Színház

Leánykérés

előadás, magyar, 2007.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház 1993 óta működik, köztudottan nehéz körülmények között. Sajátos játékstílusuk, darabfelfogásuk üdítő szín a hazai teátrumok deszkáin. Csehov: Leánykérés című egyfelvonásosában egyaránt megtalálhatók a vásári komédiák, a commédia dell arte poénjai és a mímusjátékok elemei. A szereplők elképesztő gazdagságú színészi eszköztáráról tesznek tanúbizonyságot.

A második részben a japán Bugeiza Gekidan előadásában láthatjuk ugyanazt a komédiát - egészen másként.

Az előadás - a második világháború utáni japán színházi gyakorlatnak megfelelően - "japanizált" formában, japán szerepnevekkel került színre mintegy negyven évvel ezelőtt, és azóta folyamatosan repertoáron maradt (természetesen a színészek közben cserélődtek). Alacsony japán teázó asztal mellett tatamin és ülőpárnán térdelve veszekszik a gyönyörű kimonót viselő, korosodó japán lány a kérőként szintén hagyományosan japán ünnepi viseletben feszítő szomszéd földbirtokossal a Bivalyrét tulajdonjogán és a Csípdmeg nevű vadászkutya képességein.

A Bungeiza Gekidan japán színházi társulatot mintegy hatvan évvel ezelőtt, közvetlenül a második világháború után alapították Tojama városban, ahol jelenleg is működik. Az együttes ún. "közösségi színház", európai fogalmak szerint talán a félprofesszionális társulat meghatározás fedi leginkább ezt a működési formát. Műsortervük igen változatos: játsszák a teljes Csehov-tetralógiát, Ibsen, Brecht műveket, a Carmina Burána táncszínházi változatát, de Ionesco abszurdjait, Becket Godot-ra várva című ősabszurdját, amerikai mintára készült japán musicaleket, mese- és táncjátékokat is. Örkény Tóték című tragikomédiájával és Szép Ernő Májusával Magyarországon is turnéztak - Budapesten a Thália Színházban játszottak mintegy húsz évvel ezelőtt -, bemutatták Füst Milán A zongora című művét is. Előadásaikkal az utóbbi negyedszázadban külfödi turnékra és fesztiválokra is meghívást kaptak: az együttes eddig a világ 5 kontinensén, 17 ország 30 városában, 56 alkalommal vendégszerepelt.

A társulat vezetője, Koizumi Hirosi 46 alkalommal járt hazánkban, több alkalommal rendezett a debreceni Csokonai Színházban (Kinosita Dzsundzsi: Hétalvó, A félnótás legény, A selyemtollú kócsag című színműveit rendezte). A japán-magyar színházi kapcsolatok ápolásáért korábban Csokonai-díjjal tüntették ki, megkapta a Milleniumi Ezüst Medál Kitüntetést, legutóbb pedig a Pro Cultura Hungarica kitüntetést adományozták neki

A(z) Magyar Színház előadása

Bemutató időpontja:

2007. május 3., Magyar Színház

Stáblista:

Szereplők

Csubakov (földbortokos)
Natalja Sztyepanovna (a lánya)
Ivan Vesziljevics Lomov
Banszuke (földbirtokos)
Tomie (a lánya)
Tobikicsi (kérő)

Hozzászólások

Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás