Színház

We are shrewd

előadás

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Marosvásárhelyi Művészete Egyetem és az Újvidéki Művészeti Akadémia vizsgaelőadása.

Hol helyezkedik el ma a nő? Milyen szerepe van a világban, milyen szerepeket várnak el tőle, ehhez képest milyen szerepeket vállal? Választhat-e vagy sem? Kicsoda ma a férfi? Micsoda ma a férfiasság? Ki határozhatja meg pontosan a maszkulinitást? Ezekkel a kérdésekkel találkozunk nap, mint nap. Amikor a nemek összecsapása a téma, a vélemények megoszlanak.
Shakespeare közel 500 éve írta meg A makrancos hölgy című drámáját, melynek témája a nemi fölényből adódó hatalom. A középpontban álló „nő szelídítés” és a férfihoz való idomítás, a nő a társadalomban elfoglalt alárendelt szerepét tematizálja. A nemek és a nemiség harcára épülő csavaros történet azonban új meggondolásban képes aktuális társadalomkritikaként működni.
A We are shrewd!-ban az új elgondolás a nemi szerepcserében teljesedik ki, amely által egy olyan világot tárunk a nézők elé, ahol a férfi kerül női szerepbe. A csere lényegében nem egy férfiellenes propaganda eszköz, hanem egy kísérlet, mely a nemek közötti státus és viszonyrendszer változását kutatja, azt, hogy mi határozza meg a nemek közötti egyenlőtlenséget.

William Shakespeare: A makrancos hölgy, avagy a hárpia megzabolázása alapján fordította Nádasdy Ádám.

Dramaturg: Markó Orsolya
Látvány: Lokodi Aletta
Asszisztens: Cseket Tamás

Szereposztás:
Katalin: Nyári Ákos
Petruchio: Verebes Andrea
Bianca: Búbos Dávid
Lucentio: Dienes Blanka
Hortensio: Hajdú Sára
Baptista Minola: Kőműves Noém

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások