Színház

Nincs sírás, nincs semmi, avagy "Haló, itt egy emberről beszélünk!"

felolvasószínház, magyar, 2016.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Szcenírozott felolvasás szó szerint.

"Előttem van egy kép. Vendégségben voltunk egy gyerekkori barátomnál, amikor már tudtuk, hogy mi a diagnózis. És kérdezte, hogy mit fognak csinálni. Jött a férjem és mondta, hogy levágják a mellem. És ez előttünk van a mai napig. És nem sírunk, röhögünk. Hogy basszus, te annyira hülye voltál, hogy ezt mondtad. És az történt: egy fél év múlva levették."

A hazai független színházak élvonalába tartozó PanoDráma érzékeny társadalmi témái mellett elsősorban munkamódszeréről és előadásainak formáiról ismert. A dokumentumszínház verbatim, vagyis szó szerinti változata azt jelenti, hogy a színdarab az adott témában eredeti, az alkotók által készített interjúkból, egyéb hiteles dokumentumokból (például tárgyalási vagy egyéb jegyzőkönyv) és talált, szintén nem irodalmi szövegekből (pl. internetes bejegyzések, falfirkák, villamoson elkapott párbeszédek stb.) áll össze, s míg változtatni egyetlen szót sem szabad, meghatározó alkotói döntés, hogy például száz órányi interjúból és 1200 oldalnyi jegyzőkönyvből hogy lesz egy órányi előadás.

Ezúttal, története során először felkérésre hozza létre előadását a társulat, melyet a Magyar Hospice Alapítvány keresett meg, hogy a Norvég Civil Alap által támogatott, a daganatos betegek, orvosaik, ápolóik és a hozzátartozók viszonyát vizsgáló, ezek jobbítását célul kitűző projektjük záróaktusaként az óriási felhalmozott interjúanyagból készítsen verbatim drámát és szcenírozott felolvasóestet.

"Hallottam, hogy a cicis lányokkal, asszonyokkal tök másképp viselkednek, mint egy májdaganatos férfival. Talán azért, mert én erről nem tehetek. Aki viszont elitta, elcigarettázta? Mert erről te nem tehetsz. De egy májról, hasnyálról, epéről igen."

A műfajban különösen gazdag tapasztalattal rendelkező alkotócsapat, mely például az Auschwitz-pert feldolgozó Peter Weiss A vizsgálatot a Nemzeti Színház nagyszínpadán mutatta be zsúfolt ház előtt, ezúttal mintegy kétszázhatvan oldalnyi anyagot kapott a program során készült 15 mélyinterjúból, melyhez még több mint feleannyi újat készített. Ezek mellé keresett tudományos, anekdotikus és egyéb forrásokat blogokon, hírportálokon és egyéb internetes felületeken.

eva egy éve
nagyanyaink maguk termesztette elelmet fogyasztottak es 1o gyermeket neveltek!mindeniket munkara becsuletre, es nem is hallotak a rakrol, meg elhizasrol ,,mert kondinak ott volt a zoltseges kert es a kapa es mindenki dolgozott nem varta h a sult galamb a szajaba repuljőn!!!!!!!!!szerintem nagy a kenyelem !jajjgatunk h szegenyseg van!pedig enyi auto es anyi ruha soh sem volt mint most! nagyon kenyelmes nemzet lettunk !itt a baj!!!!!!!!!!

A téma, illetve az a tény, hogy a magyarországi palliatív gondozás még mindig gyermekcipőben jár, különösen megnehezíti beteg, orvos, ápoló és hozzátartozó dolgát is. A Magyar Hospice Alapítvány programja nemcsak e viszonyrendszerek javítását és a betegek érdekérvényesítési készségének fejlesztését tűzte ki céljául, hanem azt is, hogy a betegséghez, de különösen a halálhoz érettebben és elfogadóbban tanuljunk meg hozzáállni Magyarországon.

"Mióta itt vagyok? Hát igen, változott. Előtte sem tartottam, nem tartok a haláltól, egyszer úgyis meg kell halnom, nem tudom kikerülni, ezért nem kell tőle tartanom sem, igazából magát a haldoklás folyamatát értettem meg, hogy az milyen fontos, hogy az ember hogy jut el odáig."

Ez a színházi este felvilágosításul és bátorításul kíván szolgálni az egyenlet valamennyi szereplője számára betegtől orvosig, ápolótól rokonig. De az alkotói szándék szerint a humor sem fog hiányozni belőle.

A(z) PanoDráma előadása

Stáblista:

Hozzászólások