Színház

Minden ötödik órában

színmű, magyar, 2013.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

A Minden ötödik órában című előadás a családon belüli erőszak témáját dolgozza fel. A darab egyrészt a figyelemfelkeltés, másrészt a csend megtörésének céljával jön létre. Olyan témákról és történetekről lesz szó, amelyekről mindenki hallott már, többen át is élték, de mégis azt érezzük, nem lehet róla beszélni - mintha egy másik világ rémálmai lennének. Pedig hétköznapi emberek, hétköznapi családok meg nem hallott történetei.

El nem mesélt történetek családról, felnőttekről és gyerekekről, színészekre és táncosokra. Szigorúan felnőtteknek.

"Isten is megtöri az embert, amikor büntet. Meg kell végre értenetek, hogy engedelmességgel tartoztok nekem. Vállalnod kell hitvesi és anyai kötelességeidet. Berendezünk neked egy szobát, a legnagyobb kényelemben, és mostantól főleg ott tartózkodsz majd, jó? Tudnod kell, hogy ha megpróbálsz lázadni vagy kapcsolatba kerülni a külvilággal, az a gyerekeiden fogja megbosszulni magát. Világosan fejeztem ki magam? Eddig te és a gyerekeid valami álomvilágban éltetek. Meg kell tanítanom nektek, hogyan éljetek a valóságban. Nem az én hibám, hogy a valóság pokol."

Az előadás szövegkönyve többek között Bergman, Bukowski és Agota Kristof szövegei, hiteles dokumentumok, valamint a NANE munkatársainak kutatásai alapján készült.

A(z) Orlai Produkciós Iroda előadása

Bemutató időpontja:

2013. április 10., Orlai Produkciós Iroda

Stáblista:

Hozzászólások

7/10
Annitalla 2013 jún. 04. - 12:11:03 7/10
Lehetett volna hosszabb is a darab és több a díszlet. Kicsit erõsek voltak a jelenetek, ezért néhány nyugdíjas ki is ment. Miért, mire számítottak? Ez a valóság, sajnos. Nekem a show-mûsoros jelenet nem jött le, talán mert nem nézek ilyen mûsorokat, csak utólag jöttem rá. Ide egy-két díszlet azért nem ártott volna. Fullajtár Andrea zseniális volt. A jelenetek többsége nagyon ötletes, a táncosok szuperek. A sok naturalitás mellett én hiányoltam a lélek szenvedésének bemutatását, a hosszabb, elgondolkodatóbb snitteket, a idõbe belefért volna. Kicsit pörgõs volt a darab, és aztán túl hirtelen is lett vége. Mint egy táncnak. 7/10