Színház

Simona Deaconescu - Grigore Burloiu (RO): Collective Cadence

táncelőadás

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Kollektív kádencia (Collective Cadence) a tömegtáncok, az egyéni kifejezésmód és az irányító rendszerek viszonyának összetett dinamikáját kutatja. A projekt azt hangsúlyozza, milyen jelentős szerepe van a ritmusnak a kollektív vágyak és félelmek gerjesztésében és terjesztésében valamint ezek egységbe foglalásában. A történelem, az antropológia és az etnomuzikológia eszközeivel és a mesterséges intelligencia segítségével azt vizsgálja, hogy a ritmusképzés miképpen értelmezhető társadalmi válaszmechanizmusként, elkerülve vagy épp leküzdve a domináns struktúrákat. A projekt Simona Deaconescu jelenlegi, a liminális (átmeneti) időszakokban megjelenő titokzatos tömeges tánceseményekkel kapcsolatos kutatásaira és Grigore Burloiu interaktív zenei és ritmusgenerálási eredményeire épül. Grigore és Simone a fertőzés, a transz, és az eksztázis ritmusait és állapotait vizsgálja egy lecture performanszként színpadra állított játékos rendszer – egy a mesterséges intelligencia (AI) által generált, a közönséggel folytatott párbeszéd révén.

Simona Deaconescu román koreográfus és filmrendező, aki műfajok és formátumok találkozásában alkot. Társadalmi jelenségeket vizsgál iróniával és humorral a fikció és az objektív valóság határán. Munkája kutatásalapú, tudományos eredményeket keres a táncművészet területén és a történelem perifériáján megjelenő ellenálló testeket kutatja. A bukaresti Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetem koreográfia szakán szerzett BA és MA, valamint a bukaresti Médiaegyetem filmrendezői szakán BA diplomát. 2022-ben a Bukaresti Nemzeti Táncközpontban társművésznek, Forecast Mentee-nek és az Aerowaves legjobb 20 művészének választották.. A Tangaj Collective és a Bukaresti Nemzetközi Táncfilmfesztivál művészeti vezetője és társalapítója. Művei eljutottak Európa, Észak- és Dél-Amerika, valamint Dél-Afrika közönségéhez is.

Grigore Burloiu a bukaresti Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója, kreatív kódolást, interaktív zenei rendszereket és játékfejlesztést tanít. Grigore expresszív zenei kísérő rendszereket és a mesterséges intelligenciával való interaktivitást alkalmazza művészetében, fő kutatási területe a dinamikusan időzíthető és hangolható dobgép megalkotása. Gyakorlati kutatásokat is végzett az interaktív előadáshoz szükséges mozgás- és gesztushangosítás terén. Művészeti együttműködéseit bemutatták az Ars Electronica (AT), a Vivid Festival (AU), a Fete des Lumieres (FR) és a Prague Quadrennial of Performance Design and Space (CZ) tereiben.

A MODINA projekt pályázatot hirdetett táncművészek és kreatív technológusok párosainak Tánc & Technológia Rezidenciák címmel a kortárs táncművészetet és a számítógépes technológiát ötvöző projektek létrehozására. A program keretében öt, egyenként nyolchetes programot szerveznek 2023 novembere és 2024 áprilisa között Romániában, Szlovéniában, Észtországban, Németországban és Magyarországon.

Hozzászólások