Színház

Úri muri

színmű, 2 felvonás, magyar, 2010.

Értékelés:

16 szavazatból
Szerinted?

Az Úri murihoz nem kell ismertető, gondolná az ember. Ki ne hallott volna a legendás előadásról a régi Nemzetiben, Somlay Artúrral (Szakmáry), Simonyi Máriával (Rhédey Eszter, Móricz "Rozikája") és Somogyi Erzsivel (Rozika)? Ki ne tudná, hogy híres film is készült belőle páratlan alakításokkal? Mégis érdemes megfogalmazni, miről szól Móricz nagy klasszikusa. Mert az eredeti szándék nem azonos a legendával. Erre tesz kísérletet a Nemzeti Színház vendégrendezőjeként Bezerédi Zoltán.
"Szinpadon már számtalanszor láttunk boros-cigányos mulatozást, - de a Móricz murija egészen különös valami. Nem kedves, vidám mulatozás, hanem nekikeseredett, vad tombolása a megsűrűsödött férfivérnek, tragikus, dühös dőzsölés, vesztükbe rohanó emberek menekülése a feledésbe, a borba, a duhaj nótába, szilaj ázsiai táncba." Schöpflin Aladár

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2010. január 15., Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Szakmáry Zoltán
Rhédey Eszter (a felesége)
Csörgheő Csuli
Ágnes (a felesége)
Szabó Rozália
Zsellyei Balogh Ábel (ezredes)
Lekenczey Muki
Borbíró Gyula
Igazmondó Pista
Lefkovits (zsidó)
Borbély Zsiga (patikus)
Józsi (pincér)
Csörgheő Kálmán (Mérnök)
Márton (Kubikus)
Cigányasszony
Kubikus vezér

Hozzászólások

sagkrisz 2011 jan. 10. - 08:59:16 Előzmény tettingerr
...
9/10
kumi47 2010 okt. 11. - 15:03:58 9/10
Ez a vasárnap délutáni elõadás Stohl András miatt marad számomra
emlékezetes.Olyat alakított,hogy az ember teljesen elhiszi neki azt
a figurát akit játszik.Döbbenetes hangulatváltások,teljes kitárul-
kozás és ÉRTHETÕ MAGYAR BESZÉD!!!Azért nem mindenkit hallottunk
rendesen.Martinovics Dorinának szólhatna valaki,hogy beszéljen
hangosabban.A többi úgy jó ahogy van,ugyanis szinte mozdulatlanul
ültem végig mind a két felvonást.(köszönhetõen a kényelmes széknek)
A Nemzetibe öröm járni,még egyszer sem csalódtam.A várazslat ismét
megtörtént velem,ezért köszönet a színvonalas és teljesen hiteles
elõadásért.Szegény Buci!
mondolat 2010 okt. 07. - 14:39:16 Előzmény tettingerr
Akinek a kérdése az, hogy ez lenne-e a dzsentri, ajánlom, olvassa el Móricz regényét, amibõl az elõadás készült: az Úri murit! Igenis köpnek benne, belemarkolnak puszta kézzel a rántottába, hashajtót tesznek a pálinkába és a fingó kutyákról anekdotáznak. Hogy mindez mirõl árulkodik, az az olvasó és nézõ dolga, hogy megfejtse, értelmezze! Nem olyan nehéz...
Minek a nevében emel kifogást az, aki nem ismeri a mûvet? Hogy õ milyennek ismeri, képzeli a dzsentrit? Ez a mû arrõl szól, hogy Móricz milyennek látta.
10/10
Gabriella54 2010 febr. 18. - 23:51:16 10/10 Előzmény tettingerr
Nem tudom, mert nekünk nagyon bejött! Teljesen azt láttuk, ami nagyon sok helyen ma is van: gátoljuk, kritizáljuk azt, aki merne újítani, változtatni. Meg persze a kirekesztettség, az egymás folyamatos megalázása - annyira rá lehetett ismerni a 21. századi Magyarországra!
Szakhmáry Zoltán természetesen rengeteget hibázik, nem meri vállalni a döntéseit, õrlõdik a két nõ között. Rozikát simán lek*rvázza, mégis õ jelenthetné a megváltást.
A szereplõk közül párat emelnék ki: László Zsolt, Hevér Gábor, Martinovics Dorina, Stohl András és természetesen Garas Dezsõ, akinek jelenléte mindig öröm :)
2/10
tettingerr 2010 febr. 15. - 11:33:34 2/10
Jó: Mricz nem tudott szandarabot írni. De így játszani, még annál is rosszabb. Izléstelen katyvasz, unalmas állóképek, igaz: nagyszerû zenével, amelynek semmi köze az adott korhoz. Köpnek, isznak, hánynak, böfögnek, - danásznak és hülyeségeket beszélnek. Mi köze ennek a dzsentrihez?
Egyetlen vigasz: Martinovics Dorina Rozikája, a talpraesett, okos lányka, aki átlát ezen a fertelmes mácsó-világon. Igazán jó színész!!! /A többiek közt is lennének, csak nem ebben az ocsmányságban/