Szentendrei múzeummaraton a Magyar Kultúra Napján

A Magyar Kultúra Napján egész napos kurátori tárlatvezetéseket tartanak Szentendrén, öt helyszínen, a Ferenczy Múzeumi Centrum szervezésében. A Czóbel Múzeum, a Ferenczy Múzeum, a Kovács Margit Múzeum, a Kmetty Múzeum és a Vajda Múzeum január 22-i közös eseménye ingyenesen látogatható.

Az ingyenes tárlatvezetések helyszínei és időpontjai:

11.00 - 11.50 Kincskeresés, kaland, tudomány. Közösségi régészeti projektek Pest megyében, Ferenczy Múzeum, Kossuth L. u. 5. Kurátor: Rácz Tibor

Ferenczy Múzeum - Forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum

A kiállítás a Ferenczy Múzeumi Centrum közösségi régészeti programját a maga összetettségével jeleníti meg. Az elmúlt 12 évben folytatott tervásatások, leletmentések és műszeres lelőhelyfelderítések szakmai eredményeit, illetve a projektek során megtalált leleteket mutata be. A kiállítás alapját a kiemelkedő jelentőségű új szerzemények képezik. Külön terem foglalkozik a kincs fogalmának régészeti értelmezésével. Itt elsősorban arany- és ezüsttárgyakat, különböző korokból származó kincs- és éremleleteket állítunk ki. Több mint egy évtizede zajlik programszerűen a különösen veszélyeztetett honfoglalás kori temetők leletmentése. Ezeknek az eredményeknek egy része még szintén ismeretlen a kutatás és a nagyközönség számára.


13.30 - 13.50 Barcsay-díjasok 2021,  Vajda Múzeum, Hunyadi u. 1., Kurátor: Iberhalt Zsuzsanna

Vajda Lajos Múzeum - Forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum

A Barcsay-díj történetének kezdetéhez 1989-ig kell a naptárban visszalapozni. Ebben az évben az ikonikus szentendrei festő, Barcsay Jenő emlékére testvére, Barcsay Erzsébet fiatal művészeket támogató elismeréseket alapított. A Barcsay-jutalmat a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanárai olyan diákoknak ítélik meg, akik rajzkészségük révén méltó követői a mesternek.

14.00 - 14.50 Kmetty János, az örök kereső 2.0 – Fókuszban a tájképek, Kmetty Múzeum, Fő tér 21.,Kurátor: Bodonyi Emőke

Kmetty Múzeum - Forrás: Ferenczy Múzeumi Cemntrum

Kmetty Jánost (1889–1975) a kubizmus egyik hazai megismertetőjeként tartjuk számon, bár nem vette át annak minden jellegzetességét: egy saját festői világához igazított, egyénileg értelmezett változatát alakította ki. A művész alapvető feladatának tartotta, hogy a festészet szemléleti igazságait és a kor szellemét egyaránt megtalálja. Ennek jegyében egész pályája során rendkívüli következetességgel és analizáló hajlammal vette birtokba környezetét. Tudatosan szűkítette le az általa vizsgált témákat, és az 1910-es évek sokalakos kompozícióit követően főleg csendéleteket, portrékat és tájképeket festett.

15.00 – 15.50 Kovács Margit, a Duna királynője, Kovács Margit Kerámiamúzeum, Vastagh Gy. u. 32. (bejárat a Görög u. felől)Kurátor: Szilágyi Zsófia

Kovács Margit Kerámiamúzeum - Forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum

Kovács Margit rendkívül sokoldalú, tematikájában igen változatos életművét, egyenletesen sikeres pályáját a szentendrei kiállítás új megközelítésben mutatja be. Az eddig feldolgozatlan hagyatékból dokumentumok, levelek és fotók is feltűnnek az új rendezésben árnyaltabb képet adva Kovács Margit személyiségéről. A felfrissített tárlat nagyban kiszélesíti az életművet: az eddig ismert és újonnan azonosított, Magyarország területén elszórtan látható kültéri és köztéri munkák gyűjteménye is láthatóvá válik a szentendrei anyag mellett.

 

16.00 – 17.00 Két Paletta. Modok Mária & Czóbel Béla kiállítása, Czóbel Múzeum, Templom tér 1.Kurátor: Muladi Brigitta

Ferenczy Múzeumi Centrum - Forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum

A Ferenczy Múzeumi Centrumban őrzött gazdag festői hagyatékból és a fennmaradt fotókból, dokumentumokból a két jelentős művész izgalmas művészeti párbeszédét és egymásba olvadó festői törekvéseit követjük végig a kiállításban. A Két Paletta című kiállítás alapvetően a gyűjteményben őrzött munkákból válogat, de néhány, közgyűjteményekből és magángyűjtők tulajdonából származó, korszakjelző, fontos alkotással és eddig még soha nem látott festményekkel, grafikákkal is kiegészül a bemutatott anyag.

Irány Szentendre!