Zenekar

Óriás



Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Megalakulása: 2005



A háromtagú együttes a hazai indie-gitárpop ma már szinte legendásnak nevezhető zenekara, az Annabarbi feloszlása után alakult 2005 végén. Az Óriás tulajdonképpen "heti egyszeri örömzenélésnek" indult - melynek keretében Örményi Ákos és Egyedi Péter a Kispál és a Borz akkori dobosával, Mike Zweckerrel hangoskodott jókat. Aztán 2006 márciusában már Hortobágyi Lászlóval, az Isten Háta Mögött dobosával próbált a két magasnövésű, nyártól pedig koncertezésbe, valamint első felvételei rögzítésébe kezdett a trió. 2007 márciusában Hortobágyi helyére érkezett a dobok mögé Nagy Dávid, a zenekar pedig belekezdett bemutatkozó nagylemezének munkálataiba.



2008 őszén jelent meg a trió szép reményekre jogosító debütáló album, a Jön., melynek legismertebb slágeres/klipes száma a Fát dönteni. 2009 folyamatos koncertezést, még egy videoklipet (Az a kellő hő) valamint egy új tagot (Hortobágyi László - ezúttal billentyűn) hozott, 2010-ben pedig a groeningeni Eurosonic fesztivál után Az egyikben ott c. kislemez érkezett a címadó dalra készült ügyes videoklippel együtt, ami kutyaszemszögből mutatja be az Óriás-létet. A nyári tömött fesztiválszezon után ősszel októberben érkezett a második Óriás korong, a Példák Hullámokra, amelyet az év végén számos sajtóorgánum (Pesti Est, Rádiocafé, Recorder.hu) az év legjobb magyar lemezei közé választott.



A következő évben számos koncert (budapesti kollégium-turné a Turboval, számos vidéki klubbuli a 30Y-nal, valamint az összes jelentős nyári zenei fesztivál) következett, majd ősszel egy új EP felvételeibe kezdett az Óriás. A Gondalapos címre keresztelt anyag producere Takács Zoltán Jappán, a zenei rendező segédje Varga Ádám volt a 30Y-ból, a Mindenki Írja c. dalban pedig Papp Szabi (Supernem) vendégeskedett. A zenekar a novemberi megjelenésre két klipet is készített, ráadásul azokat egy rendkívüli ötlet alapján valós időben, egyszerre, egymással párhuzamosan forgatta le. Az Erősebben szorítsd, valamint a Mindenki Írja kisfilmjei több ponton is kapcsolódnak, egymásba fonódnak, a főbb szereplők pedig mindkét klipben feltűnnek.



2012 egy rendkívüli akusztikus koncerttel, a Nanushka Párnazenével indult, majd az Óriás is részt vett a Lípótszentmiklóson megszervezett Hóóórukkon, az első zenés sítáborban, olyan illusztris bandák társaságában, mint a Kiscsillag, a Vad Fruttik, a 30Y, vagy a Subscribe. A zenekar tavaszi turnéját az Esti Kornél zenekarral bonyolította. Június 2-án az Óriás egy rendhagyó stúdiókoncertet rögzített a törökbálinti SSR stúdióban, olyan illusztris vendégek társaságában, mint Papp Szabi a Supernemből vagy Beck Zoli a 30Y-ból. A fesztiválszezon után a zenekar a nyarat a Zöld Pardonban búcsúztatta, majd belevetette magát harmadik nagylemezének előkészületeibe. Októberben a Zöld Pardon közönségszavazásán Nagy Dávid kapta a legjobb dobosnak járó elismerést. Október végén a zenekar bemutatta új albumának két beharangozó dalát, melyek közül a Helyet tudnira klipet kezdett forgatni Szimler Bálinttal és Rév Marcellel.



2013 elején Az Óriás és Hortobágyi László billentyűs útjai elválnak. Január közepén a zenekar bevonult a törökbálinti SSR stúdióba, hogy megkezdje harmadik, Tűz, víz repülő c. lemezének felvételeit Takács Zoltán Jappán és Varga Ádám vezényletével.



Tagok:

Egyedi Péter - ének, gitár

Örményi Ákos - basszusgitár, vokál

Nagy Dávid - dobok

Menyhei Ádám - billentyűs hangszerek



Lemezek:

Jön (2008)

Példák hullámokra (2010)

Tűz, víz, repülő (2013)

Hozzászólások