Színház

Rudolf

musical, 2 felvonás, magyar, 2010.

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

A musical születésének története csaknem annyira érdekes, mint a mű maga. Alapjául Frederic Morton A Nervous Splendor: Vienna 1888-1889 c. könyve szolgált, amelyet Frank Wildhorn és Steve Cuden koncepciója alapján dolgozott át Jack Murphy és Phoebe Hwang.
Zenéjét Wildhorn szerezte, de felhasználta Nan Kinghton dalszövegeit is. Felolvasó-színházi előadása 2005-ben volt New Yorkban, első színpadi bemutatóját 2006-ban, a Budapesti Operettszínházban tartották Kerényi Miklós Gábor rendezésében - az előadás kooprodukcióban készült a Vereinigte Bühnen Wiennel és a Szegedi Szabadtéri Játékokkal. Következő bemutatójára 2008-ban Tokióban került sor, ahol a Toho Musical & Play vitte színpadra. Végül 2009-ben Bécsben is színre került a Raimund Theaterben, David Leveaux rendezésében. A musical Rudolf koronaherceg életének utolsó napjait, szerelmének történetét Maria von Vetsera bárókisasszonnyal, és a mayerlingi vadászkastélyban 1889-ben bekövetkezett haláluk talányos körülményeit dolgozza fel - amelynek valódi történése mai napig foglalkoztatja a történészeket: nem tisztázott vajon öngyilkosság vagy gyilkosság áldozatai lettek-e. Az udvar hivatalos jelentése szerint Rudolf és Maria önkezével vetett véget életének, de a trónörökös ideológiai szembenállása apjával, Ferenc Józseffel, a magyar főurak szervezkedése a Habsburgokkal szemben és Eduard Taaffe miniszterelnök tevékenykedése, aki kémekkel figyeltette a trónörököst és titkolt viszonyát fölhasználva próbálta tönkretenni a trón várományosának politikai karrierjét, kétségeket ébresztenek bennünk.

A(z) Pécsi Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2010. december 10., Pécsi Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Taaffe gróf (miniszterelnök)
Larisch grófnő (Mária barátnője)
Ferenc József császár
Szeps (újságíró)
Bratfisch (Rudolf kocsisa)
Willigut (Taaffe ügynöke)
Károlyi István (magyar nemes)
Andrássy Gyula (magyar nemes)
Lónyai Ferenc (magyar nemes)
Edward (walesi herceg)
Braganza hercege
II. Vilmos (német császár)

Hozzászólások

katicabogar02 2010 dec. 27. - 09:16:48
2010. december 26-án láttam a családommal. Mindenkinek ajánlani tudom, Mészáros Árpád Zsolt kíváló színész és felejthetetlen élmény nyújtott nekünk. Az elõadás végén az emberek állva tapsoltak és alig akarták befejezni.2 órára egy varázslatos világba érezhetjük magunkat!