Színház

Elisabeth

előadás, magyar, 2009.

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

A fesztivál saját darabját hozza vissza a bemutató értékű felújítással, hiszen tizenkét éve itt állították színpadra először hazánkban a világhírű, Grammy-díjas, magyar származású Michael Kunze darabját. Az Elisabeth azóta az egész világot meghódította. A legenda változatlan rendezésben, ám megújult szereposztással kerül a Dóm tér színpadára. Tizenkét éve ebben az előadásban aratott elsöprő sikert a musical-színpadon még ismeretlen Janza Kata, illetve az akkor még csupán rock-zenészként híres Mester Tamás a Halál-alakítással.

Elisabeth mindmáig az egyik legismertebb asszonya az újkori Európa történetének. Ez a szépségkultuszt szinte tökélyre fejlesztő, ország-világ által ünnepelt, történelembe beleavatkozó, lovakon száguldó, mindenfelé utazó, gyakran rejtőzködő-menekülő, titokban verseket író, végül is szomorú sorsú királyné már életében jelképpé vált.

Ez a musical olyan valakiről mesél, aki nagyon közel áll hozzánk. Nem nehéz tehát keserű-gyönyörködtető módon együtt lélegezni ezzel a darabbal, amely leszámol a könnyes lányregények Sissi-képével, a boldog Ferenc József-i békeidők nosztalgiájával, miközben föltárulhat előttünk az Erzsébet-titok legmélye: a végtelen szabadságvágy, az egyes ember szabadságának lenyűgöző mítosza.

A(z) Szegedi Szabadtéri Játékok - Dóm tér előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Szereplők

Elisabeth (Ausztria császárnéja)
Luigi Lucheni (Elisabeth gyilkosa)
A Halál (Elisabeth szerelmese)
Ferenc József (Ausztria császára, Elisabeth férje)
Zsófia főhercegnő (Elisabeth anyósa)
Rudolf főherceg (Elisabeth fia)
A tíz éves Rudolf
Max (bajor herceg, Elisabeth apja)
Ludovika (bajor hercegné, Elisabeth anyja)
Eszterházy grófnő
Helene (Elisabeth nővére)
Sztáray grófnő
Grünne gróf
Rauscher bíboros
Hübner báró
Kempen báró
Schwarzenberg báró
Károlyi István gróf
Andrássy Gyula gróf
Batthyány Elemér gróf
Windisch kisasszony
Magyar anya

Alkotók

Hozzászólások

Heathcliff 2009 aug. 26. - 19:15:10
A mostani szereposztásban Bereczki jól szerepelt; Dolhai hangja viszont kissé mély volt Rudolf szerepéhez. Szabó P. pedig soha nem lehet olyan, mint Mester Tamás. Így emlékezésül Mesterre, egy dal az õ elõadásában: http://www.youtube.com/watch?v=tZoP0VayyAM