihar, Fodrásznõ, Elátkozottak, Revizor/,ez bukfenc. Az elsõ rész irtózatos hadarással, az öncélú bábuk nevetséges húzogatásával teljesen szétesik. A két részre szakadó, gyenge együttes /Beregszásziak kontra avitt Budapest/ "játékában" a szófoszlányok szerte hullanak, hiába jön be emblematikus
kontrasztként Törõcsik.
A második rész javul, felvillan a csehovi Rizsakov, a híres monológok ez sem mentik a menthetetlent. A gyönyörû látvány sem. Elátkozott ez a Nemzeti, hogy semmi sem sikerül itten?!?