Nyári kalandok és merész climate fiction: két új könyv a Tilos az Á Könyvektől

Bakó Liza első regényével jelentkezik, ami igazi nyári olvasmány, nyári kalandokról. Rojik Tamás pedig a tavaly megjelent climate fiction regényében elkezdett történetet folytatja egy új kötetben.

Bakó Liza: Csíííz!

Hanna nehéz időszakon megy keresztül. Első gimis éve korántsem úgy alakult, ahogy szerette volna, ráadásul szülei úgy döntöttek, hogy a család leköltözik Siófokra, és ott kezdenek új életet. Még szerencse, hogy az új gimnázium nyári fotós tábort indít, hiszen Hanna imád fényképezni. De vajon milyenek lesznek az új iskolatársai? Sikerül barátokat szereznie? És mi van a szerelemmel? Hannának ezen a nyáron mindenből bőven kijut, és (ahogy az lenni szokott, ha az ember gimis) semmi sem megy olyan könnyen, mint ahogy azt elképzelte.

Bakó Liza a Tilos az Á Könyvek történetének legfiatalabb szerzője, aki mindössze 20 éves, és egy igazi nyári, vízparti olvasmánnyal debütál, ami ugyanakkor mégsem egy tipikus, könnyed tiniregény. Egy jó tiniregényhez sok-sok hozzávalóra van szükség: először is tűpontosan el kell találni a megfelelő nyelvet, a humor és a komoly mondanivaló arányait, és persze jól kell ismerni a kamaszokat. Ki lehetne ebben jobb, mint egy olyan szerző, aki maga is csak nemrég hagyta maga mögött ezt a néha nehéz, de szép és személyiségformáló időszakot?

12 és 16 éves kor között ajánlott!
Beleolvasó itt.


Rojik Tamás: Árulás – Szárazság 2.

Budapest, valamikor a 2050-es években. Minden lépésedet figyelik. Senkivel nem tudsz őszintén, négyszemközt beszélni. A hírekben nem bízhatsz. Körülnézel, és mintha senki nem látná rajtad kívül, mekkora a baj. Bár a világ rendje látszólag helyreállt, Rojik Tamás első regényéből, a Szárazságból megismert Dani és Anikó mégsem találja a helyét. Túl sokat láttak és túl sokat tudnak ahhoz, hogy a rendszer megfeledkezzen róluk. A tanév kezdetén pedig újra nagyot fordul velük a világ. A kormány bevezeti a kötelező honvédelmi képzést a Környezetvédelmi Gimnáziumban.

Szerencséjükre Áron, az új osztálytárs pont egy katonai iskolából érkezett hozzájuk. Aztán a dolgok elkezdenek rosszra fordulni: a peremről érkező hírek egyre aggasztóbbak, a periférián élő emberek megelégelték eddigi sorsukat és változást követelnek. Vajon kiben bízhat Dani és Anikó? Kinek a pártjára álljanak? Kibírja-e szerelmük az újabb próbatételt?

Rojik Tamás regénye, az Árulás a tavaly megjelent Szárazság folytatása. A könyv a climate fiction műfajába tartozik, ami egy egészen friss műfaj, és létrejöttének szomorú apropója van: a klímaváltozás egyre fenyegetőbb valósága. A szerző olyan aprólékosan, minden részletre kiterjedően, bátran és kreatívan nyúlt a témához, hogy egyértelmű volt: ebben a történetben bőven van még egy kötetre való izgalom. Rojik pedig ismét nagyon fontos kérdéseket feszeget: a perifériára szorult, jogfosztottként élő emberek sorsát, az állam hatalmát az emberek gondolkodása felett; és a klímaváltozás kérdése természetesen továbbra is központi szerepet kap.


14 és 99 éves kor között ajánlott!
Beleolvasó itt.


(via Pagony)

 

Amennyiben értesítést szeretne kapni az olimpiával kapcsolatos Port.hu tartalmakról, kattintson ide és iratkozzon fel az értesítésekhez.

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu