Színház

Érzékeny töredékek

előadás, magyar, 2001.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Ez év decemberében 14-én és 15-én a szegedi "A"-produkció bemutatja Cakó Ferenc, a világhírű, többszörös nemzetközi és hazai díjnyertes animációs filmrendező kortárs művészeti estjét a Szegedi Nemzeti Színházban.
Cakó Ferenc évek óta tart önálló estéket, a világon egyedül álló, élő homokanimációs technikával. A tárgyasztalon zenére homokban rajzolt, animált történetek úgy kelnek életre, hogy a nézők szeme előtt történik meg a csoda: részesei lehetnek az eddig rejtve maradt alkotói folyamatnak. Szinte lépésről lépésre, lélegzetről lélegzetre követhetik, ahogy a gondolat és a virtuóz ujjak nyomán megszületnek, és élővé válnak a testek, arcok, tárgyak, külső-belső tájak.
Cakó Ferenc bárhol jár itthon és a nagyvilágban ezekkel az estekkel, rendre elsöprő sikert arat. A titok valószínűleg abban rejlik, hogy egyfajta átjáró az alkotó és a befogadó között.
A decemberi két színházi esten a nézők több hatalmas kivetítőn kísérhetik figyelemmel az élő homokanimációt, mely egy eddig be nem mutatott történetet elevenít meg. Cakó Ferenc új, erre a bemutatóra írt kompozícióját két kortárs zenei ősbemutató inspirálta. Az egyik Szarka Tamás, a felvidéki Ghymes zenekar zeneszerzőprímásának, énekesének négy tételből álló, hegedűre és énekhangra komponált zeneműve, a másik Ágens, a varázslatos hangú és hangterjedelmű énekesnő készülő, új CD-jének színpadi változata. A két kompozíciót Ágens és Szarka Tamás női és férfihangra, valamint hegedűre alkotott kötött improvizációja köti össze.
Mindeközben a fényekkel és vetítővásznakkal, a kivetített és élő képekkel ritmizált térben a Szegedi Kortárs Balett művészei által előadott táncok egészítik ki, és értelmezik a zenére megszülető homokanimációs történetet.

A(z) Szegedi Nemzeti Színház előadása

Stáblista:

Hozzászólások