Megszületett a várva várt kiselefánt

Szombaton hajnalban, 5:09-kor jött világra a Budapesti Állatkert várva várt kiselefántja. Az intézmény már közzétett egy kisfilmet a borjú születéséről, csütörtökön pedig Facebook-oldalukon élő bejelentkezésben mutatják be a budapesti elefántcsalád legifjabb tagját.

A szakemberek tavasz közepére várták az ellést, annak várható időpontját azonban ennél pontosabban nem lehetett meghatározni. Így a biztonság kedvéért már március közepe óta folyamatos ügyeletet tartottak az elefántok körül, még az éjszakai órákban is. A tapasztalatok szerint ugyanis a legtöbb elefántborjú az éjszaka második felében, illetve hajnaltájt szokott megszületni.

Forrás: Vörös Eszter / Fővárosi Állat- és Növénykert Marketing és Kommunikációs Osztálya

 

Az ellés viszonylag gyorsan lezajlott, mindenféle komplikáció nélkül. A „szülőszobában” elhelyezett kamerák rögzítették is az eseményt, a felvételeket az Állatkert közzé is tette közösségi médiás felületein. A videó érdekessége, hogy a képeken úgy tűnik, mintha az anya első dolga az lenne, hogy megrugdossa az újszülöttet. Valójában ez teljesen normális viselkedés az anyaelefántoknál – az a célja, hogy eltávolítsa a magzatburkot a kicsiről.


Az újszülött kiselefánt nem sokkal később sikeresen lábra is állt, az emlőket is rendben megtalálta, és táplálkozni kezdett. Így – bár az állatkerti szakemberek minden eshetőségre felkészültek – a folyamatokba egyáltalán nem kellett beavatkozni semmilyen módon. Az ázsiai elefántok vemhességi ideje egyébként 22 hónap körül szokott lenni, az újszülöttek súlya pedig általában 70 és 100 kilogramm között alakul. Bár a kiselefánt súlyát pontosan nem lehet lemérni, a tapasztalt állatkerti szakemberek szemre nagyjából 80 kilósra becsülik.


Angele, az anyuka 2001. november 5-én született a franciaországi La Palmyre Állatkertben, ahonnan 2010. szeptember 29-én érkezett Budapestre. Assam, az apa egy évvel idősebb. Nászukból korábban már kétszer is született utód, 20013-ban és 2017-ben, így az anyuka már igen tapasztalt szülőnek számít.

A legújabb bébit csütörtökön 11 órától láthatjuk egy élő bejelentkezés keretében az állatkert hivatalos Facebook-oldalán.

Aki pedig segíteni akar, azt is megteheti: az Állatkert Alapítványa már a babavárás időszakában bejelentette, hogy egy speciális „elefánt babamérlegre” vár adományokat. Adakozni pedig úgy is tudunk, ha a közelgő anyák napján az intézmény képeslapküldő szolgáltatása segítségével köszöntjük édesanyánkat vagy nagymamánkat. Részletekért katt ide!


(via Fővárosi Állat- és Növénykert Marketing és Kommunikációs Osztálya)